Sen misin Uğur Mumcu anmasında konuşan: "Katiller bulunsun" diyen gazeteci işinden atıldı!
Gazeteci Rabia Deniz, 24 Ocak'taki Uğur Mumcu anmasında 'konuşma yaptığı' gerekçesiyle kovuldu.
Bursa’nın yerel medya organlarından Bursa Hakimiyet gazetesi ve AS TV’de çalışan gazeteci Rabia Deniz, 24 Ocak’taki Uğur Mumcu anmasında ‘konuşma yaptığı’ gerekçesiyle kovuldu.
Kovulma nedenini iş çıkış belgesinde “uyumsuzluk” olarak belirten medya kuruluşu, Deniz’in işine son verdi. Çağdaş Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursa Gazeteciler Cemiyeti üyesi olan Rabia Deniz, kovulduğunu sosyal medya hesabından duyurdu.
Deniz, “Bugün itibariyle Sönmez Medya bünyesinde bulunan Bursa Hakimiyet Gazetesi ve ASTV’deki muhabirlik görevim sona ermiştir. Sonra ben duymadım olmasın… Not: Bundan sonra yaptığım tüm açıklamalar beni bağlar” diye yazdı.
Rabia Deniz, kovulmasına neden olan konuşmasında Uğur Mumcu cinayeti gibi faili meçhul cinayetlerin ardında tam aydınlatılmamış, ortaya çıkarılmamış, devletin çeşitli kademelerine odaklanmış, tetikçiler, güvenlik görevlileri ve delilleri karartan odaklar olduğunu ifade etmişti.
ÇGD’den açıklama: Yüzkarası
Deniz’in işten atılmasına ilişkin Çağdaş Gazeteciler Derneği’nden açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Meslek büyüğümüz Uğur Mumcu, katledilmesinin 24’ncü yılında tüm Türkiye’de düzenlenen etkinliklerle saygıyla anıldı.
Bursa’da düzenlenen etkinlikte de hazırlanan basın açıklamasını Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Rabia Deniz okudu. Mumcu’nun katillerinin bulunmasını istedi.
Arkadaşımız Rabia Deniz bu açıklamanın ardından, çalıştığı Sönmez medya bünyesindeki Bursa Hâkimiyet gazetesi ve ASTV’deki işinden olmuştur.
Uğur Mumcu’yu, bağımsız gazeteciliği, mesleğimizi savunduğu için, Mumcu’yu katleden odakların bulunmasını istediği için arkadaşımızı “suçlu” bulan, bu nedenle işine son veren anlayış basın tarihine kara leke olarak geçecektir. Sönmez medya yöneticileri, bu kararla Rabia Deniz’in işine son vermenin yanı sıra safını belli ederek, Uğur Mumcu’nun katledilmesinin karanlıkta kalmasını isteyen cephede yerini almıştır. Suikasta bu şekilde ortak olmuştur.
Bu karar Rabia Deniz için ise bir onur madalyası, bağımsız ve örgütlü gazetecilik örneği olarak anılacaktır.
Kimi medya patronlarının iktidarın hoşuna gitmek için politik nedenlerle gazeteci kıyımına yönelmesi yeni değil. Son örnek Bursa basını için yüzkarası bir uygulama olmuştur.
Unutulmasın ki Rabia Deniz yalnız değildir.