Reklam
Kategoriler: Kültür Sanat

VİDEO | Şarkısını cam işçilerine adadı: “Çünkü umut orada, sanat da orada olmak zorunda”

Reklam

Kırklareli Cam Fabrikası’nda haksız şekilde işinden çıkarılan 90 işçinin direnişi sürerken, 15 Temmuz darbe girişimiyle birlikte AKP’nin OHAL ilan edip işlerine bir KHK ile son verdiği binlerce kamu emekçisi için bestelenen bir şarkı, şimdilerde direnişteki işçilere adandı.

Müzisyen Ozan Çoban’ın KHK ile işinden atılan lise öğretmenine ait sözlerini besteleyerek imza attığı “Bir Mayıs sabahı” isimli şarkısında, “Benim emeğimdir bu, ‘ben ürettim’ diyorsan, ekmeği çalanlara haykırarak gel” ifadeleri yer alıyor. Sermaye devletinin iktidarında bir öğretmen ve öğrencisinin emeğiyle ortaya çıkan şarkı, yıllar sonra hem KHK zulmüne hem de OHAL’den güç alan patronların işten atma keyfiyetine karşı direnişin şarkısı haline gelerek, emek düşmanı AKP’nin Türkiye İşçi Sınıfı’nın müzikal külliyatına da yeni bir ‘hediye’si oldu.

Ozan Çoban, bir süredir çeşitli nedenlerle inzivaya çekilen Sesler ve Düşler grubunun vokalisti. Yaklaşık 15 seneden beri müzikle uğraşan Çoban, müzikal yolculuğunu “Sesler ve Düşler grubunda 5-6 yıl boyunca üretim yaptık. Sonra bir ara verdik. Onun dışında çeşitli gruplarda müzik yapmaya devam ediyorum.” diyerek anlattı.

Şarkının Youtube’da yayınlanıp sosyal medya ağlarında paylaşılmasının ardından Manifesto‘nun ulaştığı müzisyen, “Bir Mayıs Sabahı”nın hikayesi için ise şöyle dedi:

“Aslında sözleri şu an KHK ile işinden atılmış edebiyat öğretmenime ait. Bu besteyi lise zamanı yapmıştım. Lise zamanı devrimci bir öğretmen ve öğrencisi, oturduğumuz bir akşam böyle bir beste çıkmıştı. O sözleri yazdı ben de besteyi yaptım. Şimdi cam işçileri direnişe geçince bunun kaydını yapıp bu işi cam işçilerine adamak gibi bir niyet içine girdim. Bir video da hazırlandı direniş görüntülerinden oluşan. Öğretmenimle de konuştuk o da çok mutlu oldu.”

Çoban, KHK ile atılan lise öğretmeninin çok zor durumda olduğunu da sözlerine ekledi.

“Bu ülkenin umudu işçi sınıfı”

Ozan Çoban, Şişecam patronunun ‘fazla istihdam’ bahanesiyle işten attığı cam işçilerinin İstanbul yolunda yürüyüşle iki gündür sürdürdüğü direnişe desteğini de şu sözlerle ifade etti:

“Bu ülkede heyecanlanacak yürüyüşlerin en başında geliyor bizler için. AKP’yi yenecekler olanların, bu ülkeye umudu verecek olanların başında işçi sınıfı geliyor. Bundan heyecan duymamak çok mümkün değil. Bir nebze olsun onların umutlarına umut, dirençlerine direnç katabildiysek çok mutlu oluruz. Çünkü umut orada, gelecek de orada ve sanat da orada olmak zorunda.”

İşte cam işçilerinin şarkısı:

Bu haber en son değiştirildi 25 Eylül 2019 13:16 13:16

Reklam

Önceki Haberler

Adana Demirspor taraftarı 1 Mayıs’ı selamladı

Adana Demirsporlu taraftarlar, “Her sokakta izin, bu memleket bizim!” ve “Working Class Hero” (İşçi sınıfının…

27 Nisan 2024 09:30

Protokol skandalı: AKP’liye koltuk var CHP’liye yok!

Mardin’in Yeşilli ilçesinde 23 Nisan’da düzenlenen resmî törende AKP’li ilçe başkanına protokolde koltuk verilirken, CHP…

27 Nisan 2024 09:19

AKP Grup Başkanı Güler: Partili cumhurbaşkanı’ tartışılabilir

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, bir televizyon programında gazeteci Fatih Atik’in sorularını cevaplandırırken, yeni anayasa…

27 Nisan 2024 09:06

2013’ten 2023’e Türkiye’nin ekonomik seyri

Türkiye ekonomisinin 10 yıllık seyri. Türkiye kişi başı gelirde alt ligde

27 Nisan 2024 08:54

Mevsimlik tarım işçileriyle ilgili yeni düzenleme

Mevsimlik tarım işçileri ile ailelerinin çalışma ve yaşam koşullarını düzenleyen cumhurbaşkanlığı genelgesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

27 Nisan 2024 08:42

MEB “yeni müfredat” taslağını erişime açtı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) uzun süredir üzerinde çalışılan yeni müfredat taslağını kamuoyu ile paylaştı. Bir…

26 Nisan 2024 15:02
Reklam