Reklam
Kategoriler: İç Açı

Ankara Valiliği’nden şaşırtmayan ‘1 Mayıs’ açıklaması: Sendika ve meslek örgütlerinin amacı dışında …

Reklam

Ankara Valisi Ercan Topaca, 1 Mayıs başvurusu yapan sendika ve meslek örgütlerine yazdığı yanıtta “mevzuata aykırılıklar” görüldüğü yanıtını verdi. Türkiye’de 2009 yılından beri resmi tatil olarak kutlanan 1 Mayıs; valilik tarafından sendikalar, TMMOB ve TTB için “amaçlarının dışında faaliyetler” olarak gösterildi.

Evrensel’den Birkan Bulut’un haberine göre, bu yıl Türk-İş, DİSK ve TMMOB’nin Ankara Şubeleri ile Ankara Tabip Odası ve Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası 1 Mayıs’ı başkentte ortak kutlama kararı aldı. Sendika konfederasyonları ve meslek örgütleri tarafından oluşturulan tertip komitesinin 1 Mayıs’ı Anadolu (Tandoğan) Meydanı’nda kutlamak için yaptığı başvuruya Ankara Valiliğinden gelen yanıt ise “pes” dedirtti. Başvuru ve ekleri incelendiğinde mevzuata aykırılıklar görüldüğü savunulan yanıtta, sendikalar, TMMOB ve TTB’ye “amaçları dışında faaliyette bulunamayacakları” şeklinde bir uyarıda bulunuldu.

Valiliğin 1 Mayıs konusunda sendikalar hakkında yaptığı uyarı “6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmeleri Kanunu’na göre; işçilerin çalışma ilişkilerinde, ortak ekonomik ve sosyal hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek amacıyla bir araya gelip faaliyette bulunmak üzere kurulmuş bulunan sendikalar, tüzüklerinde belirtilen amaçları dışında faaliyette bulunamazlar” şeklinde oldu.

Meslek odalarına yapılan uyarıda ise “Türk Mühendisler ve Mimarlar Odaları Birliği Kanununda; mühendislik ve mimarlık mesleği mensuplarının, mesleği faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlerine uygun olarak gelişmesini sağlamak… şeklinde belirlenen kuruluş amaçları dışında faaliyette bulunamayacakları”, “Türk Tabipleri Birliği Kanununa göre de; tabipler arasında mesleki dayanışmayı korumak ve meslek mensuplarının hak ve yararlarını korumak amacıyla kurulmuş kamu kurumu niteliğinde mesleki bir kuruluş olan Türk Tabipleri Birliği, kuruluş amacı dışında faaliyette bulunamayacaktır” denildi.

SLOGAN VE AFİŞLER SAKINCALI BULUNDU

Ayrıca 1 Mayıs başvurusunda sunulan slogan ve afişler de sakıncalı bulundu. Valilik tarafından verilen yanıtta, “halkı kanunlara uymamaya teşvik edecek ve kamu yararını bozacak nitelikte sloganlar, devletin kurum ve organları ile siyasi partileri hedef alan; devletimiz tarafından yapılan askeri operasyonları aşağılayıcı nitelikte slogan ve afişler bulunduğu” öne sürüldü.

ANLAMINI ANLAMAMIŞLAR

Yine Kürtçe sloganlar kastedilerek “bazı slogan ve afişlerin anlamının anlaşılamadığı, toplantı ve gösteri yürüyüşünün amacı dışında, 1 Mayıs ile ilgili olmayan pankart, afiş, levha, broşür, beyanname ve sloganların kullanıldığı tespit edilmiştir” denildi. Valilik bu hususların tekrar gözden geçirilerek yeniden başvuru yapılmasını istedi.

Bu haber en son değiştirildi 18 Nisan 2018 20:37 20:37

Reklam

Önceki Haberler

İSİG Meclisi’nden genç işçiler raporu: Yoksulluk, güvencesizlik ve geleceksizlik kıskacında 2500 genç işçi yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi son on yılda yaşanan genç işçi ölümlerinin çarpıcı verilerini…

19 Mayıs 2024 19:09

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde darbe girişimi

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde, ordu, sabah saatlerinde başlayan bir darbe girişiminin güvenlik güçleri tarafından bastırıldığını duyurdu.

19 Mayıs 2024 18:47

“Yeni Kaledonya’nın emperyalizme karşı bağımsızlık mücadelesinin yanındayız”

Türkiye Komünist Hareketi, Yeni Kaledonya'da Fransız emperyalizmine karşı yürütülen bağımsızlık mücadelesini destekleyen bir açıklama yayımladı.

19 Mayıs 2024 18:40

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında 7 şüpheliye tutuklama talebi

Ankara Cumhuriyeti Başsavcılığı, Ayhan Bora Kaplan suç örgütü soruşturması kapsamında aralarında emniyet görevlilerinin de bulunduğu…

19 Mayıs 2024 18:29

İran Cumhurbaşkanı Reisi’yi taşıyan helikopter kaza yaptı: Reisi ve İran Dışişleri Bakanı’na henüz ulaşılamadı

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin konvoyundaki helikopterlerden biri kaza geçirdi. Yardım ekipleri kazanın yaşandığı bölgeye ulaşmaya çalışıyor.…

19 Mayıs 2024 18:24

Hafıza-i Beşer | 18 Mayıs 1973: İbrahim Kaypakkaya işkencede katledildi

Dört ay boyunca süren sorgulaması sırasında defalarca işkenceye maruz kaldı. Mahkemeye çıkartılmasına az bir zaman…

18 Mayıs 2024 14:47
Reklam