Öğretmenlere 'not' sistemi başlıyor: Eğitimcilerden formları doldurmama kararı
Eğitimcileri tepki gösterdiği öğretmene 'performans' sistemi İstanbul, Ankara dahil 12 kentte başlıyor.
Eğitimde bilimsel ve laik esasları adım adım yok eden AKP, bir yandan da piyasacı anlayışı gereği rekabet ve kariyer kavramını okulların içine sokmacak. Öğrenci, veli ve meslektaşların öğretmene not verdiği tepki çeken ‘performans’ sistemi İstanbul, Ankara dahil 12 kentte başlıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) geçen haziran ayında yayımlanan Öğretmen Strateji Belgesi’nde de yer alan, öğrenci, veli, meslektaş, yöneticinin öğretmene not vermesinden oluşacak performans sistemi,12 ilde pilot olarak uygulanmaya başlıyor. Öğretmenler için performans değerlendirme sisteminin oluşturulması ve 4 yılda bir ‘yeterlilikler’ sınavına alınmasının öngörüldüğü belgeye göre, 2 uygulama da 2018 sonuna kadar hayata geçecek. İşte bunlardan öğretmene performans sistemi hayata geçiyor. MEB, 12 ilin valiliğine gönderdiği yazıda pilot uygulamanın Ankara, Antalya, Balıkesir, Erzurum, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Kayseri, Malatya, Mardin, Samsun ve Trabzon’da yaşama geçeceğini duyurdu.
Öğretmen’e ‘kariyer’ kriteri
Habertürk’ten Pervin Kaplan‘ın aktardığına göre bu sistemde öğretmen, gelişimi ve mesleki yeterliliği açısından puanlanacak. Okul müdürü, meslektaş, öğrenci ve veli öğretmene ‘not’ verecek. Bu sonuçlar da öğretmenin kariyer basamaklarında, terfi, hizmet puanının hesaplanmasında, yurtdışı görevlendirme gibi alanlarda kriter olarak kullanılacak.
Eğitim-Sen: Formları doldurmayın
Eğitim-Sen ise, sözkonusu MEB tarafından pilot uygulaması yapılan performans değerlendirme formlarının;
-Öğretmenlerin birbirine karşı güvensizliği arttırıp iş barışını bozacağı,
-Öğretmenlerin performansının ölçülmesinin objektif kriterlerinin olmaması,
-Öğretmenlerin güvencesiz çalışmasının önünü açacağı ve iş güvencesinin altını fiilen boşaltacağı vb nedenlerle doldurulmaması yönünde karar aldığını hatırlattı.
Eğitim-Sen açıklamasında “Öğretmenlere performans değerlendirmesi adı altında puan verilmesi ve bu puanların değerlendirme ölçütü olarak kullanılacak olması, eğitimde yeni çatışmaların ortaya çıkmasına neden olacaktır. MEB’in asıl hedefi, öğretmenlerin performansını ölçmek bahanesiyle, eğitimde güvencesiz istihdam uygulamalarını yaygınlaştırmak, uzun vadede eğitim emekçilerinin sınırlı iş güvencesini tamamen ortadan kaldırmaktır.” denilirken, Bakanlığa şu çağrıda bulunuldu:
“Milli Eğitim Bakanlığı eğitim emekçilerine performans dayatması yaparak onları daha fazla çalışmaya zorlamak yerine, öncelikle eğitimde yaşanan sorunlar karşısında neden kalıcı çözümler üret(e)mediğini sorgulamalıdır. MEB, okulları şirket gibi yönetme anlayışından vazgeçmeli, eğitim emekçilerine performans dayatması yaparak onları daha kendince hizaya getirmek ve fazla çalıştırmaya kılıf hazırlamaktan vazgeçmeli ve eğitim politikalarındaki başarısızlığı ile yüzleşmelidir.”
Türk Eğitim-Sen: Eylem yaparız
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk yeni sistem için “Bu kaosun ayak sesleri.” derken, “Pilot uygulama genişlerse ‘Meslektaşıma Performans Notu Vermiyorum’ ya da ‘Meslektaşımın Performansı 100’dür’ eylemi yaparız.” ifadelerini kullandı.