Projeyi TÜBİTAK kabul etmedi; ABD’de birinci oldu
Gün geçmiyor ki, kağıt üzerinde bilim üretmek ve bilim üretenlere destek olmak amacına sahip olan TÜBİTAK’ın Türkiye’deki bilim üretenleri desteklemediği ve hatta genç bilim üreticilerin heveslerini kırdığı yeni bir haber daha ortaya çıkmasın. TED Antalya Koleji öğrencilerinden Mehmet Can Dursun ile İrfan Efe Boztepe, TÜBİTAK’ın liselerarası proje yarışmasına katılmak amacıyla kimya öğretmenleri Gülay Demirci danışmanlığında bir... View Article
Gün geçmiyor ki, kağıt üzerinde bilim üretmek ve bilim üretenlere destek olmak amacına sahip olan TÜBİTAK’ın Türkiye’deki bilim üretenleri desteklemediği ve hatta genç bilim üreticilerin heveslerini kırdığı yeni bir haber daha ortaya çıkmasın.
TED Antalya Koleji öğrencilerinden Mehmet Can Dursun ile İrfan Efe Boztepe, TÜBİTAK’ın liselerarası proje yarışmasına katılmak amacıyla kimya öğretmenleri Gülay Demirci danışmanlığında bir proje hazırladı. Hazırladıkları proje sonucunda, yengeç ve karides kabuklarını kullanarak yaptıkları nanolif ile açık yaraları %30’a kadar daha hızlı tedavi edebildiğini ortaya koymuş oldular.
TÜBİTAK’ın liselerarası proje yarışmasına yaptıkları başvuru reddedilen ekip ABD’de düzenlenen, 54 ülkeden 2 bin 450 projenin katıldığı yarışmada dünya birincisi oldu. Altın madalya kazanan öğrenciler aynı zamanda 20-22 Ocak’ta İzmir’de düzenlenen 1. Diyabet Teknolojileri Sempozyumu’na davet edildi ve orada bir de sunum yaptılar.
Türkiye’de ilgi göremediğimizde çok üzüldük
12. sınıf öğrencisi İrfan Efe Boztepe ise şunları söyledi:
“Projeyle ilgili çok çalıştık. İlk dönemlerde Türkiye’de ilgi göremedik çok üzülmüştük. Sonra yurtdışından sonra gelen teklifle çok mutlu oldu. Hem ülkemizi de temsil etme fırsatı bulduk. Hem de hastalara yeni bir umut vermiş olduk. Projemiz yatalak ve diyabetik hastalara yönelik olduğu için halkımız adına da önemli olduğunu düşünüyorum. Elimizdeki verilere göre bizim yaptığımız ürünün yaraları diğer ürünlere göre yüzde 30 daha hızlı iyileştirdiğini gördük. Aynı zamanda bunu vücudunuza koyduğunuzda geri çıkartmanıza gerek kalmıyor orada yok olup gidiyor. Yaranız da hava alıyor, yapay deriden daha pratik. Ben küçüklüğümden beri doktor olmak istiyorum, umarım bu hayalime ulaşırım.”
“Birçok kullanım alanı yaratılabilir”
Atık yengeç ve karides kabuklarından iyileştirmeyi hızlandıran bir nanolif yaptık. Bu şekilde özellikle diyabet hastalarının geç iyileşen yaralarında, yanık yaralarında ve yatalak hastaların yaralarında kullanılabilecek. Biz bunu TÜBİTAK liselerarası proje yarışması için yapmıştık. Bizim bağlı olduğumuz TÜBİTAK’ın Konya bölgesine sunduk ve ret cevabı aldık. Bunun üzerine biz de ABD’deki dünya çapında olan liselerarası proje yarışmasına başvurduk. Oraya çağırıldığımızda çok mutlu olduk, alanımızda da altın madalya aldık. Türk Bayrağı’nı o sahnede dalgalandırmak çok gurur vericiydi. Birçok kullanım alanı yaratılabilir. Uzun süre iyileşmeyen yaralar mikrop kapabiliyor. Bu ürünün hızlı bir şekilde kanı durdurma özelliği de var. Kitosan’ın toz halinin Irak savaşı sırasında ABD askerleri tarafından kanın durdurulması için kullanıldığını biliyoruz. Bizim amacımız bu ürünü günlük yaşamda insanların kullanabileceği konuma getirmek.