Mehmet Şimşek BES soygunundan çıkışlara üzüldü: Maalesef olumsuz bir kampanya hissediyorum

Bireysel Emeklilik Sistemi'nden (BES) çıkışların giderek büyümesi AKP'yi de üzüntüye sevk etti.

Mehmet Şimşek BES soygunundan çıkışlara üzüldü: Maalesef olumsuz bir kampanya hissediyorum

Çalışanların ücretlerinden yıllar boyunca kesinti yapılarak emeklilik şirketleri aracılığıyla sermayenin hizmetine para aktarılmasının hedeflendiği Bireysel Emeklilik Sistemi’nden (BES) çıkışların giderek büyümesi AKP’yi de üzüntüye sevk etti.

Çalışanların zaten yetersiz olan ücretlerinden yıllarca kesinti yapılarak sözde emeklilik hakkı veren BES sistemine ilişkin Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 12 Şubat itibariyle 980 bin otomatik katılımcı olduğunu ifade ederken, “katılımcıların yüzde 26’sının çekilme hakkını kullandığını ve bu oranın oldukça yüksek olduğunu” söyledi.

Şimşek durumuna ilişkin üzüntüsünü de, “Maalesef otomatik BES’e ilişkin haksız, olumsuz bir kampanya hissediyorum” ifadeleriyle belirtti.

2 ay içinde çıkılabilir

1 Ocak itibariyle başlayan olan otomatik katılımlı bireysel emeklilik sistemi kapsamında, 45 yaşın altındaki çalışanlar kademeli olarak sisteme giriyor.

Sisteme giren bir çalışanın çıkış yapabilmesi için, “ilk kesintinin özel emeklilik şirketi hesabına aktarılmış” olması gerekecek. Buna göre ücretten yapılan kesinti, özel emeklilik şirketi hesaplarına aktarıldığı tarihi takip eden iş günü, işçiye emeklilik planına dahil olduğu posta yoluyla ya da e-posta ile bildirilecek. İşçi, bu bildirimi aldığı günden itibaren iki ay içinde cayma hakkını kullanabilecek. Cayma talebi işçi tarafından posta yoluyla veya e-posta ile patrona veya şirkete bildirilecek. Cayma bildiriminin şirkete ulaşmasından sonraki 10 gün içinde de ödenen katkı payları, varsa yatırım gelirleriyle birlikte, işçiye iade edilecek.

İki aylık cayma süresinden sonra da işçi dilediği zaman sistemden ayrılabilecek. Ancak ilk iki ay içerisinde sistemden ayrılan işçiden hiçbir kesinti yapılamazken, daha sonra sistemden ayrılan işçiden fon işletim gider kesintisi yapılacak.