Reklam
Kategoriler: Dış Açız-kutu-1

Trump, ABD’nin ulusal güvenlik stratejisini açıkladı

Reklam

ABD Başkanı Donald Trump açıklamalarında,”Yeni strateji belgemiz önceliği sınırlarımızın güvenliğine verecek. Stratejimizde ikinci temel prensip Amerika’nın refahını korumak ve güçlendirmek olacak. Stratejimizin üçüncü temel noktası barışı güçle korumak. Stratejimiz siber ortamı yeni tehditler olarak kabul ediyor. Stratejimizin bir diğer ayağı da tüm dünyada Amerika’nın etkinliğini, gücünü arttırmak” dedi.

Sputnik‘in haberine göre Trump, kabinenin tamamının onayını taşıdığını belirttiği ABD’nin ulusal güvenlik stratejisinin dört temel unsura dayandığını söyledi.

İran’a uygulanan yaptırımlardan bahseden Trump, “İran Devrim Muhafızları terörizmi destekliyordu ve biz onlara yaptırım uyguladık” ifadelerini kullandı.

IŞİD’le mücadeleye değinen Trump, “ABD, IŞİD’e önemli darbeler indirmiştir. Nereye kaçarlarsa takip ediyoruz ve ABD sınırlarından içeri girmelerine izin vermiyoruz” dedi.

Kore Yarımadası’nda tırmanan gerilime ilişkin “Kuzey Kore’nin izole edilmesinde daha yapacak çok şey var” diyen Trump, “Bu rejim dünyayı tehdit edememeli” ifadesiyle sözlerini sürdürdü.

Trump’ın gündeminde Rusya ve Çin’le ilişkiler de vardı. Rusya ve Çin’i ”rakip kuvvetler” olarak tanımlayan Trump, “Amerikan etkisine, değerlerine ve zenginliğine meydan okuyan rakiplerimizle, ki bunlar Rusya ve Çin, karşı karşıyayız. Onlarla ve diğer ülkelerle büyük ortaklıklar kurmaya çalışacağız, ancak ulusal çıkarımızı koruyan bir şekilde” dedi ve Rusya’nın ABD’ye istihbarat paylaşımından dolayı teşekkür etmesini örnek gösterdi.

“Önce geçmişin hatalarına bakmamız lazım, eski ABD liderleri ‘felaket’ ticaret anlaşmaları yapıp, milyonlarca işi ülke dışına yolladılar” diyen Trump, “Seçimlerden sonra iki milyon yeni iş sahası oluşturduk, borsalar rekor düzeyde yükseldi, 22 yasal kısıtlamayı kaldırdık, ekonomi yüzde 3’ün üzerinde büyüdü, tüketici güveni arttı” dedi.

‘STRATEJİNİN DÖRT TEMELİ’

ABD Başkanı Donald Trump, ulusal güvenlik stratejisinin dört temelini şöyle sıraladı:

– Yeni strateji belgemiz önceliği sınırlarımızın güvenliğine verecek.

– Stratejimizde ikinci temel prensip Amerika’nın refahını korumak ve güçlendirmek olacak.

– Stratejimizin üçüncü temel noktası barışı güçle korumak.

– Stratejimizin bir diğer ayağı da tüm dünyada Amerika’nın etkinliğini, gücünü arttırmak.

RUSYA VE ÇİN’E ‘RAKİP’ NİTELEMESİ

ABD Başkanı Trump’ın ‘Önce ABD’ başlıklı ulusal güvenlik stratejisini açıklamasından önce Beyaz Saray belgeden bazı kısımları paylaşmaya başlamıştı.

Trump ve danışmanlarının aylardır üzerinde çalıştığı belirtilen belgede, ‘Rusya ve Çin’in ABD’nin gücü, güvenliği ve refahına meydan okuyan siyasi rakipler’ olarak nitelenmesi bekleniyordu.

Beyaz Saray’ın yayınladığı belgede, “Onlar (Rusya ve Çin) ekonomilerinde serbestliği ve eşitliği azaltmaya, ordularını büyütmeye, toplumlarını bastırmak ve nüfuzlarını artırmak için bilgiyi ve verileri kontrol altına almaya kararlılar” dendi.

Bu haber en son değiştirildi 19 Aralık 2017 07:35 07:35

Reklam

Önceki Haberler

Eğitim – İş Bursa Şube’de Genel Kurul başladı: Mücadele bitmeyecek

Eğitim – İş Bursa Şubesi 7. Olağan Genel Kurul toplantısı Ördekli Kültür Merkezi’nde başladı. Yeliz…

11 Mayıs 2024 18:21

Erzurum’da belediye başkanı istibdat rejimini ilan etti: Gazetecilerin kitaplarının standa konulmasına yasak!

Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği kitap fuarında Kırmızı Kedi Yayınevi’ne ait gazeteciler Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu,…

11 Mayıs 2024 17:55

Şamil Tayyar: Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında MİT devrede

Eski AKP Milletvekili Şamil Tayyar, Ayhan Bora Kaplan soruşturmasıyla ilgili edindiği bilgileri paylaştı. Tayyar, "Ankara…

11 Mayıs 2024 15:20

Gençlik beş ilde laiklik buluşmaları düzenliyor: Karanlığa teslim olmayacağız!

TKH Gençliği ve Sosyalist Liseliler Türkiye'nin farklı noktalarında "Laiklik Özgürlüktür" başlıklı etkinlikler düzenliyor.

11 Mayıs 2024 12:00

Laiklik Meclisi’nden “Emperyalizm ve Laiklik” konulu video: Konuşmacı Dr. Alper Akçam

Laiklik Meclisi üyesi Dr. Alper Akçam'ın "Emperyalizm ve Laiklik" başlıklı bir videosu yayımlandı.

11 Mayıs 2024 11:30

Filistin’in BM’ye üyeliği ile ilgili karar: Gözlemcilikten bir adım ilerisine geçildi

BM Genel Kurulu, Filistin'in BM üyeliğinin BMGK'de tekrar görüşülmesi ve gözlemci statüsünde olan Filistin'e bazı…

11 Mayıs 2024 10:55
Reklam