Reklam
Kategoriler: Dış Açı

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıkladı

Reklam

Uluslararası piyasalar ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısına kilitlenmiş durumdaydı. Dün başlayan toplantı bugün sona erdi ve Fed faiz kararını açıkladı. Fed faizlerde değişikliğe gitmedi. Dolar, ABD Başkanı Donald Trump’ın uygulamaya koyacağı politikalara ilişkin bir miktar ipucu vermesiyle çoğu büyük para karşısında zayıfladı. Dolar, Londra’daki işlemlerde Janet Yellen’ın ekonomiye ilişkin iyimser bir mesaj vereceği yönündeki fiyatlamaların dolar cinsinden varlık talebini destekleyememesinin ardından kayıplarını genişletti.

Euro/Dolar paritesi, 1.2400’ın üzerine çıkmasının ardından kazançlarını genişleterek 1.2463’e ulaştı. Dolar/TL kuru ise Fed kararı öncesi 3.7552 seviyesinde seyrediyordu. Dün, ABD dolar endeksinde yaşanan yukarı yönlü hareketin etkisiyle 3,80’i test eden kur, öğle saatlerinde endekste yaşanan gerilemeye paralel olarak gevşedi ve günü 3,78’in hemen altında kapattı.

Fed’in 2018’in ilk, Yellen Başkanlığı’ndaki son toplantısında faiz oranlarında değişiklik yapması beklenmiyordu. Ancak kimi uzmanlar Fed’in söyleminde daha şahin bir ton olabileceği ve mart ayına ilişkin sinyal verebileceği belirtiliyordu.

Yıl içinde 3 faiz artışına gitmesi beklenen bankanın, 2018’in ilk faiz artışını yeni başkan Jerome Powell ile 21 Mart’taki toplantıda yapacağı tahmin ediliyor. Fed, son olarak 13 Aralık 2017’de faizleri 25 baz puan yükseltmişti. Bu arada bugünkü FOMC’un ardından basın toplantısı düzenlenmedi.

ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanlığı için bankanın Guvernörü Jerome Powell’ı 2 Kasım tarihinde aday göstermişti. Böylelikle ABD Başkanı Trump son 40 yıldır ilk kez bir Fed başkanını ikinci kez aday göstermemiş olmuştu.

100 yıllık Fed tarihinin ilk kadını Başkanı olan Janet Yellen’ın görev süresi 3 Şubat 2018’de dolacak. Powell da böylelikle ilk toplantısını Mart ayında yapacak. Başkanlık koltuğuna oturacak olan Powell’ın ise Yellen dönemindeki Fed’in planladığı kademeli faiz artışı gidişatına sadık kalması bekleniyor. Yetkililer, bu yıl üç faiz artışı öngörüyor ve yatırımcılar, bir sonraki toplantıda faiz artışına gidilmesine yüzde 85’lik bir ihtimal veriyor.

BlackRock’ın Asya Pasifik sabit getirili menkul kıymetler başkanı Gregor Carle, firmanın 2018 yılında Fed’in üç kez faiz artırımına gitmesini ve merkez bankalarının politikalarının farklı yönlerde ilerlemesini beklediğini kaydettti. Diğer bir kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s de aynı yönde bir fikir açıklamasında bulunmuştu. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Investor Service, Fed’in 2018 yılında üç kez faiz artırımına gideceğini öngörüyor. Piyasalarda ise durum farklı. Piyasalar, dokuz ay içerisinde ilk kez Fed’in 2018 yılında iki kez faiz artırmasını bekliyor.

Reklam

Önceki Haberler

İSİG Meclisi’nden genç işçiler raporu: Yoksulluk, güvencesizlik ve geleceksizlik kıskacında 2500 genç işçi yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi son on yılda yaşanan genç işçi ölümlerinin çarpıcı verilerini…

19 Mayıs 2024 19:09

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde darbe girişimi

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde, ordu, sabah saatlerinde başlayan bir darbe girişiminin güvenlik güçleri tarafından bastırıldığını duyurdu.

19 Mayıs 2024 18:47

“Yeni Kaledonya’nın emperyalizme karşı bağımsızlık mücadelesinin yanındayız”

Türkiye Komünist Hareketi, Yeni Kaledonya'da Fransız emperyalizmine karşı yürütülen bağımsızlık mücadelesini destekleyen bir açıklama yayımladı.

19 Mayıs 2024 18:40

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında 7 şüpheliye tutuklama talebi

Ankara Cumhuriyeti Başsavcılığı, Ayhan Bora Kaplan suç örgütü soruşturması kapsamında aralarında emniyet görevlilerinin de bulunduğu…

19 Mayıs 2024 18:29

İran Cumhurbaşkanı Reisi’yi taşıyan helikopter kaza yaptı: Reisi ve İran Dışişleri Bakanı’na henüz ulaşılamadı

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin konvoyundaki helikopterlerden biri kaza geçirdi. Yardım ekipleri kazanın yaşandığı bölgeye ulaşmaya çalışıyor.…

19 Mayıs 2024 18:24

Hafıza-i Beşer | 18 Mayıs 1973: İbrahim Kaypakkaya işkencede katledildi

Dört ay boyunca süren sorgulaması sırasında defalarca işkenceye maruz kaldı. Mahkemeye çıkartılmasına az bir zaman…

18 Mayıs 2024 14:47
Reklam