Reklam
Kategoriler: İç Açı

65 fabrikada un üretimi durduruldu

Reklam

Un ihracatına sınırlama getirilmesinden dolayı Diyarbakır, Batman ve Mardin’deki 65 fabrika, un üretimini durdurdu.

Ticaret Bakanlığı un ihracatında yapılan düzenlemeye yönelik yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada “Son dönemde yurtiçi un fiyatlarında yaşanan dalgalanmalardan dolayı, Bakanlığımızca İhracat Rejimi Kararında değişiklik yapılarak Dâhilde İşleme Rejimi (DIR) dışındaki un ihracatına yeni düzenleme getirilmiştir. Bu kapsamda Dâhilde İşleme Rejimi (DIR) dışında gerçekleşen un ihracatımıza sınırlama getirilmiştir” denildi.

Son 6 yıldır dünyanın en çok un ihraç eden ülkesi olan Türkiye dünya un ihracatının yüzde 30’unu tek başına gerçekleştiriyor. Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy ise, mart ayında yaptığı bir konuşmada, un sektörünün yıllık ihracatının 1 milyar doların üzerine çıktığını, geçen yıl 3,5 milyon ton ihracat yapıldığını söylemişti. Ulusoy, Türkiye’nin toplam un ihracatının yüzde 30’unu Mardin, yüzde 14’ünü İstanbul, yüzde 12’sini Gaziantep, yüzde 8’ini Kırklareli ve yüzde 6’sını Samsun’un gerçekleştirdiğini kaydetmişti.

65 UN FABRİKASI ÜRETİMİNİ DURDURDU

Ticaret Bakanlığı’nın, fiyatlarda istikrar sağlanması için un ihracatına geçici sınırlama getirmesi nedeniyle Diyarbakır, Batman ve Mardin’deki 65 un fabrikasının üretimini durdurduğu gündeme geldi.

Rudaw’a konuşan Mardin’de un fabrikası işleten Vahit Erol, “Yaşanan bu sıkıntıdan dolayı 150 işçi çıkarmak zorunda kaldı. İşçilerimiz de mağdur oldu. 150 kişi buradan aldıkları maaş ile ailelerini geçindiriyordu. Devletin bir çare bulması gerekiyor” dedi.

Dicle Un Üreticileri Derneği Başkanı Veysi Duyan, “Mardin’den günlük olarak 300 TIR un Irak’a gidiyor. Üç ilde yaklaşık 15-20 milyon dolar zarar meydana geldi” ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanlığı’nın kararından etkilenen Mardin Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalar çözüm arayışında.

Mardin Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdulnasır Duyan, “Kapanan fabrikaları nasıl yeniden çalıştıracağımıza dair bir haftadır toplantılar yapıyoruz. Sürece teslim olmadık. Birbirimizi kalkındırmak için mücadele ediyoruz” diye konuştu.

Mardin, Batman ve Diyarbakır’dan yıllık 400 milyon dolar değerinde un ihraç ediliyor. İhracata sınırlama getirilmesi üreticiler ve istihdamı olumsuz etkiledi.

Bu haber en son değiştirildi 9 Eylül 2018 17:03 17:03

Reklam

Önceki Haberler

TKH Ankara İl Örgütü: Sendikalı olmak suç değil haktır!

AKP'li Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, haksız bir şekilde belediyedeki işlerinden çıkarılan işçilerin kurduğu çadıra…

11 Nisan 2025 20:31

TKH Genel Başkanı Aysel Tekerek: İstibdat kaybedecek, halk kazanacak

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Genel Başkanı Aysel Tekerek, Silivri Cezaevi'nin önünde yaptığı açıklamada yapılanların hesabının…

11 Nisan 2025 20:17

Cihatçı Colani’nin Türkiye ziyareti Kadıköy’de protesto edildi

Suriye'de yönetimi ele geçiren HTŞ Lideri Colani'nin Antalya'ya yapacağı ziyaret Kadıköy'de Alevi kurumlarının çağrısıyla düzenlenen…

11 Nisan 2025 19:15

Silivri’deki Marmara Cezaevi’nde tutuklu bulunan gençler serbest bırakılmaya başlandı

Yurt çapındaki protestolarda tutuklanan çoğunluğu gençlerin oluşturduğu yurttaşlardan bir kısımı daha serbest bırakıldı.

11 Nisan 2025 18:32

AKP’li Altındağ Belediye Başkanı Tiryaki işçilerin çadırına saldırdı, sendika şube başkanına yumruk attı

AKP'li Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, belediyedeki işlerinden çıkarılan Hak-İş’e bağlı Hizmet-İş üyesi işçilerin belediye…

11 Nisan 2025 17:57

Ekrem İmamoğlu’nun savunması ortaya çıktı

Ekrem İmamoğlu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek'e ilişkin ifadeleri nedeniyle "hakaret", "tehdit" ve "hedef gösterme"…

11 Nisan 2025 17:13
Reklam