Yeni savaş kapıda mı?
17-09-2017 19:29Emperyalist sistem içerisinde gerek paylaşıma gerekse hiyerarşiye yönelik itirazlar ve arayışlar bundan önce iki büyük savaşa ve on milyonlarca emekçinin yaşamına mal oldu. Bugün emperyalizm farklı bir içerikle de olsa bir paylaşım ve liderlik sorunu yaşıyor. Düşen büyüme oranları, bir türlü gerçek anlamda çıkılamayan ekonomik kriz, ABD’nin liderliğin maliyetlerine tek başına katlanmak istememesi ile bir... View Article
Emperyalist sistem içerisinde gerek paylaşıma gerekse hiyerarşiye yönelik itirazlar ve arayışlar bundan önce iki büyük savaşa ve on milyonlarca emekçinin yaşamına mal oldu.
Bugün emperyalizm farklı bir içerikle de olsa bir paylaşım ve liderlik sorunu yaşıyor. Düşen büyüme oranları, bir türlü gerçek anlamda çıkılamayan ekonomik kriz, ABD’nin liderliğin maliyetlerine tek başına katlanmak istememesi ile bir yandan Çin’in yükselişi ve diğer yandan Sovyetler Birliği’nin ekonomik altyapısına dayanan Rusya’nın kendisini ortak yerine düşman gören emperyalizmin planlarına çomak sokması dünya üzerinde çatışmaların ve krizlerin eksik olmadığı bir dönemden geçiriyor.
Bir kez daha küresel ölçekli bir savaş beklentisinin yükseldiği bu dönemde Çin’in ve Rusya’nın güç kapasitesi ile ABD’nin bu kriz durumundan çıkış için verebileceği bir cevap olup olmadığı önümüzdeki dönemi şekillendirecek temel etkenlerden birkaçı olacak.
PUSULA’da bu hafta “Emperyalizmin durumu” başlıklı dosya yazısı ile birlikte Behiç Oktay’ın “Çin: Emperyalizme yeni lider çıkar mı?”, Zafer Aksel Çekiç’in “Rusya emperyalist değil mi?” ve İlker Demirer’in “Trump politikası: Züccaciye dükkânına giren bir fil mi?” başlıklı yazılarıyla emperyalizmin Atlantik ve Avrasya arasındaki çekişmelerini ele alıyoruz.
İyi okumalar dileriz…