VİDEO | Müşküle köyü muhtarı Fevzi Kavuk, siyasi mücadelesini ve Nâzım için diktikleri çınarı anlatıyor
Çınarlı köyün muhtarı Fevzi Kavuk anlatıyor.
Her yıl Nâzım Hikmet’in ölüm yıldönümünde Müşküle’de anma yapılıyor. Geçtiğimiz yıl anma vesilesiyle Sakarya Üniversitesi Toplumcu Sanat Kulübü tarafından “Memleketimden İnsan Manzaraları” başlıklı kısa belgeselde Müşküle köyü ile Nâzım Hikmet arasındaki ilişki Fevzi Kavuk tarafından anlatılmıştı.
Nâzım Hikmet ile Müşküle Köyü arasındaki ilişki, bu köyde yaşayan ve ‘kız meselesi’ nedeniyle bir kişiyi öldürdükten sonra Bursa Hapishanesi’ne gönderilen ve burada kaldığı 3 yıl süresince şairle koğuş arkadaşı olan İsmail Başaran’dan geliyor. Nâzım Hikmet ile aynı koğuşu paylaşan İsmail Başaran ve arkadaşları Fevzi Kavuk ile Rıfat Talan’ın, Nâzım Hikmet’in 3 Haziran 1963’te Moskova’da öldüğü haberini alır almaz köye bir çınar dikme kararı alırlar.
Nâzım Hikmet’in mezarı bir gün Türkiye’ye getirilirse buraya gömülsün’ düşüncesiyle, 45 yıl önce öldüğü gün, ‘Vasiyet’ şiirinde belirttiği gibi bir çınarı, Rıfat Talan’ın zeytin bahçesine dikerler. İsmail ve arkadaşlarının amacı, Nâzım’ın vasiyetini yerine getirmektir. Ancak 12 Eylül döneminde bunu devlet yetkilileri duyar ve jandarma göndererek çınarı kestirirler.
5 yıl geçtikten sonra bu kez yine Nâzım dostları başka bir yere çınar dikerek, adını ‘Nâzım Çınarı’ koyarlar. Uzun yıllar çınarın yeri, yeniden kesilir korkusuyla kimseye söylenmez. Devamını belgeselde izleyebilirsiniz.