Reklam
Kategoriler: Dış Açı

Suriye Ordusu’ndan İdlib’e kimyasal saldırı iddiasına yalanlama

Reklam

Suriye’nin cihatçıların kontrolündeki İdlib kentinde kimyasal silah saldırısı gerçekleştiği suçlaması Suriyeli askeri yetkililer tarafından yalanlandı. Yapılan açıklamada söz konusu iddiaların “Suriye ordusuna karşı yürütülen bir propagandanın parçası” olabileceği belirtildi.

Suriye’deki meşru iktidara karşı duran cihatçı örgütleri temsil eden Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’nun (SMDK) yetkilileri, İdlib kentinin Han Şeyhun kasabasında bir kimyasal saldırı gerçekleştirildiğini iddia etmişti. Açıklamada Suriye ordusu tarafından yapıldığı öne sürülen saldırıda 80 kişinin öldüğü, 200 kişinin de yaralandığı kaydedilmişti.

“Hama kayıplarını aklama çabası”

Sputnik‘e konuşan Suriye Silahlı Kuvvetleri’nden bir kaynak söz konusu iddiaları kesin bir dille reddetti. Kaynak, “Suriye ordusunun kimyasal silahı yok, İdlib’de de saldırı gerçekleştirmedi. Tüm bunlar terör örgütleri tarafından yapılmış gerçekdışı açıklamalar. Bunlar Hama’nın kuzeyinde Suriye ordusu tarafından gerçekleştirilen son operasyonda verdikleri büyük kayıpları aklama çabası” dedi.

Kaynak ayrıca, saldırı iddiasını ortaya atan SMDK’ya yönelik olarak “Bu saldırıyı kendilerinin gerçekleştirmiş olması ve bunu Suriye ordusuna karşı bir propaganda yürütmek amacıyla yapmış olmaları da ihtimal dahilinde” ifadelerini kullandı.

“Ne geçmişte ne de gelecekte…”

Öte yandan Reuters‘a konuşan bir başka kaynak da iddiaları yalanladı. Kaynak, “Suriye ordusu kimyasal silah kullanmadı ve kullanmayacak, ne geçmişte ne de gelecekte” diye konuştu.

“Cihatçıların kaçırdığı insanlar” iddiası

Saldırının ardından hem Türkiye ana akım ve yandaş medyası, hem de Batı medyası ortak bir sesle Şam yönetimini adres gösterirken, hayatını kaybedenlerin geldikleri yerlerle ilgili bir iddia dikkat çekiyor. Suriye ordusu müttefiklerine yakın hesapların iddiasına göre, saldırıda ölenler Hükümet’in kontrolündeki Hattab ve Majdal’dan kaçırılmıştı. Sözkonusu iki yerleşim yerinin, cihatçıların önce ele geçirdiği, ancak daha sonra Ordu’nun karşı saldırısıyla geri alınan Hama’daki kasabalar olduğu dikkat çekiyor. Cihatçıların saldırısında iki kasabadan yaklaşık 250 kişinin kaçırıldığı öne sürülüyor.

Rusya: Reuters SOHR’u bile yanlış aktardı

Rusya Savunma Bakanlığı DA Rus savaş uçaklarının Suriye’de en az 80 kişinin hayatını kaybettiği iddia edilen İdlib kentinin Han Şeyhun bölgesini bombalamadığını açıkladı.

Açıklamada “Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri’ne bağlı uçaklar, İdlib’in Han Şeyhun bölgesini bombalamadı. Rus uçaklarının Han Şeyhun’a kimyasal saldırı düzenlediğini ifade eden İngiliz Reuters haber ajansı, saldırıyı duyuran ilk kaynak olan ve Rusya’nın olaya dahil olduğuna yönelik tek söz söylemeyen Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin açıklamasını bile yanlış aktarmayı başardı.” ifadeleri kullanıldı.

Bu haber en son değiştirildi 5 Nisan 2017 22:58 22:58

Reklam

Önceki Haberler

Röportaj | Dublin Trinity Üniversitesi’ndeki Filistin eylemlerinde yer alan öğrenciler anlatıyor

Geçtiğimiz günlerde İrlanda'nın Dublin şehrinde bulunan Trinity Üniverisitesi öğrencileri Filistin ile dayanışma gösterisi düzenlemişti. Yurtsever…

9 Mayıs 2024 17:53

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’tan hükümete Biden uyarısı

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, hükümet yetkililerine, Refah'a kapsamlı saldırı olması durumunda İsrail'e silah sevkiyatını durduracağını…

9 Mayıs 2024 16:09

Eğitim sendikalarından okul müdürünün öldürülmesine tepki

Eğitim sendikaları, İstanbul’da Eyüpsultan Final Akademi Anadolu Lisesi Müdürü İbrahim Oktugan’ın 5 ay önce okuldan…

9 Mayıs 2024 16:03

TTB’den okul müdürünün öldürülmesine tepki: Toplumsal yapıda onarımı zor etkiler bırakmaktadır

TTB, İstanbul Alibeyköy’de okul müdürü İbrahim Oktugan’ın okuldan uzaklaştırılan öğrencisi tarafından öldürülmesiyle ilgili “Hekimlik ve…

9 Mayıs 2024 14:01

Bakan Koca pazartesi günü başlayacak yeni randevu sistemini açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'Onaylı Randevu Dönemi' ismi verilen yeni randevu sisteminin pazartesi günü başlayacağını…

9 Mayıs 2024 13:55

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yükseltti!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın 2. Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı'nda açıklamalarda…

9 Mayıs 2024 13:49
Reklam