ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Jeffrey: ABD, Ankara ve PYD'yi yeniden uzlaştırmalı

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, ABD ile AKP arasında PYD kontrolündeki bölgeler konusunda oluşan açıya ilişkin dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Jeffrey: ABD, Ankara ve PYD'yi yeniden uzlaştırmalı

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, Ankara’nın Washington yönetimi ile Suriye konusunda yaşadığı ‘kriz’e ilişkin yazısında, ABD’nin PYD ile AKP arasında yeniden uzlaşma yolları araması gerektiğini yazdı.

BBC Türkçe‘nin aktardığına göre, Jeffrey, Chicago Tribune gazetesi için eski Dışişleri Bakanlığı kıdemli danışmanı David Pollock ile birlikte kaleme aldığı makalede, “Washington’un Suriye’de birbiriyle savaşan iki müttefiki” diye nitelediği PYD ve AKP’yi uzlaştırabileceğini belirtti.

ABD’ye üç aşamalı çözüm önerisinde bulunan Jeffrey, “ABD’nin ilk adımı PYD’nin PKK ile arasına mesafe koymasını sağlamak olmalı. Aynı anda Türkiye’yle yapılacak olan temaslarda, PYD’nin 2012’de verdiği ‘Silahlar PKK’ya gitmeyecek’ sözünü büyük ölçüde tuttuğu hatırlatılmalı.” dedi.

“ÇIKARLARI ORTAK”

Türkiye ve PYD’nin 2015 yılına kadar birlikte uyumlu biçimde çalıştığını hatırlatan eski büyükelçi, PYD lideri Salih Müslim’in Türkiye’ye ziyarette bulunduğuna ve Ankara tarafından ağırlandığına dikkat çekti.

Jeffrey ABD’nin atması gereken ikinci adım olarak “PYD, Türkiye ve Türkiye destekli Suriyeli muhalifler arasında doğrudan diyalog kanallarının oluşturulması olmalı.” derken, üç tarafın da ‘istemeyerek de olsa’ bu seçeneğe açık olduğunu belirtip, üçünün de ABD ile bağları koparmamak konusunda çıkarlarının ortak olduğunu belirtti.

“ABD ÜSLERLE İNANDIRABİLİR”

Eski büyükelçi Jeffrey “daha zor ama acilen yerine getirilmesi gerek” dediği üçüncü adımda ise “ABD, Kürtlerden gelebilecek olan herhangi bir ayrılıkçılık hareketine ve PYD-PKK arasında olası işbirliğine Washington’un aktif olarak karşı çıkacağı konusunda Ankara’yı inandırmalı.” ifadelerini kullandı.

“Washington bir yandan da Suriyeli Kürtlere dönerek Türkiye’nin PYD kontrolündeki bölgelere askeri operasyon düzenlemesinin önüne geçeceği taahhüdünü verebilmeli.” diyen Jeffrey, bunun taahhüdünün de sözkonusu bölgelerde 14 tane olduğunu belirtilen ABD askeri üstleriyle sağlanabileceğini kaydetti.