"Alo İşçi Dayanışma Hattı" yola çıktı: Emekçinin tek bir hakkı bile kalmayacak 

Sermayenin kriz koşullarında emekçilere dönük saldırganlığı artarken, Sınıf Tavrı sermayenin bu saldırganlığına karşı "Alo İşçi Dayanışma Hattını" kurdu. 

Sermayenin kriz koşullarında emekçilere dönük saldırganlığı artarken, Sınıf Tavrı sermayenin bu saldırganlığına karşı “Alo İşçi Dayanışma Hattını” kurdu.

Sermayenin kriz karşısında emekçilere dönük saldırganlığı artıyor. İktidarın ortaya koyduğu programla resmileşen saldırganlık işsizliğin artışını, ücretlerin düşüşünü ve sosyal hakların tırpanlanmasını içeriyor. İktidarın programından güç alan sermaye de, iflas ilanları, küçülme iddiaları ile ya işçi çıkartıyor ya da ücretlerde kısıntıya gidiyor. Bu durum milyonlarca emekçiyi etkilerden, farklı işkollarında pek çok işçi eylemi ile görülmeye başlandı.

Kayıtsız çalışmanın yüzde 34’e vardığı, işsizliğin yüzde 11 civarında olduğu, enflasyonun yüzde 25’i aştığı durumda işçiler için en temel sorun haklarının gasbı. Ücret gasbı, kıdem hakkının ödenmemesi, mesai saatlerinin uzatılması en sık görüşen sorunlar. OECD’ye göre Türkiye en uzun çalışma saatlerine sahip ikinci ülke.

Kıdem hakkını hak ettiği halde işçilerin yüzde 80’e yakını kıdem hakkını alamıyor. Dahası mesai ücretleri ve asgari geçim indirimi gibi haklar neredeyse hiç alınamıyor. İş güvenliği konusunda ise durum içler acısı. İş cinayetleri her yıl katlanarak arttığı gibi, artık her gün beş işçi hayatını iş cinayetlerinde kaybediyor.

Hat 7-24 hizmet verecek

Bu koşullar altında kurultayını toplayan Sınıf Tavrı, işçi sınıfının haklarını savunacak, haklarını talep eden işçilerle dayanışacak bir merkez kurma kararı aldı. “Alo İşçi Dayanışma Hattı” ile tüm emekçilerin 7-24 ulaşacağı bir iletişim ağı kurulurken, bu ağ ile haklarını alamayan, sorun yaşayan işçilere farklı alanlardan uzmanlar destek verecek.

Sınıf Tavrı tarafından yapılan açıklamada “İşçi kardeş, artık yalnız değilsin” ifadesine başvurulurken, “haklarımız için mücadeleyi büyütüyoruz” denildi. “0850 255 07 10” nolu hattan hizmet verecek hat, aynı zamanda internetten de ulaşılabilecek.

Hattın yaygınlaşması için destek

Hattın hizmete girmesiyle birlikte ilginin de yoğun olması beklenirken, Sınıf Tavrı dostlarına da hattın imkânlarını arttırmak için bir çağrıda bulundu. Bu çağrıda, farklı alanlarda uzmanlıkları bulunan emek mücadelesinin dostu olan kişilerin yeteneklerini hattın hizmetleri için kullanabilecekleri duyuruldu. Ayrıca hattın yaygınlaşması da ayrı bir destek.

Sınıf Tavrı tarafından hattın duyurusu önümüzdeki hafta işyerlerinde emekçilerle buluşacak. Afiş, tanıtım broşürü, reklam filmi gibi araçların yayına sokulması düşünülüyor. Ayrıca emekçi semtlerinde ve işyerlerinde hattın tanıtım bildirisinin dağıtımı da yapılması planlanıyor.

Alo İşçi Dayanışma Hattı bugüne kadar kurulan dayanışma ağlarından farklı olarak mücadeleyi sadece hukuki başlıklarla sınırlamayacak. Sınıf Tavrı’nın bir parçası olarak kurulan hat, aynı zamanda fiili mücadelelerin de yürütücüsü olacak. Bu doğrultuda, hattın aynı zamanda işçilerin birbiriyle kurduğu bağın bir aracı olarak düşünülmesi gerekiyor. Farklı işçi direnişlerinin gündeme geldiğimi bir andan geçerken, deneyimlerin paylaşımını sağlamak ya da bunların duyurusunu yapmak önemli hale geliyor. Hat, işçi sınıfı mücadelesinde de yeni bir deneyimin kapısını aralaması beklenirken, farklı yaratıcı araçların ileride devreye sokulması da önem kazanacak.

Alo İşçi Dayanışma Hattı Tanıtım Broşüründen Kesitler

“Alo İşçi Dayanışma Hattı nedir?”

Türkiye’de bugün işçi sınıfının en büyük güncel sorunu sosyal haklarını alamamasıdır. Ücret gaspları, kıdem hakkının verilmemesi, asgari geçim indiriminin neredeyse hiçbir zaman ödenmemesi, fazla mesai ücretlerinin yok sayılması, uzun çalışma saatleri, yıllık izinlerin yok sayılması gibi onlarca farklı sorunla işçiler karşı karşıya. Alo İşçi Dayanışma Hattı, tüm bu sorunlarda avukat, hekim, iş güvenliği uzmanı gibi farklı alanlardan uzmanların yardımını işçilerle buluşturacak bir ağdır. Dayanışma hattı, işçilerin güncel sorunlarıyla ilgili hukuki ve fiili mücadelelerine danışmanlık edecektir.

Alo İşçi Dayanışma Hattı ücretli mi? 

Alo İşçi Dayanışma Hattı, işçilerin mücadelesine gönül veren emek mücadelesinin unsurlarının oluşturduğu bir hattır. Dolayısıyla hattın hizmetleri tamamen ücretsizdir.

Alo İşçi Dayanışma Hattına nasıl ulaşırım?

Alo İşçi Dayanışma hattına isterseniz telefonla, isterseniz internet sitesi üzerinden vereceğiniz bilgilerle ulaşabilirsiniz. Dayanışma hattının numarası 0850 255 07 10…

Alo İşçi Dayanışma Hattı sadece bir bölgeye ya da bir işkoluna mı hizmet verecek?

Alo İşçi Dayanışma Hattı, Sınıf Tavrı’nın bir parçası olarak kurulmuştur. Dolayısıyla hat Türkiye’nin her yerinde, her işkolunda çalışan emekçiye

7-24 hizmet verecektir. Hatta telefon üzerinden ya da internet sitesi üzerinden sorununuzu ileterek ulaşabilirsiniz.

post-ST-25-alo-isci-hatti-201118 (1)

post-ST-25-alo-isci-hatti-201118 (1)