Reklam
Kategoriler: Dış AçıGündem

Gazze’de katliam: 55 ölü, 2 binden fazla yaralı

Reklam

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü ‘İsrail’in başkenti’ olarak tanıma kararı sonucu Tel Aviv’den taşınan büyükelçilik bugün Kudüs’te açılıyor.

Trump’ın video bağlantısıyla seslenmesi ve kızı ile damadının katılımına sahne olacak açılış öncesi, Gazze sınırında protestolar düzenleniyor. İsrail güvenlik kuvvetlerinin protestolara gerçek mermilerle müdahalesiyle ölü ve yaralı haberleri her dakika artmaya devam ediyor.

21.30 Gazze’deki protestolarda İsrail güçleri tarafından öldürülen Filistinlilerin sayısı 55’e yükseldi.


19.15: Filistin Devlet Başkanı Abbas, “Halkımız barışçıl mücadelesinden vazgeçmeyecek” ifadelerine yer verdi.


18.57: Gazze Şeridi sınırında düzenlenen gösterilerde İsrail askerleri  tarafından öldürülen Filistinlilerin sayısı 52’ye yükseldi.


17:15  Filistin Sağlık Bakanlığı ölü sayısının 43’ye yükseldiğini, yaralı sayısının ise 2000’nin üzerine çıktığını bildirdi.


17:00 İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Amerikan heyetine ”Sizden daha büyük dostumuz yok, İsrail’in ve Kudüs’un yanındasınız” diye seslendi. Trump’ın kızı ve damadına ”Sizin bugün buradaki varlığınız, bunun Trump yönetiminin yanısıra sizin için de kişisel olarak ne kadar önemli olduğunu gösteriyor” diye seslendi.

”Ne büyük bir gün, ne muzaffer bir gün, tarihi bir gün” vurgusu yapan Netanyahu, Trump’a ”Tarih yazdınız” diye seslendi.


16:30 Trump video bağlantısıyla ”Tebrikler. Bu gerçekten çok büyük bir çabaydı” diye seslendi. İsrail’in tüm diğer ülkeler gibi kendi başkentine karar verme hakkı olduğunu, İsrail’in zaten Kudüs’ten yönetidliğini savunan Trump, bunu kabul etme ve Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararının kendisine ait olduğunu vurguladı. Elçiliği planandan çok daha hızla açtıklarına dikkat çekti.

Harem-üş Şerif, Kubbet-üs Sahra’daki statükoyu koruma sözü veren Trump, ABD’nin İsrail’e desteğinin devam edeceğinin altını çizdi. Diğer yandan kalıcı barış anlaşmasında varılmasına yardımcı olmayı ABD’nin tümüyle taahhüt ettiğini dile getirdi.


16:25 Ölü sayısının 41’e yaralı sayısının ise en az 1800 olduğu bilgisi geçildi.


16:00 Hadaf, ölü sayısının 38’e yükseldiğini yaralı sayısının ise en az 1700 olduğunu aktardı.


15.36: Filistin Hükümet Sözcüsü Yusuf Mahmud, İsrail hükümetini ‘İsrail işgaline karşı kahramanca direnen Gazzelilere karşı korkunç bir katliam düzenlemekle suçladı. Mahmud, uluslararası toplumu bu korkunç katliamı durdurmak için müdahale etmeye çağırdı.


15.30: Fransız haber ajansı AFP, Gazze sınırında öldürülen Filistinlilerin sayısının 37’ye yükseldiğini duyurdu.


15.15: Son olarak Filistin Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada protestolarda 25 Filistinli İsrail askerlerinin ateş açması sonucu hayatını kaybettiği, 918 Filistinlinin de yaralandığı kaydedildi.


14.31: İsrail işgali altındaki Batı Şeria’nın Kalendiya sınır kapısında Filistinlilerin protesto yürüyüşü başladı.


14.21: Gazze’de Filistinlilerin can kaybı 18’e çıktı.


14.00: Filistinlilerin can kaybı 16’ya çıktı.


13.50: Filistinlilerin can kaybı 10’a çıktı.


13.38: Gazze sınırındaki protestoculara İsrail saldırısında öldürülen Filistinli sayısı 9’a yükseldi, 500’ü aşkın yaralı var.


13.24: Gazze’de İsrail sınırına yürüyen 15 bini aşkın Filistinliye İsrail saldırısı şiddetlendi. Öldürülen Filistinli sayısı 7’ye çıktı, yüzlerce yaralı var.


13.10: ABD Büyükelçiliği’nin Kudüs’teki açılışınde temsil edilecek ülkeler açıklandı, içlerinde Avrupa Birliği’nin karara muhalefetine rağmen 4 AB ülkesi de var: Angola, Arnavutluk, Avusturya, Çekya, Dominik Cumhuriyeti, El Salvador, Etiyopya, Fildişi Sahili, Filipinler, Guatemala, Güney Sudan, Gürcistan, Honduras, Kamerun, Kenya, Kongo, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Macaristan, Makedonya, Myanmar, Nijerya, Panama, Peru, Romanya, Ruanda, Sırbistan, Tayland, Ukrayna, Vietnam, Paraguay, Tanzanya, Zambiya



12.49: İsrail’in Haaretz gazetesi, dün gece Doğu Kudüs’ün Şoafat semtinde park edilmiş 26 aracın lastiklerinin kesilerek duvara ‘Yahudiler uyanın’ diye yazıldığını ve Silvan semtinde bir Yahudi evine molotof atıldığını, bu iki olayla ilgili soruşturma açıldığını haber yaptı.


12.47: İsrail’in Haaretz gazetesi, Gazze’de İsrail ateşinde ölen Filistinli sayısının 2’ye çıktığını duyurdu.


12.38: Gazze Sağlık Bakanlığı, Gazee-İsrail sınırında binlerce kişinin katıldığı protestolara İsrail ordusunun açtığı ateşte en az 1 Filistinlinin öldüğünü, 69 Filistinlinin yaralandığını duyurdu. Güneydoğudaki Han Yunis’te öldürülen Filistinlinin 21 yaşında, yaralılardan 9’unun durumunun ciddi olduğu açıklandı.


12.25: ABD Büyükelçiliği’nin Tel Aviv’den taşınarak İsrail’in kuruluşunun 70. yıldönümü olan bugün Kudüs’te açılmasına karşı Gazze’de protestolar düzenleniyor. İsrail güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu en az 22 Filistinlinin yaralandığı haberini 1 Filistinlinin öldürüldüğü haberi takip etti.

Bu haber en son değiştirildi 17 Mayıs 2018 13:42 13:42

Reklam

Önceki Haberler

100’ü aşkın yazar, gazeteci ve sanatçıdan 1 Mayıs tutuklularının serbest bırakılması için çağrı

1 Mayıs eylemleri sonrası tutuklanan 48 kişinin serbest bırakılması için aralarında TKH Genel Başkanı Aysel…

21 Mayıs 2024 10:37

TKH: Esas suçlu 1 Mayıs’ı yasaklayanlardır, tüm 1 Mayıs gözaltıları ve tutuklamaları serbest bırakılsın!

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) bu sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan TKH MK üyesi…

21 Mayıs 2024 10:23

İstanbul’da yeni ‘1 Mayıs’ baskınları: Çok sayıda gözaltı var

İstanbul’da bu sabah yeniden 1 Mayıs’a ilişkin ev baskınları gerçekleşti. Baskınlarda çok sayıda kişi gözaltına…

21 Mayıs 2024 09:46

Ayhan Bora Kaplan soruşturması: Kılıçdaroğlu’nun eski danışmanı tutuklandı

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında tutuklananlar arasında eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eski danışmanı Ramazan…

20 Mayıs 2024 20:11

Netanyahu hakkında tutuklama kararı

Uluslararası Ceza Mahkemesı̇, İsraı̇l Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsraı̇l Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında hakkında…

20 Mayıs 2024 20:01

Zaharova’dan Kiev’e gözdağı: Hiçbir Zelenskiy formülü kurtuluş yolu olmayacak

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Kiev'in Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in uluslararası kamuoyuna sunduğu sözde…

20 Mayıs 2024 19:44
Reklam