AKP’nin geçtiğimiz hafta TBMM Başkanlığı’na sunduğu, ekonomiyle ilgili çeşitli düzenlemeler öngören 71 maddelik kanun teklifinde ‘ekonomik kriz’ öngörüsüne yönelik olarak hazırlık mahiyetinde bir maddenin yer aldığı öğrenildi.
İlgili teklifin ‘Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi’nin kurulmasını öngören 22. maddesinin son fıkrasında “Finansal sistemin bütününe sirayet edebilecek ölçüde olumsuz bir gelişmenin Finansal istikrar ve Kalkınma Komitesi tarafından tespiti halinde, üye kurum ve kuruluşların yetkileri dışında alınması gereken tedbirleri belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkili olup ilgili bütün kurum ve kuruluşlar belirlenen ve tedbirleri derhal uygulamakla yetkili ve sorumludur.” ifadelerinin yer aldığı öğrenildi.
Konuyu köşesine taşıyan Sözcü gazetesi yazarı Çiğdem Toker, “Kriz korkusu gizemli yetkilerle ‘torba’ya girdi” başlıklı yazısında “Kanun teklifi bu devirde, Cumhurbaşkanı’nın yapılmasını istediği ve TBMM’den geçmeme ihtimali olmayan kanun demek. ‘Torba’ biçimli bu yeni yasa teklifinin 22. maddesi ‘Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi’ diye bir komite kuruyor. Aslında eski adı Finansal İstikrar Komitesi. Buna ‘kalkınma’ eklenmiş.” ifadelerini kullandı.
“ADI KONULMADAN YAYILMA İHTİMALİ OLAN BİR KRİZ”
“Bunun için de eski bir kanunun bir maddesi değiştiriliyor. Ne var ki maddenin en son fıkrasındaki şu ifade oldukça manidar” diyen Toker ilgili bölümü aktardıktan sonra şu değerlendirmeyi yaptı:
“-Adı konulmadan yayılma ihtimali olan bir krizden açıkça endişe duyuluyor.
-Böyle bir durumun gerçekleşmesi durumunda ise Cumhurbaşkanı’na her türlü yetki veriliyor.
Torba Kanun’da konut sektörü için devreye alınan menkul kıymetleştirme için bir de vergi kolaylığı maddesi var. Malum riskli kağıdı riskli hale getirip Merkez Bankası’nda teminata sayılmasına dönük operasyon bu hafta hayata geçiriliyor. (Anlaşıldığı kadarıyla Merkez Bankası bu tehlikeli işe olumlu bakmadığı için başka fonlar devreye girecek.) Türkiye Kalkınma Bankasında kurulan Varlık Finansman Fonu ilk VDMK ihracını 7 Aralık’ta yapacak. İşte bu işlem karşılığı alacakları para için vergi ödemeyecekler. Torba Kanun’da bu ihraçların Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisinden istisna tutulacağı hükme bağlanmış. Tabii orada ‘konut sektörünü kurtarma’ filan denilmiyor. ‘Sermaye piyasalarına derinlik kazandırmak’ diye açıklanmış amaç. Derinliğe geliniz.”
Bu haber en son değiştirildi 3 Aralık 2018 10:26 10:26
ABD'de Biden'ın Ukrayna'ya uzun menzilli ATACMS füzelerini kullanma iznini vermesi sonrasında Cumhuriyetçilerden sert tepki geldi.…
15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından Kızılay’a satışı gerçekleştirilen ve değeri yaklaşık 100 Milyon TL olan…
Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel, yeni kitabında Donald Trump’ın baş başa görüşmede Trump’ın kendisine Doğu…
İstifa çağrılarına yanıt veren Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Bebeklerimizin ölümüne engel olan bir kişiye niye istifa…
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yasadışı bahis suçlamasıyla tutuklu olan 5 sosyal medya fenomeni hakkında 1 yıldan…
Sinan Ateş Davası’nda abla Selma Ateş'e yönelik saldırıyı azmettiren Servet Bozkurt'un, Ankara’da iki cinayet işlediği…