Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ait kömür madeninde vardiya değişimi sırasında, 787 işçinin bulunduğu maden giriş kısmının 400 metre altında, elektrik panosundan kaynaklandığı düşünülen bir yangın çıktı.
Kömür madeninin 2 kilometrelik galerisinde çıkış kısmına yakın olan işçiler dışarı çıkmayı başardılar. Ancak yaklaşık 320 işçi, çıkan yangın sebebiyle 800 metre derinlikte mahsur kaldı. Elektriklerin kesik olması sebebiyle madende bulunan asansörler çalışmadı.
301 madencinin hayatını kaybettiği iş cinayeti, Türkiye tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan iş ve madencilik kazası olarak kayıtlara geçti.
Soma Eynez bölgesindeki maden, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından Eylül 2009’da Ciner Grubu’ndan devir alındı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açıklanan bilgilere göre Soma Kömür İşletmeleri AŞ, 2012 yılında 2 kez, 2013 yılında 2 kez, 2014 yılında ise 13, 14, 17 ve 18 Mart’ta iş sağlığı ve iş güvenliği yönünden teftiş edilmiş, mevzuata aykırı bir durum olmadığı belirlenmişti. İşyerinde 25 Temmuz 2013’ten bu yana 9 iş güvenliği uzmanı ve 3 işyeri hekimi çalıştığı belirtildi.
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Temmuz 2013’te aynı işletmenin farklı bir ocağının açılışını yapmış, örnek bir işletme olduğunu belirtmişti.
Olayın olduğu dönemde Başbakan olan ve Soma’yı ziyarete giden Tayyip Erdoğan’a, Soma Belediyesi çıkışında halk tepki göstermiş, “Hükümet istifa”, “Katil Başbakan” şeklinde sloganlar atılmıştı. Tepkilerin büyümesinin ardından Erdoğan konuşmasını hızlıca bitirip aracına bindi. Erdoğan protestocuların bulunduğu yerde durup aracından indi. Korumaları ile halktan kaçan Erdoğan bir markete sığındı. Bu sırada protestoculardan bir genci yumruklaması da kameralara takıldı.