Reklam
Kategoriler: Ekonomi

Patron sınıfı BES üzerinden işçileri soymanın yeni yöntemlerine kafa yoruyor

Reklam

1 Ocak 2017 tarihi itibariyle geçerli olmaya başlayan, 1 Nisan 2017’de ikinci turu başlayan ve geçtiğimiz günlerde üçüncü turu başlayan Bireysel Emeklilik Sistemi’nden (BES) çıkışların yüksek olması patronları üzdü.

Patron sınıfının işçileri ve emekçileri zorunlu olarak tabi tuttuğu ve aylık ücretlerinin belirli bir kısmına el koyarak çalışanların ücretleri üzerinden para kazanmasını sağlayan Bireysel Emeklilik Sistemi’nden (BES) çıkış oranlarının yüksek olması, patronları yeni soygun teknikleri üzerinde düşünmeye itiyor.

BES’ten çıkışın yüzde 50 oranlarına varmasıyla birlikte sermaye sınıfı, bu “sorunu” çözmek için iki aylık cayma süresinin uzatılması veya cayıp tekrardan sisteme geri dönmek isteyenlerin iki yıllık yasal süreyi beklemeden gönüllü girişlerinin devreye alınmasını öneriyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, işçileri ve emekçileri yeniden Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) ekleyebilmek için çalışma yürüttüklerini ifade etti.

İşçileri kandırmak için yeni yöntemler üzerine düşünen sadece patron partisi AKP yetkilileri de değil elbette.

Konuyla ilgili konuşan Garanti Emeklilik Genel Müdürü Burak Ali Göçer işçileri kandırarak tekrardan sisteme eklemek için yapılması gerekenleri şöyle özetledi:

“Örneğin cayma hakkının altı aydan sonra başlaması ve katılımcıların sistemde daha uzun süre geçirip, sistemi öğrenmeleri, avantajlarını yaşayabilmeleri önemli. Bugün sistemden ayrılanlar iki yıl içinde tekrar girecek ama yeni bir düzenleme ile çıkanlara gönüllü giriş imkanı sunulabilir. Bize ‘Caymıştım ama şimdi yeniden girmek istiyorum’ talebi ile gelen müşteriler var.”

Reuters’e verdiği demeçte, “Katılımcıların, cayma süresi bittikten sonra da diledikleri zaman sistemden ayrılabileceklerinin farkına varmalarını sağlayarak yüksek cayma oranlarını bir nebze düşürebileceğimizi düşünüyoruz” diye konuşan Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Uğur Erken ise, “Bunun haricinde, ‘ilk 2 ay cayma, 2 ay sonrasında ayrılma’ modelindeki cayma periyodunun değiştirilmesi yönünde görüşler de bulunuyor. Öte yandan bilgilendirme ve iletişim faaliyetlerinin yoğunlaştırılmasının sisteme yönelik kamuoyu algısını olumlu etkileyebileceğini düşünüyorum” diye sözlerine devam etti.

Üçüncü etabına 1 Temmuz 2017 tarihi itibariyle geçilen soygun sistemi Bireysel Emeklilik Sistemi’nden (BES) okuyucularımızın bir an önce çıkmalarını tavsiye ediyoruz.

Bu haber en son değiştirildi 7 Temmuz 2017 20:48 20:48

Reklam

Önceki Haberler

Eski AKP’li başkan Taşçı’ya inceleme

AKP’li Atakum Belediye Başkanı Taşçı hakkında, yolsuzluk iddiaları yargıya taşınmıştı.

12 Mayıs 2024 10:50

Yürüyelim…

Sandıklar kapandığına, seçimler geride kaldığına göre, seçmen yerine konulanların tam da bugün yurttaş olduğunu göstermesi,…

12 Mayıs 2024 07:17

Bu ülkeye Bahriye Üçok’lar gerek

Laiklik mücadelesini her türlü tehdit ve baskıya rağmen canı pahasına kararlılıkla sürdüren, Türkan Saylan’ın sözleriyle…

12 Mayıs 2024 06:44

Eğitim – İş Bursa Şube’de Genel Kurul başladı: Mücadele bitmeyecek

Eğitim – İş Bursa Şubesi 7. Olağan Genel Kurul toplantısı Ördekli Kültür Merkezi’nde başladı. Yeliz…

11 Mayıs 2024 18:21

Erzurum’da belediye başkanı istibdat rejimini ilan etti: Gazetecilerin kitaplarının standa konulmasına yasak!

Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği kitap fuarında Kırmızı Kedi Yayınevi’ne ait gazeteciler Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu,…

11 Mayıs 2024 17:55

Şamil Tayyar: Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında MİT devrede

Eski AKP Milletvekili Şamil Tayyar, Ayhan Bora Kaplan soruşturmasıyla ilgili edindiği bilgileri paylaştı. Tayyar, "Ankara…

11 Mayıs 2024 15:20
Reklam