'9 yaşındaki kız evlendirilebilir' diyen Diyanet: Hangi vicdan evlendirebilir?

Şeriat devletine gidişin adresi Diyanet İşleri, çocuk istismarını onaylayan tanımlamaları için "Bir çocuk 9 yaşında buluğ çağına girdi diyelim hangi vicdan onu evlendirebilir?" dedi.

'9 yaşındaki kız evlendirilebilir' diyen Diyanet: Hangi vicdan evlendirebilir?

İnternet sitesindeki Dini Terimler Sözlüğü’nde yer alan “Buluğ” ve “Nikah” bölümlerinde çocuk evliliklerine izin veren tanımlamaları Türkiye’yi ayağa kaldıran Diyanet İşleri Başkanlığı’nın tepkilerden sonra bunlar yokmuş gibi yaptığı açıklamalar devam ediyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Ekrem Keleş, kurumunun yıllardır çocuk evliliklerini engellemek için çalıştığını savunurken “Şimdi kim çıkıp bizi suçlayabilir?” diye sordu ve bir kişinin evlenmesi için ‘psikolojik hazırlığı’ işaret etti.

Diyanet İşleri Başkanlığı sitesinde yer alan ‘Kızlar 9, erkekler 12 yaşında buluğ çağına girer’ ve ‘Buluğ çağına giren kişiler evlenebilir’ ifadeleriyle başlayan tartışma devam ediyor. Keleş, bu 2 ifadenin çarpıtıldığını savundu.

‘BU YAŞLARDAN ÖNCE KİM HAZIR OLABİLİR?’

Hürriyet’ten Meltem Özgenç‘in haberine göre Keleş, ‘buluğ çağı’ tanımlamasının tamamen biyolojik olduğunu söylerken şu görüşlerini dile getirdi:

“Bir çocuk 9 yaşında buluğ çağına girdi diyelim hangi vicdan onu evlendirebilir. Bu kadar yanlış bir düşünce olabilir mi? Bu eleştiriler ne ahlaka, ne insanlığa sığar. Diyanet çocuk yaşta evlilikleri engellemek için yıllardır çaba harcıyor. Bu konuda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile bir sürü çalışmamız oldu. Şimdi kim çıkıp bizi suçlayabilir? 1917 yılında Aile Hukuku Kararnamesi yayınlandı. Bu kararname tamamen İslam fıkıhından kaynağını alıyor. Orada evlilikte alt sınır kızlarda 17, erkeklerde 18’dir. Diyanet de her zaman bunu savundu. Bir kişi psikolojik olarak hazır değilse evlenmemeli. Bu yaşlardan önce kim hazır olabilir? Bir kişi anne ve baba olmanın sorumluluğunu taşıyabilmeli. Aksi halde toplumda sorunlar ortaya çıkar. Hiç kimse çocuğunu 9-10 hatta 15 yaşında evlendirmemeli. Bunu düşünmek bile büyük yanlıştır.”