Yard. Doç. Oğuz Gündoğdu: Beklenen deprem 17 Ağustos'tan çok daha kötü olacak
Jeofizik Uzmanı Yard Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, beklenen İstanbul depremine ilişkin kritik açıklamalarda bulundu.
İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Yerfiziği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yard Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Richter ölçeğine göre 7.3 ila 7.7 arasında olacağını tahmin ettiği Marmara Depremi’nin 45 saniye süren 1999 depreminden çok daha kısa sürede olacağını ancak hızla kırılan kırılan fayın büyük hasar vereceğini söyledi.
Avcılar’daki Zübeyde Hanım Evlendirme Dairesi Salonu’nda her ay düzenlenen Avcılar Belediyesi Afet Gönüllüleri projesi eğitim toplantısına katılan Yrd.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, Ege Bölgesi’ndeki ve Marmara’da beklenen olası deprem ile ilgili değerlendirmelerde bulundu
Yard.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin son dönemde artan ‘Kentsel Dönüşüm’ çalışmalarına ilişkin açıklamalarının umut verici olduğunu ancak 1999 yılından geçen sürenin iyi değerlendirilmediği için geç kalındığını söyledi.
Hızlı kırılma çok hasar verir
Jeofizik Uzmanı Oğuz Gündoğdu, şöyle konuştu:
“Kentsel dönüşüm o kadar basit bir şey değil. Çok önemli paralar harcanması gerekiyor. Parası olan, olmayan, çok zengin olan var. Bunların hepsini birleştirmek gerekiyor. Bu birleştirme ancak devletin katkı koyması ile mümkün. Devlet katkısı olmadan kentsel dönüşümün gerçekleşeceğini düşünmüyorum. Bakan belki iyi niyetle söylüyor ama sözde kalıyor. Açıklamaların ön hazırlığı yok. Raporlara dayanarak söylenen bazı şeyler var. Depremlerle ilgili şu kadar insanın can tehlikesi olduğun söyleniyor; milyondan başlayarak binlere kadar inen herkesin can kaybı tahminleri var. Neye dayanıyorlar bilmiyorum. Ne binaların cinsini ne de dayanıklılığını biliyoruz. Zeminlerle ilgili açık bilgimiz yok. Depremin cinsi, ivmesi ne olacak onu da bilmiyoruz. Ancak şunu söyleyebilirim; 17 Ağustos’tan çok daha kötü olacak. Çünkü kuzeyde kırılma olacak. 1999’daki 90 kilometre uzaklıkta ve yavaş bir kırılmaydı. 180 kilometreye yakın bir kırılma oldu. Şimdi o kadar mesafe de yok. Yani hızlı kırılacak anlamına geliyor. Hızlı kırılınca da çok hasar verir. Hızlı kırılmada kısa sürer. 45 saniye sürmez belki ama çok hasar verir.”