NATO'dan Türkiye'yle ilgili açıklama
Türkiye'deki gözaltı ve tutuklamalara ilişkin sorulan soru üzerine...
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, bugün gerçekleşen NATO ülkelerinin dışişleri bakanları ile yapılan toplantı sonrasında açıklamalarda bulundu.
NATO Karargahı’nda bir araya gelen ve Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun temsil ettiği toplantı sonrasında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, dünyadaki ve Türkiye’deki gelişmelere dair açıklamalar yaptı.
Mayıs ayında yapılacak olan zirvenin iki ana başlığa odaklanacağını kaydeden Stoltenberg, “Öncelikle, adil yük paylaşımı yoluyla transatlantik bağı nasıl güçlendirebileceğimizi ele alacağız. Hepimiz, 2014’te savunma yatırımları konusunda kararlaştırdığımız şeyleri uygulamak zorunda olduğumuz konusunda hemfikiriz.” şeklinde konuştu.
Geçen yıl Avrupalı müttefikler ve Kanada’nın savunma harcamalarında 10 milyar dolarlık artış sağladığını vurgulayan Stoltenberg, “Ancak bu ivmeyi sürdürmeliyiz. İncelemekte olduğumuz seçeneklerden biri, yaptığımız taahhütleri yerine getirmek için ulusal planların hazırlanması.” dedi.
“Hepimize karşı yapılan bir saldırıydı”
Toplantıda, NATO’nun terörle mücadeledeki rolünü de ele alacaklarını belirten Stoltenberg, “Geçen hafta Londra’da düzenlenen saldırıda, 11 farklı ülkeden insanlar öldü veya yaralandı. Bu, müttefiklerin son aylarda yaşadığı birçok saldırıdan biriydi. Yine hepimize karşı yapılan bir saldırıydı ve çabalarımızı hızlandırmamız gerektiğini hatırlattı.” dedi.
NATO’nun kendi etrafındaki bölgenin istikrara kavuşturulmasına yardımcı olduğunu belirten Stoltenberg, Afganistan, Balkanlar, Ege Denizi’nde ortakların desteklendiğini ifade etti.
Terörle mücadelede en iyi yöntemlerden birinin, yerel güçleri eğitmek, kendi yeteneklerini kurmalarını sağlamak olduğunu vurgulayan Stoltenberg, ittifakın bu kapsamda Irak güçlerine patlayıcı imha eğitimi verdiğini hatırlattı.
Mayıs ayındaki zirve öncesi NATO’nun terörle mücadele potansiyeli konusunda bir dizi fikri değerlendireceklerini belirten Stoltenberg, “Batı Balkanlar’daki durumu da ele aldık ve Avrupa güvenliğinde kilit öneme sahip bu bölgede mevcudiyetimizi, oraya odaklanmamızı ve girişimlerimizi sürdürmemiz gerektiğinde mutabıkız.” diye konuştu.
Rusya ile diyalogda savunma ve caydırıcılık
AB, Finlandiya ve İsveç’in katılımıyla Rusya konusunu da ele aldıklarını belirten Stoltenberg, “Savunma ve caydırıcılık Rusya ile diyaloğumuzda güçlü bir temel oluşturuyor ve dün yapılan NATO-Rusya Konseyi Toplantısı diyaloğa olan bağlılığımızın açık bir göstergesiydi.” dedi.
Bugün aynı zamanda NATO-Ukrayna Komisyonu Toplantısı da yaptıklarını kaydeden Stoltenberg, ittifakın Ukrayna’yı güçlü olarak desteklediğini açıkladı.
Türkiye üzerine
Stoltenberg, Türkiye’deki gözaltı ve tutuklamalara ilişkin sorulan soru üzerine ise şu değerlendirmeleri yaptı:
“NATO, demokrasi, hukukun egemenliği, kişisel özgürlükler gibi bazı temel değerler üzerine kurulu. Bu değerlere büyük önem verdiğimi daha önce bir çok kez ifade ettim. Aynı zamanda, Türkiye’nin Irak ve Suriye’deki şiddet ve karışıklıktan en çok etkilenen müttefikimiz olduğunu anlamamız gerekiyor. Birçok kez terör saldırısına maruz kaldılar. Yüzlerce insanın öldüğü bir darbe girişimi yaşadılar. Milletvekilleri içerideyken Meclis bombalandı. Elbette ki Türkiye’nin kendini savunma ve darbe girişiminin arkasında olanları yargılama hakkı var. Ancak bunun hukukun üstünlüğü ilkesi çerçevesinde yapılması gerekiyor. Bunu daha önce birçok kez söyledim. Ayrıca Avrupa Konseyi ile Türkiye arasında diyalog kurulmasını memnuniyetle karşıladığımı ifade ettim. Çünkü, Avrupa Konseyi, Türkiye’nin üyesi olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesinde araç ve sorumlulukları olan bir Avrupa kuruluşu. Bu yüzden de bu sorunları ele almak için Avrupa Konseyi ve Türkiye arasında doğrudan diyalog kurulmasını memnuniyetle karşılıyorum.”