Patron sınıfı BES üzerinden işçileri soymanın yeni yöntemlerine kafa yoruyor
1 Temmuz 2017 itibariyle Bireysel Emeklilik Sistemi’nden (BES) işçilerin çıkış oranlarının yüksek olması patronları üzdü.
1 Ocak 2017 tarihi itibariyle geçerli olmaya başlayan, 1 Nisan 2017’de ikinci turu başlayan ve geçtiğimiz günlerde üçüncü turu başlayan Bireysel Emeklilik Sistemi’nden (BES) çıkışların yüksek olması patronları üzdü.
Patron sınıfının işçileri ve emekçileri zorunlu olarak tabi tuttuğu ve aylık ücretlerinin belirli bir kısmına el koyarak çalışanların ücretleri üzerinden para kazanmasını sağlayan Bireysel Emeklilik Sistemi’nden (BES) çıkış oranlarının yüksek olması, patronları yeni soygun teknikleri üzerinde düşünmeye itiyor.
BES’ten çıkışın yüzde 50 oranlarına varmasıyla birlikte sermaye sınıfı, bu “sorunu” çözmek için iki aylık cayma süresinin uzatılması veya cayıp tekrardan sisteme geri dönmek isteyenlerin iki yıllık yasal süreyi beklemeden gönüllü girişlerinin devreye alınmasını öneriyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, işçileri ve emekçileri yeniden Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) ekleyebilmek için çalışma yürüttüklerini ifade etti.
İşçileri kandırmak için yeni yöntemler üzerine düşünen sadece patron partisi AKP yetkilileri de değil elbette.
Konuyla ilgili konuşan Garanti Emeklilik Genel Müdürü Burak Ali Göçer işçileri kandırarak tekrardan sisteme eklemek için yapılması gerekenleri şöyle özetledi:
“Örneğin cayma hakkının altı aydan sonra başlaması ve katılımcıların sistemde daha uzun süre geçirip, sistemi öğrenmeleri, avantajlarını yaşayabilmeleri önemli. Bugün sistemden ayrılanlar iki yıl içinde tekrar girecek ama yeni bir düzenleme ile çıkanlara gönüllü giriş imkanı sunulabilir. Bize ‘Caymıştım ama şimdi yeniden girmek istiyorum’ talebi ile gelen müşteriler var.”
Reuters’e verdiği demeçte, “Katılımcıların, cayma süresi bittikten sonra da diledikleri zaman sistemden ayrılabileceklerinin farkına varmalarını sağlayarak yüksek cayma oranlarını bir nebze düşürebileceğimizi düşünüyoruz” diye konuşan Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Uğur Erken ise, “Bunun haricinde, ‘ilk 2 ay cayma, 2 ay sonrasında ayrılma’ modelindeki cayma periyodunun değiştirilmesi yönünde görüşler de bulunuyor. Öte yandan bilgilendirme ve iletişim faaliyetlerinin yoğunlaştırılmasının sisteme yönelik kamuoyu algısını olumlu etkileyebileceğini düşünüyorum” diye sözlerine devam etti.
Üçüncü etabına 1 Temmuz 2017 tarihi itibariyle geçilen soygun sistemi Bireysel Emeklilik Sistemi’nden (BES) okuyucularımızın bir an önce çıkmalarını tavsiye ediyoruz.