Mehmet Şimşek'ten Alman burjuvazisine çağrı: Türkiye açık, liberal ve girişimci dostu bir ülkedir

Türkiye ile Almanya arasında yaşanan kriz ile ilgili Recep Tayyip Erdoğan “içerde” esip gürlemeye devam ederken, “dışarıda” Alman burjuvazisine çağrı yapılıyor.

Mehmet Şimşek'ten Alman burjuvazisine çağrı: Türkiye açık, liberal ve girişimci dostu bir ülkedir

Türkiye ile Almanya arasında yaşanan kriz ile ilgili Recep Tayyip Erdoğan “içerde” esip gürlemeye devam ederken, “dışarıda” ise Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Alman dergisi Der Spiegel’e durumu toparlamak için röportaj verdi.

Alman burjuvazisine seslenen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, kötü dönemin geride kaldığını belirterek, “İş dünyasına güvence verebilirim. Türkiye, eskiden olduğu gibi açık, liberal ve girişimci dostu bir ülkedir” ifadesini kullandı.

Mehmet Şimşek, kendisine sorulan Türk makamların terör örgütleriyle bağlantılı olduğunu iddia ettiği 700 şirketin isimlerinin yer aldığı listeyle ilgili soruya ise şu yanıtı verdi:

Medyadan bu listeden haberdar olduğumda hemen Adalet Bakanımızı ve İçişleri Bakanımızı aradım. İkisi de teröre maddi destek nedeniyle hiçbir zaman tek bir Alman şirketi hakkında soruşturma yapılmadığı konusunda güvence verdi. Fetullahçı Terör Örgütü ağının parçası olan Türk şirketleri, yurt dışında iş bağlantıları kurdu. Türk İçişleri Bakanlığı bu şirketler hakkında İnterpol üzerinden bilgi almak istedi, ancak onların yabancı partnerlerinden değil. Başvurunun ekinde bulunan listede 9 bin 800 firma vardı. Sadece Almanya’dan değil 50’den fazla ülkeden. Bu şirketlerden herhangi biri hakkında bir süreç yok. Bu listeyi daha fazla yanlış anlamaları önlemek için yine de geri çektik.”

Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkilerin 100 yıldan bu yana yakın iki dost seviyesinde olduğunun altını çizen Mehmet Şimşek, “Evet bazı konularda şu an hemfikir değiliz. Evet, biz Türkler terörle mücadelede Almanya’dan daha fazla dayanışma isterdik. Ancak Türk-Alman ilişkileri bu stres testinden başarıyla geçecek” diye konuştu.

Şimşek, Türk-Alman ekonomik ilişkilerinin en alt noktada olduğu yönündeki görüşe katılıp katılmadığı yönündeki soruya, “Almanya rasyonel davranmıyor. Bu tartışmadan kimse fayda sağlamıyor. Biz daha çok Türk-Alman ortak girişimcileri nasıl destekleyeceğimizi, birlikte nasıl daha fazla refah oluşturabileceğimizi konuşmamız lazım.” ifadelerini kullandı.