Sarraf'ın itiraflarında 3. gün sona erdi

Onlarca yıl hapis cezasıyla karşı karşıyayken savcıyla anlaşarak ‘sanık’ken ‘tanık’ konumuna geçen Rıza Sarraf, ’Atilla’ya karşı ABD davası’nda bugün üçüncü kez hakim karşısına çıkacak.

Sarraf'ın itiraflarında 3. gün sona erdi

Onlarca yıl hapis cezasıyla karşı karşıyayken savcıyla anlaşarak ‘sanık’ken ‘tanık’ konumuna geçen Rıza Sarraf, ’Atilla’ya karşı ABD davası’nda bugün üçüncü kez hakim karşısına çıkacak.

Sarraf’ın bugün yine tanık sandalyesine oturması bekleniyor. Sarraf’ın ifadesinin bugün bitmesi planlanıyordu ancak bugünkü oturum yarım gün sürecek ve savcılığın sorgusu daha tamamlanmadı. Sarraf, pazartesi bir kez daha tanık sandalyesine oturabilir.

Savcılığın sorgulamasının ardından Sarraf’ın çapraz sorguya alınması bekleniyor.

“Önümüzde bu davanın çok ötesinde etki yapacak bir kayıt var”

Yargıç ile avukatlar ve savcılar arasında duruşma öncesi görüşmeler yapıldı.

Yargıç Richard Berman: “Avukatlarla istişare etmek istediğim bazı şeyler var.”

Savcı: “Ofisimiz bugünkü duruşmanın ardından delilleri medyayla paylaşacak.”

Berman: “Önümüzde bu davanın çok ötesinde etki yapacak bir kayıt var. Mahkemenin tutarlılığı açısından savcılığın delili kayda geçirmeden önce gerçek olduğuna ilişkin soru işareti kalmaması lazım. Söz konusu tapeyi bu adımlar atılmadan dinletmek istemiyorum.”

Savcı: “Gerçekliğini kanıtlamanın birçok yolu var. Sarraf bizzat yapabilir bunu.”

Berman: “Kaygılı olmasam dile getirmezdim.”

Kanıt dosyasına giren belgeler arasında Sarraf’ın fotoğrafı da var. Sağ alt köşede “Resmi delil 20” yazıyor.

Telefon kayıtların biri erişime açıldı

Davanın bugünkü 3’üncü oturumu, hâkimin ve savcıların salona gelmesiyle başladı.

Erişime açılan diğer bir telefon kaydı. Dün kanıt olarak kabul edilen, Sarraf ve Hakan Atilla arasındaki görüşme.

Dünkü duruşmada dinletilen telefon kayıtlarından biri erişime açıldı:

https://soundcloud.com/user-202503173/zarrab-conversation-with-mehmet-atilla

Savcı, dün bıraktığı yerden devam ederek kayıtlara yeni kanıtlar ekliyor. Bunlardan biri yazılı bir mesaj: “Umarım, gıda konusunda bir sorun yaşamayız” deniyor. Sarraf, 2013’teki gıda ticaretinden bahsediyor.

Sarraf ifadesinde, gıda ticareti tezgahını kurmak için gerekli gümrük evraklarını nasıl temin edebileceği konusunu Süleyman Aslan ile görüştüğünü söylüyor.

Sarraf, Süleyman Aslan ile yaptığı toplantı sonrasında Halkbank çalışanı Hakan Aydoğan ile yaptığı bir görüşmeden bahsetmeye başladı.

 

Gıda ticareti mekanizmasını anlattı

Sarraf ifadesinde, Aslan ve Atilla ile yaptığı bir toplantı sonucunda “yönteme (“gıda ticareti” mekanizmasına) son halini verdiğini” anlatıyor.

Sarraf: İki sistem yan yana çalışıyordu. Altın durdurulunca, gıdaya döndük. Ardından Atilla’nın bir yasa boşluğu bulduğunu söylüyor.

Sarraf: Sonrasında altın ticaretine de devam ettik.

Sarraf, Dubai’deki şirketi “Centrica”dan bahsetmeye başladıo. Dubai’deki söz konusu şirketle ilgili olarak “Bu şirketi gıda tedarikçisi olarak gösterecektik.” diyor.

Sarraf, yine şema çizmeye başladı.

Sarraf, kağıt üstünde gıda tedarikçisi şirketin Centrica Dubai göründüğünü, Volgam’ın da İran’a gıda sattığını söylüyor.

Soru: Bu iki şirket de senin kontrolünde miydi?

Sarraf: Evet, elbette efendim.

Hatırlatma: Bunlar resmi belgeler ve kanıt dosyasına ekleniyor, dolayısıyla “basının erişimi hakkı” kapsamında tümü kamuoyuyla paylaşılacak.

Sarraf şu anda “Atlantis” adlı başka bir şirketten bahsetmeye başladı.

Sarraf, Rostamani Exchange şirketinden ve paraları Euro’dan Dirhem’e nasıl çevirdiklerinden bahsediyor.

Sarraf şema çizmeye devam ediyor.

Kanıt dosyasına giren belgeler arasında Rıza Sarraf’ın bu fotoğrafı da var. Sağ alt köşede “Resmi delil 20” yazıyor.

 

Sarraf “Asla mal gönderilmedi.” dedi.

Sarraf 16-17 yaşlarındayken çay ticaretinde nakliye senedi hazırlamayı öğrendiğini anlatıyor. Mahkeme salonundaki Türk basın mensupları gülüyor.

Sarraf yeniden tanık kürsüsüne döndü. Savcı, kanıt olarak bir tape sunmak istiyor. Ne ile ilgili olduğu henüz bilinmiyor.

Savcı, tapenin içeriğini açıklamadan önce Sarraf’dan doğruluğunu teyit etmesini istiyor.

Sarraf, İran’ın petrol gelirlerini aklamak için tasarlanan gıda ticareti sistemini ayrıntılarıyla anlatıyor. Sahte nakliye evraklarının nasıl gerçek gibi gösterileceği konusunda kilit bilgileri Hakan Atilla’dan öğrendiğini söylüyor.

Sarraf, İran’ın petrol gelirlerini aklamak için tasarlanan gıda ticareti sistemini ayrıntılarıyla anlatıyor. Sahte nakliye evraklarının nasıl gerçek gibi gösterileceği konusunda kilit bilgileri Hakan Atilla’dan öğrendiğini söylüyor.

Sarraf ifade verirken, Atilla’nın avukatları en az bir kez itiraz etti, Yargıç Berman’a, Atilla hakkındaki ifadelerin “şayia” olduğunu, yani birinci elden alınmış bilgi olmadığını söyledi. İtiraz reddedildi. Konu muhtemelen savunmanın çapraz sorgusunda tekrar gündeme gelecek.

Sarraf, görüşmede kullandığı “parayı vurmak” ifadesinin anlamını açıklıyor: “Bu sadece, paranın İran’dan gönderildiğini anlatmak için kullanılan bir terim.”

Oturuma ara verildi. Bugünkü oturum TSİ 22.00’da sona erecek. Dün sözü geçen telefon kayıtlarından biri veya birkaçı birazdan dinletilecek.

Ara verilirken Yargıç Berman, sürekli konuşan Sarraf’a boğaz pastili verilmesini istedi.

Ara devam ederken, muhabir Klasfeld dosyaya giren delillerden birini paylaşıyor: Zafer Çağlayan’ın fotoğrafı.

Oturum yeniden başladı

Dava İran’a yönelik yaptırımları konu aldığından, ABD hükümeti jüriye İran’ın dini lideri Ayetullah Hamaney ile eski cumhurbaşkanı Ahmedinecad’ın fotoğraflarını gösterdi. Sarraf, daha önce bahsedilen mektubunda bu iki isme hitap ederek “ekonomik cihat” önerisi yapıyordu.

Şu anda Sarraf ile Happani arasındaki görüşmelere ait ses kayıtları dinletiliyor.

Sarraf: İranlılarla sürekli irtibat halindeydim.

Altın ticareti ve gıda ticareti: Sarraf’a göre İran için, ödemelerini yapabildikleri sürece hangi sistemi kullandıkları önemli değildi.

Sarraf, ABD’nin altın ticareti konusunda İran’a uyguladığı kısıtlamalarda değişiklikler yapıldığı için gıda ticaretine geçmek zorunda kaldıklarını söylüyor

Birçok telefon görüşmesi kaydı art arda dosyaya ekleniyor. Bunlar da kamuoyuyla paylaşılacak.

Bugün çok sayıda telefon görüşmesi kaydı getirildi. Yargıç, bunların salonda dinletilip dinletilmeyeceğine karar verecek.

Savcı, “Mayıs 2013’te İranlılarla toplantı düzenlediniz mi?” diye soruyor. Zarrab: Evet, bir toplantı düzenlendi. Soru: Siz o toplantıya katıldınız mı? Zarrab: Bazı kısımlarında katıldım.

Sarraf: İran Petrol Bakanı ve heyeti, onunla birlikte gitti. Zarrab’ın ifadesine göre Ankara’daki Marriott Hotel’de bir toplantı düzenlendi.

Sarraftoplantıya Aslan’ın da katıldığını söylüyor. Zarrab: İranlılar, ödemeleri doğrudan yapma konusunda Süleyman’a baskı yaptı.

Sarraf: O toplantıya Halkbank’tan sadece Süleyman Aslan katıldı.

Sarraf sistemi açıklıyor: Sistem çok basit, o yüzden şema çizmeyeceğim. Daha önce çizdiği şemayı gösteriyor.

Tüpraş ve Botaş yeniden gündeme geliyor. Ticaretin para kaynağı olarak kullanılan petrol ve doğalgaz gelirleri hakkında sorular soruluyor.

Sarraf yine şema çiziyor. Basın mensupları çizdiği şemaların kendilerine de verilmesini talep etti ancak şemalar henüz paylaşılmadı. Muhtemelen Sarraf’ın şemalara artık ihtiyacı kalmadığında bunlar basına verilecek.

Sarraf şemasını çizerken, jüri üyelerine eski içişleri bakanı Muammer Güler’in bir başka fotoğrafı gösteriliyor. Sarraf dünkü ifadesinde, Güler’in oğlu Barış Güler’e 100.000 dolar rüşvet ödediğini söylemişti.

Sarraf şemayı çizdikten sonra, tekrar tanık kürsüsüne döndü.

29 Mayıs 2013’te Sarraf’ın Atilla’ya gönderdiği bir e-posta delil dosyaya girdi.

E-postanın konusu: 50 milyon tutarında ileri vadeli Swift. Alıcılar ise: Sayın Alipour ve Tegali Bank.

“Tegali” kelimesi Farsça’da iki banka arasındaki para transferi için kullanılan “Antagali” olabilir.

Sarraf, Hakan Atilla’dan, 50 milyon Euro’luk bir uluslararası işlemi takip etmesini istediğini söylüyor.

Sarraf, bankanın işlem için belge istediğini söyledi. Sarraf, “Bu beni endişelendirdi çünkü aslında bir ürün nakliyesi yapılmamıştı o yüzden istedikleri belgeyi temin etmek mümkün değildi.” Sarraf’a göre Aslan “Reza Bey ben meseleyi çözeceğim, sorun yok” dedi.

Yine bir telefon görüşmesi kaydı dinletiliyor.

Sarraf davasının 3. günü sona erdi. Sarraf’ın pazartesi günü de ifadesine devam etmesi bekleniyor.

 

İlk iki gün ne olmuştu?

Sarraf’ın dünkü en çarpıcı ifadesi, İran’a yönelik ABD yaptırımlarının delindiği bankacılık işlemleri için dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan’dan onay ve talimat geldiğini söylemesiydi.

Sarraf, eski Halkbank genel müdürü Süleyman Aslan’a da milyonlarca dolar rüşvet verdiğini (bir keresinde 2 milyon dolar) belirtmişti.

Davanın tek sanığı eski Halkbank genel müdür yardımcısı Hakan Atilla lehindeki ifadeleri dikkat çeken Sarraf Atilla’nın ne rüşvet istediğini ne de aldığını söylemişti.

Sarraf, önceki günkü ilk duruşmada ise eski ekonomi bakanı Zafer Çağlayan’a en az 45-50 milyon avro rüşvet verdiğini anlatmıştı.