Members of the Kurdish peshmerga forces take positions with their weapons in the town of Sinjar, Iraq November 12, 2015. REUTERS/Ari Jalal
ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, ABD Savunma Bakanlığındaki (Pentagon) basın ofisini ziyaret ederek başta Rus diplomatların sınır dışı edilmesi ve Türkiye ile devam eden görüşmeler olmak üzere birçok konuda gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.
Mattis, gazetecilerin sorularını yanıtlamadan önce Irak’ın kuzeyinde yer alan Sincar bölgesindeki PKK varlığına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Mattis konuya ilişkin, “Kuzey Irak’ta sınırın hemen karşı tarafında yer alan Sincar’da PKK’nın Türkiye’ye yönelik tehdidi var. Biliyorsunuz PKK, ABD tarafından bir terör örgütü olarak tanınıyor. Pek çok masum Türk’ü öldürdüler ve PKK’nın Sincar bölgesinden çekildiğini görmek istiyoruz.” yorumunu yaptı.
Türkiye’nin PKK’ye yönelik Sincar bölgesinde düzenleyeceği muhtemel bir operasyona ABD’nin destek olup olmayacağına ilişkin de Mattis, gelecekteki operasyonlar hakkında bilgi vermeyeceğini söyledi.
Türkiye’nin Afrin’de pozisyonlarını sağlamlaştırmaya devam ettiğini aktaran Mattis, Menbiç’e yönelik herhangi bir hareketlilik görmediklerini, burası konusunda Türkiye ile herhangi bir tıkanıklık olmaksızın görüşmelerin devam ettiğini ifade ederek, “Bunu çözeceğimiz konusunda iyimserim. Daha önce de zor zamanlarımız olmuştu.” dedi.
Mattis, AA muhabirinin “Türkiye’nin Menbiç’te niyeti açık. Türkler Menbiç’e girmek ve YPG unsurlarının ilçeden çıkarılmasını istiyor. Buna karşın ABD’nin önerisi nedir? ABD ne teklif ediyor burada?” sorusuna, şu cevabı verdi:
“Türkiye bir NATO ortağıdır ve birbirimizin yanında durduk. Suriye’de özellikle bazı konularda ciddi anlaşmazlıklarımız oldu. Ancak bunlar görüşmelerimizin açıklığı ve sıklığını etkilemedi. Bunu da aşacağız. Daha önce de söylediğim gibi bunu basın üzerinden konuşmaktan ziyade (Türk yetkililerle) yüz yüze ve birebir konuşmayı tercih ederim. Bu konu Türkler için çok hassas. PKK teröristlerinin elinde ölen birçok masum insanları var. Orada (Suriye’de) yaptığımız şey DEAŞ’ı ortadan kaldırmaktır. Karmaşık bir savaş alanında tüm çatışan akımları hesaba katmak zorundayız.”
NATO’nun 7 Rus diplomatın akreditasyonunu iptal etmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Mattis, “Sadece o diplomatları çıkarmadılar aynı zamanda Rusya’ya ayrılan o pozisyonları da iptal ettiler.” dedi.
Mattis, NATO’nun Rusya ile birlikte çalışma konusunda bir mekanizma kurma çalışmaları yaptığını belirterek, “Rusya’nın tercihleri sayesinde bu artık bir çalışma konusu değil. Rusya, düşüncesiz faaliyetlere varacak derecede stratejik bir rakip olmayı seçti.” ifadelerini kullandı.
Mattis, “Rusya’nın Avrupa ile ortak olma potansiyeli de var. Çünkü zenginlikleri Avrupa’ya bağlı ancak şunu da anlamamız gerekir Rusya NATO ülkeleri başka bir ilişki peşinde arayışında.” değerlendirmesini yaptı.
Bu haber en son değiştirildi 27 Mart 2018 21:55 21:55
Eski THK Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban, hakkında başlatılan borsa manipülasyonu soruşturması kapsamında Fethiye’de gözaltına alındı.…
Rasim Ozan Kütahyalı’nın Ekrem İmamoğlu hakkında yerel seçimler öncesinde sarf ettiği “her türlü şerefsizliği yapıyorsun”…
Toplam 238 milletvekili, yaklaşık 3 yıldır AYM kararlarına rağmen cezaevinde tutulan TİP Hatay Milletvekili Can…
Vestel, işten çıkarma kararlarına yönelik Kamuyu Aydınlatma Platformu'na açıklama yaptı. Açıklamada, işten çıkarmaların "şirketin stratejik…
İBB'ye yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan İBB Meclis İştirakler Bağlı Kuruluşlar Komisyon Başkanı Ertan Yıldız, dün…
Eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in üst düzey yardımcılarından Andriy Portnov, Madrid'de silahlı kiş ya da…