AKP’nin şeker fabrikalarını özelleştirme kararı almasından sonra “özelleştirme” tartışmaları ülkemizde yeniden alevlendi.
AKP’nin halk düşmanı politikalarının en açık göstergelerinden bir tanesi olan özelleştirme konusundaki tartışmalar devam ederken, AKP Çorum Milletvekili Salim Uslu da tartışmaya dahil oldu. AKP’li milletvekili Uslu, şeker fabrikalarının özelleştirilmemesi gerektiğini ifade etti. Bürokratların hükümeti yanlış yönde bilgilendirdiğini iddia eden Salim Uslu, aynı zamanda özelleştirilen yerlerin genelde kar eden yerler olduğunu da sözlerine ekledi.
BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk’ün sorularını yanıtlayan Salim Uslu, özelleştirmeler ile ilgili, “Sadece şeker fabrikalarının değil, gıda sektörünün özelleştirilmesini doğru bulmuyorum. Buralar illa özelleştirilecekse, işletmeleri özelleştirilebilir ve devletin malı olmaya devam eder. Alacak kişiler de paralarını işletme sermayesine koyarlar” diye konuştu.
Röportaj şöyle:
“BBC Türkçe: Şeker fabrikalarının özelleştirilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?”
“Sadece şeker fabrikalarının değil, gıda sektörünün özelleştirilmesini doğru bulmuyorum. Buralar illa özelleştirilecekse, işletmeleri özelleştirilebilir ve devletin malı olmaya devam eder. Alacak kişiler de paralarını işletme sermayesine koyarlar.
Ya da kooperatifler kurarsınız, üreticiler ve çalışanlar buranın ortak sahibi olurlar. Şu ana kadar şeker fabrikalarının özelleştirilmesini gerekli kılan uluslararası gerekçeler olabilir, ben bunları da ayrıca tartışma konusu yaparım da…
Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinde zarar eden fabrikalar yerine kar eden fabrikaların özelleştirilmesini asla doğru bulmuyorum. Ve bu fabrikalar zarar etmiyordu. Eğer zarar ediyorsa veya üç ay çalışıp sonra boş duran kampanya işçileri varsa, bu bölgelere tarımsal ve kimyasal yeni fabrikalar, atölyeler kurmak mümkündür, örneğin Çorum’da arazimiz geniş.
Mesela şeker fabrikasının hemen yanında ispirto fabrikası niye kurulmaz? O açıdan ben bunları ilgililere ilettim.”
“Ne yanıt aldınız?”
Salim Uslu: Hayır, bunlar parti içi çalışmalardır. Bu konuda açıklama yapamam. Kime ilettiğimi de söylemiyorum size zaten, ama yetkililere ilettim ben. Özelleştirdiğimiz Et Balık Kurumu’ndan örnek vereyim. Et Balık Kurumu’nda satılanların bir kısmını neden geri aldık? Ağrı’dakini aldık mesela.
Aynı şey şeker için de geçerlidir. Ben kanserojen etkiden, nişasta bazlı şekerden (NBŞ) anlamam, doktor değilim. Ama o konularda da arkadaşlarımızın çok haklı itirazları var. Onların dikkate alınması gerekir.
İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu, 78 kişinin hayatını kaybettiği Grand Kartal Otel yangınına ilişkin, "Bu…
İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, İsrail'in kendisine suikast girişiminin başarısız olduğunu söyledi. Pezeşkiyan, İran'ın savaş istemediğini bir…
Mahkemeden RTÜK tarafından Halk TV'ye verilen 10 günlük karatma cezasında yürütmeyi durdurma kararı çıktı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, düzenlediği iki ihalede toplam 97,2 milyar lira borçlandı. İhalelerde biri 8…
"Performans düşüklüğü" gerekçesiyle işten çıkarılan 3 Beltur işçisi, İBB binası önünde kendini zincirledi. Polis müdahalesiyle…
ÖTV'nin güncellenmesiyle birlikte bir alkol grubunun daha vergisine zam geldi.