TEOG'un yerine gelecek sınav belli oldu: MİS
MEB’in uzun vadede tüm sınıflar için planladığı yeni sınavın ismi de 'Milli İzleme Sınavı' olarak genelgede yer aldı.
TEOG’un kaldırılması talimatının verildiği gün Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) tüm illere yeni bir pilot sınav sistemi genelgesi gönderdiği ortaya çıktı. MEB’in uzun vadede tüm sınıflar için planladığı yeni sınavın ismi de ‘Milli İzleme Sınavı’ olarak genelgede yer aldı. Açık uçlu soruların yer alacağı sınavın ilk etapta 24 ilde uygulanması planlanıyor.
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavının yerine getirilecek sistemin ayrıntıları belli olmaya başladı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın, açık uçlu soruların yer aldığı bir sınav sistemi üzerinde çalıştığı ortaya çıktı.
Cumhuriyet‘ten Ozan Çepni’nin haberine göre, Bakanlar Kurulu’na yeni sınav sistemini sunmak üzere çalışmalarını devam ettiren MEB’in uzun vadede tüm sınıflar için planladığı yeni sınavın ismi de ‘Milli İzleme Sınavı’ olarak genelgede yer aldı. Açık uçlu soruların yer alacağı sınav, birçok ilde ilk kez aralık ayından başlayarak dönem sonlarında 5. sınıf öğrencilerine Türkçe, matematik ve fen bilgisi derslerinden uygulanacak. Türkiye’nin dört bir yanından şehirlerin pilot uygulama için seçildiği yeni sınav sisteminin ilk planda 24 şehirde denenmesine karar verildi. Bakanlığın belirlediği iller arasında Aydın, Bursa, Erzurum, Mardin, Mersin, Konya, Gaziantep, Kayseri, Tarabzon’un da olduğu 15 büyükşehir yer aldı. Gönderilen genelgede 2017’de ilk kez uygulanacak sınav için hazırlıkların yapılması talimatı verildi. Milli İzleme Sınavı’nın geliştirilerek tüm illere yayılması planlanıyor.
Türkçe sınavında 4 tema
Yeni sınav 5. sınıf öğrencilerinin karşısına sadece Türkçe, matematik ve fen bilimleri derslerinden sorularla çıkacak. Genelge ile pilot illere ilk dönem sonuna kadar yetiştirilmesi gereken konuları bildiren MEB, işlenmesi gereken kazanımlar konusunda da okulların bilgilendirilmesi talimatını verdi. İlk sınavda MEB’in yeni 5. sınıf Türkçe ders kitabında belirtilen ilk dört tema ve bu temalarda işlenen kazanımlar İzleme Sınavı’nın kapsamını oluşturacak. Türkçe sınavında “Çocuk Dünyası”, “Milli Mücadele ve Atatürk”, “Erdemler”, “Bilim ve Teknoloji” temalarındaki okuma kazanımları belirlendi.
Matematikte yöneltilecek konular
Matematik dersi kapsamında ise MEB sınavda sormak üzere “Doğal Sayılar”, “Doğal Sayılarda İşlemler”, “Kesirler” ve “Kesilerde İşlemler” konularını takvimlendirdi. Toplamda 73 saatlik ders planı yapan bakanlık, ilk olarak çocuklardan 9 basamaklı sayıların okunup yazılmasını, en çok 5 basamaklı sayılarla toplama ve çıkarma işlemi, 3 basamaklı sayılarda çarpma işlemi ve dört basamaklı bir sayının 2 basamaklı bir sayıya bölmesini bekledi. Ayrıca, dört işlem içeren problemler, sayıların kare ve küpünün hesaplanması, kesirli sayılara ilişkin işlemler de çocuklara öğretilmesi beklenen konular arasında yer aldı. MEB’in yeni müfredatı doğrultusunda hazırlanan yeni kitaplara göre Fen Bilgisi dersi kapsamında da ilk 3 ünite olan “Dünya, Güneş ve Ay”, “Canlılar Dünyası”, “Kuvvetin Ölçülmesi ve Sürtünme” konuları yer aldı.