Reklam
Kategoriler: Dış Açı

Merkel ile görüşen Putin: Suriye’de ABD olmadan sorunlar çözülemez

Reklam

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Almanya Başbakanı Angela Merkel iki yıldan sonra Rusya’nın Soçi kentinde görüştü.

Ukrayna’da yaşananlardan ve Kırım’ın Rusya’nın egemenliğine geçmesinden sonraki dönemde uluslararası toplantılar dışında yan yana gelmeyen ikilinin Ukrayna ve Suriye’de yaşananlar üzerine görüştükleri öğrenildi.

Merkel zemin mi hazırlıyor?

2014 baharında Kırım’ın Rusya bağlanmasından bu yana, iki ülke arasındaki ikili diyalog minimuma inmiş ve Moskova ile Berlin arasındaki önemli işbirliği mekanizmaları dondurulmuştu. Avrupa ülkelerinin Rusya ambargosundan bu yana ise, Avrupa ile Rusya arasındaki ticaret hacmi 70 milyar dolardan 40.7 milyar dolara düştü.

Rus Kommersant gazetesine görüşmeyi değerlendiren Rusya Üst Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Konstantin Kossaçev, Merkel tarafından Soçi’ye yapılan ziyaretin, Avrupa Komisyonu Dış İlişkiler Komisyon Başkanı Federica Mogherini tarafından Moskova’ya yapılan son ziyareti izlediğine dikkat çekti. Rus yetkili, “AB içinde öncü bir konumda olmayı hedefleyen Angela Merkel, muhtemelen Avrupa içerisindeki Rusya politikasının ne olması gerektiğini belirlemek için zemin hazırlamaya çalışıyor” dedi.

Putin, Merkel ile görüşmede Suriye krizini ele aldıklarını belirterek, Astana ve Cenevre süreci görüşmelerinin aktif hale gelmesini desteklediklerini kaydetti. Putin, “Suriye meselesinin çözümünün sadece barış yoluyla ve BM’nin himayesinde gerçekleşeceğine inanıyoruz.” dedi.

“ABD olmadan sorunlar çözülmez”

Suriye krizi ile ilgili olarak ABD ile temas halinde olduklarını hatırlatan Putin, “Şüphesiz ABD gibi bir ülkenin katılımı olmadan bu problemlerin çözümü mümkün değil. Bu yüzden biz Amerikalı ortaklarımızla temastayız ve temasta olmaya devam edeceğiz. Umarım, uluslararası politikada çok önemli ve hassas yönlerde ortak adımlar atılmasında anlayış elde edeceğimizi umuyorum.” ifadesini kullandı.

Astana’da çalışma devam edecek

Suriye halkının ezildiğini dile getiren Putin, savaşın durması için gereken bütün şartları oluşturmanın görevleri olduğunu vurguladı. Her şeyden önce ateşkesin sağlanması gerektiğini ifade eden Putin, Türkiye, İran ve Rusya’nın Astana süreci çerçevesinde bunu birlikte yaptığını vurguladı. Putin, “Biz ateşkesin güçlendirilmesini istiyoruz. Bunun için temsilcilerimiz çatışmaların tarafları ile Astana’da yarın ve öbür gün çalışmaya devam edecekler” şeklinde konuştu.

Suriye’nin İdlib kentinde düzenlenen kimyasal silah saldırısı ile ilgili olarak kapsamlı ve tarafsız bir inceleme gerçekleştirilmesi gerektiğini söyleyen Putin, “Her türlü kimyasal silah kullanımını şiddetle kınıyoruz. Suriyelilerin ölümünden sorumlu olanların bulunup cezalandırılması gereklidir.” dedi.

Ukrayna krizi

Ukrayna krizi ile ilgili olarak Minsk Anlaşması’na tarafların kesinlikle uymasının gerekliliğini söyleyen Putin, “Bugün biz tekrar Minsk Anlaşması’na tarafların kesinlikle uymasının gerekliliğini vurguladık. Silahların çatışma alanından geri çekilmesi, ateşkesin sağlanması, Kiev ve sözde yönetim ile doğrudan diyaloğun sağlanması, yasal olarak onların durumunun netleştirilmesi ve bu temelde seçimlerin geçirilmesi gerekir.” şeklinde konuştu.

Putin, Ukrayna’daki sorunların sebebinin, “2014’te anayasaya aykırı olarak düzenlenen darbe olduğunu” söyledi. Bu sorunların, ülkenin doğusunda çatışan hükümet ve bağımsızlık yanlısı güçler birbiriyle doğrudan görüşmeden çözülemeyeceğini belirten Putin, “Kiev’in, Minsk anlaşmalarını hayata geçirme şansını kaçırmış olabileceğine inanıyorum. Bunun için eskiden daha fazla siyasal imkanları vardı. Şimdiyse bu imkanlar daha sınırlı” diye ekledi.

Normandiya Dörtlüsü’nde Merkel ile sürekli telefon görüşmesi yaptığını kaydeden Putin, Normandiya dörtlüsünün Ukrayna krizinin çözümünde aktif bir şekilde çalıştığını ve Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında çalışmalarına devam edeceği hususunda anlaştıklarını ifade etti.

Normandiya Dörtlüsü’nün güncelliğini koruduğunu dile getiren Putin, Minsk Anlaşması’nın işleyebilmesi için Kiev yönetimi ile Donetsk ve Lugansk Cumhuriyetleri’nin bir masada oturup görüşme yapmasının gerekliliğini ifade etti. Ukrayna yönetiminin Donbas’a abluka uygulamasından dolayı çözümü zorlaştırdığı eleştirisinde bulunan Putin, “Bu bölgeyi (Donbas) kimse ayırmıyor. Onları Ukrayna yönetimi her türlü ablukayı organize ederek kendisi ayırıyor.” ifadesini kullandı.

Odessa’da üç yıl önce sendika evinde yanarak 48 kişinin yaşamını yitirdiği olaylara da değinen Putin, şunları dile getirdi:

“Üç yıl önce Odessa’da yaşanan trajediyi bugün unutamam. Ukraynalı milliyetçiler korumasız insanları sendika evine kapattılar ve onları canlı olarak yaktılar. Suçlular şu ana kadar cezalandırılmadı. Dünya toplumu bunu unutma ve tekrar gelecekte benzer barbarca suçların işlenmesine izin verme hakkına sahip değildir.”

Putin ayrıca, Ukrayna’nın doğusunda AGİT gözlem görevlisinin arabasının infilak etmesi sonucu ölmesinin barışa zarar verdiğini belirtti.

“Kimsenin siyasetine karışmıyoruz”

Öte yandan Putin, Rusya’nın ABD seçimlerine müdahale ettiği ve Almanya’da Eylül’de düzenlenecek parlamento seçimlerine de müdahale edebileceği iddialarına ilişkin bir sorunun ardından, Rusya’nın başka ülkelerdeki siyasal süreçlere asla müdahale etmediğini yineledi.

Putin, “ABD seçimlerine müdahale ettiğimiz yönündeki iddialar ise ABD’deki iç siyasal kavga için kullanılan dedikodular. Aynı biçimde başka ülkelerin siyasetimize müdahale etmesini istemiyoruz. Fakat yabancı güçler geçmişte pek çok kez sivil toplum kuruluşları üzerinden Rus siyasetine müdahale etmeye çalıştı” ifadelerini kullandı.

Merkel: Çatışmanın nedeni konusundaki görüşlerimiz farklı

Merkel ise, Suriye, Ukrayna, insan hakları gibi konuları kapsayan görüşmeyi yapıcı olarak niteledi. Merkel görüşmeden sonra yapılan basın açıklamasında, Ukrayna konusunda kurulan Normandiya Dörtlüsü’nün işleyişinden memnun olmadığını ancak Ukrayna’nın doğusundaki durumla ilgili en iyi temas grubu olduğunu kaydetti.

Merkel Ukrayna konusunda Rusya ile farklılıklarına da dikkat çekti. Merkel, “Çatışmanın nedeni konusunda görüşlerimiz farklı” ifadelerini kullandı. Merkel bununla birlikte bütün tarafların daha fazla çatışma istemediğini de kaydetti.

Merkel ayrıca Çeçenistan’da eşcinsellere yönelik infaz haberlerine karşılık Putin’den nüfuzunu kullanmasını istedi.

Almanya Başbakanı, küresel sorunlara çözümler bulmaya çalıştığını ve Rusya’nın da oynayacak önemli bir rolü olduğunu söyledi.

(AA, Sputnik)

Bu haber en son değiştirildi 4 Mayıs 2017 04:43 04:43

Reklam

Önceki Haberler

İstanbul’daki protestolarda tutuklanan 6 öğrenci daha tahliye edildi

İstanbul’da protestolar sırasında gözaltına alınarak tutuklanan 6 öğrenci tahliye edildi. Tahliye edilen öğrencilerin arasında Boğaziçi…

16 Nisan 2025 17:13

Beşiktaş Anadolu Lisesi mezunlarından öğrencilere destek

Beşiktaş Anadolu Lisesi Müdür yardımcısının bakanlığın atam oyunlarıyla öğretmenlerini sürgüne göndermek istemesine karşı tepkilerini göstermesi…

16 Nisan 2025 16:56

İstanbul Üniversitesi’ndeki ‘boykot’ eylemine faşist saldırı

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde öğrencilerin 'boykot' eylemine ülkücü bir grup tarafından saldırı girişiminde bulunuldu.

16 Nisan 2025 16:41

Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Fidan Gül tutuklandı

Beykoz Belediyesine yönelik "ihaleye fesat karıştırma" suçlamasıyla başlatılan soruşturmada gözaltına alınan Başkan Yardımcısı Fidan Gül…

16 Nisan 2025 16:24

AYM’nin Can Atalay kararı Meclis’te okundu: AKP’liler salonu terk etti

CHP’li Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, Can Atalay hakkındaki AYM kararını TBMM'de okuttu, AKP milletvekilleri…

16 Nisan 2025 16:03

Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencilerinden kendilerini tehdit eden dekana tepki

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde, bir öğrencinin dekan tarafından odasında tehdit edildiğini belirten öğrenciler,…

16 Nisan 2025 15:04
Reklam