TEOG’un yerine getirilen yeni sistemin ayrıntıları belli olmaya başladı
Liseye geçişte TEOG'un yerine getirilen yeni sistemin ayrıntıları belli olmaya başladı.
Liseye geçişte TEOG’un yerine getirilen yeni sistemin ayrıntıları belli olmaya başladı.
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş’in (TEOG) yerine getirilecek Liseye Geçiş Sistemi’nin (LGS) ayrıntıları belli oluyor. Yeni sistemde sınavla öğrenci alacak okul sayısının 600-800 arasında olması, bu okulların kontenjanlarının Türkiye genelindeki 8’inci sınıf öğrencilerinin yüzde 10’unu geçmeyecek şekilde planlanması öngörülüyor.
“Yeterli” okulları bakanlık belirleyecek
Gazete Habertürk‘ün aktardığına göre; sınavla öğrenci alacak okullar, okul sayısı ile türleri göz önünde bulundurularak, fiziki altyapısı ile de yeterli fen, sosyal bilimler, Anadolu, meslek ve imam hatip liselerinin de aralarında bulunduğu proje okulları arasından bakanlıkça belirlenecek. Bakanlığın, sınavla öğrenci alan okulların sayısının genel itibarıyla ülke genelinde “600 ile 800 arasında” olmasına yönelik çalışmalar sürdürdüğü bildirildi.
Sınav Haziran ayında
Mayıs itibarıyla okul sayıları ve kontenjanlarının ilan edilmesi bekleniyor. 8’inci sınıf öğrencilerinin gireceği sınav, haziranın ilk haftasında yapılacak. Sınav sonuçları aynı ay içerisinde ilan edilecek ve sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından 5 tercih yapacak öğrenciler, puan üstünlüğüne göre bu okullardan birine yerleştirilecek.
Sözel-sayısal olmak üzere iki bölümden oluşacak sınavın soru sayıları ve sürelerine kamuoyundan gelen görüşler doğrultusunda Bakanlık tarafından son şekli verilecek. Buna göre, merkezi sınavın, 60 soru ve 90 dakika süreli tek oturumlu ya da 80 soru ve 120 dakika süreli iki oturumlu olması alternatifleri üzerinde duruluyor.
En yakın okula…
Mahallinden öğrenci alacak okullar ise, okulun bulunduğu konum itibarıyla en yakın çevresinden öğrenci alan Anadolu, meslek ve imam hatip liselerinden oluşacak. Merkezi sınavla öğrenci alacak okullara yerleştirilme yapıldıktan sonra diğer öğrenciler mahallinden öğrenci alacak okullara yerleştirilecek.
Öğrenciler, kendilerine en yakın okulları, “yakından uzağa” sıralamasıyla temmuzda açılacak tercih ekranında, türleri ve kontenjanlarıyla görerek 5 tercih yapacak. Tercihlerinden birine yerleşemeyen öğrenciler, boş kalan kontenjanlar için yerleştirme nakil isteğinde bulunabilecek.