Yargıtay'dan önemli karar: "Ekonomik kriz" bahane olamayacak
Yargıtay patronların çalışanları işten atarken sıkça başvurduğu "ekonomik kriz" ve "iş hacmi"ni gerekçe olarak sayılamayacağına hükmetti.
Yargıtay patronların çalışanları işten atarken sıkça başvurduğu “ekonomik kriz” ve “iş hacmi”ni gerekçe olarak sayılamayacağına hükmetti.
Çalışanlar için emsal teşkil edebilecek dava İstanbul 8’inci İş Mahkemesi’nde görüldü. Davalı özel banka, 2009’da yaşanan küresel ekonomik krizi ve bankanın iş hacminin daralmasını gerekçe göstererek bankacının işten atılmasının “haklı fesih “maddesine girdiği görüşünü savundu. Yerel mahkeme bankayı haklı bulup davacının tazminat talebini reddetti. Ancak davacı banka yöneticisi pes etmeyerek kararı temyize götürdü Yargıtay, bankacının talebini haklı buldu.
“İşler bozuk” diyemeyecek
Kararı bozan Yargıtay 9’uncu Hukuk Dairesi, tazminat ödenmesine hükmetti. Ancak yerel mahkeme kararında direndi. Davacı ise bu kez konuyu ‘Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na taşıdı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu da davacıyı haklı buldu. Mahkemenin kararında direnmemesi gerektiği yönünde karar verdi. Buna göre artık, işverenlerin işçi atmadaki en büyük kozu olan ‘ekonomik kriz’ ve ‘işler bozuk’ bahanesi haklı fesih gerekçesi olamayacak.