Reklam

Avrupa Ordusu: Emperyalizm nereye?

Reklam

Son olarak Fransa Cumhurbaşkanı ve Almanya Başbakanı’nın “yeni sevgililer” gibi verdikleri pozla cisimleşen Avrupa Ordusu tartışmaları emperyalist sistemdeki tıkanmayı bir kez daha gözler önüne seriyor.

Macron ve Merkel’in çerçevesini çizmeye başladıkları ortak ordu fikrine ABD Başkanı Trump’tan gelen tepkinin sertliği ve Nazi işgalinden NATO’ya borcunuzu ödeyin demeye uzanan diplomatik olmayan sert cevabı meselenin Rusya ile sınırlı olarak ele alınamayacağını tüm somutluğuyla ortaya koyuyor.

ABD’nin emperyalist sistem içerisindeki egemen rolünü konsolide etme ve daha katı bir şekilde güçlendirme girişimlerine henüz çok somut olmasa da her fırsatta ve her gündemde farklı çıkışlar yaparak karşı çıkan Almanya ve Fransa’dan oluşan Avrupa Birliği blokunun artan muhalefeti çıplak gerçeği önümüze koyuyor.

Emperyalist sistemde bir yenilenme kendisini dayatıyor. Bu durum somut olarak kendisini çok kutupluluğa giden bir süreç olarak gösteriyor. Çok kutupluluğun zaman içinde yeni ittifaklar haline gelmesini ise uzun vadede yaşayacağız.

Bu açıdan Avrupa Ordusu tartışmasının basitçe “Rus tehdidine karşı” olmadığı, olamayacağı da açık sayılmalı.

Öte yandan bugünden ABD’nin konumunu hafife alacak yaklaşımların da fazla telaşlı ve fazla yüzeysel olduğunu söylemek gerekiyor. ABD’nin zorlandığı bir gerçek olsa da henüz devrik bir güç olmadığı açık olmalı. Unutmamak gerekir ki, tüm karşı çıkışlara rağmen, ABD’nin dayattığı İran yaptırımlarına uymayan Avrupa şirketi kalmadı.

Bu nedenle “aile fotoğraflarına” bakıp yalnızlaşma senaryolarına dalmadan önce yıllardır üzeri çizilmiş, Türkiye’nin baş sorunu sayılmış, sırt dönülmüş, ceset olmuş AKP’nin yaşadığı bir dönüşüm olsa da hala iktidarda olduğunu ve emperyalizmle de sermayeyle de uyumu tekrar tekrar kurabildiği dinamikler olduğunu unutmamak gerekiyor.

Bu bağlamda hala emperyalizmin esas ve önemli unsurunun ABD olduğunu, emperyalist sistemdeki sorunların nasıl çözüleceğinin ise emperyalist güç mücadelesinin olduğu kadar sınıf mücadelesinin de sonuçlarından olacağını söyleyebiliriz. Bu noktada bir dengenin kurulup kurulamayacağını, ne tür çatışmalar yaşayacağımızı göreceğiz.

Bu yüzden emperyalizmin merkezinde yürüyen bu tartışmaların sosyalizm mücadelesi açısından doğru bir şekilde ele alınıp, serinkanlı yaklaşımlarla yeni bir döneme açılması ise bir görev olarak omuzlarımızda duruyor.

Avrupa Ordusu tartışılmaya başlandı diye NATO dağıldı, ABD bitti gibi sonuçlara varmadan önce tarihselliğin gücünü hep göz önüne almak gerekiyor. Bu tarihselliğin en önemli motorunun ise sınıf mücadeleleri olduğunu biliyoruz. Bildiklerimizle yolumuza devam edelim.

Bu haber en son değiştirildi 26 Kasım 2018 11:32 11:32

Reklam

Önceki Haberler

İzmir’de iki öğrenci ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ten tutuklandı

İzmir Konak'ta 2 üniversite öğrencisi, "boykot" yazılaması gerekçe gösterilerek, "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan tutuklandı.

5 Nisan 2025 19:37

Gaziantep’te ekonomik boykota katılma çağrısı yaptıktan sonra işten atılan işçi Yurtsever’e konuştu: “Pişman değilim,mücadeleme devam edeceğim”

Gaziantep Gaziantep 4. Organize sanayi bölgesinde Eruslu Global fabrikasında çalışan Cüneyt Tişkaya. 'nisan tarihinde yurt…

5 Nisan 2025 18:28

5 Nisan Avukatlar Günü’de avukatlar ayakta: Mücadele günümüz kutlu olsun

Türkiye Barolar Birliği'nin Ankara'daki genel merkezinde toplanan binlerce avukat 5 Nisan Avukatlar Günü'nde "Savunmanın Bağımsızlığı…

5 Nisan 2025 12:33

EPDK kamuoyuna “saygıyla” duyurdu: Elektriğe yüzde 25 zam

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yarından itibaren elektriğe konut aboneleri için yüzde 25 zam yapılacağını…

4 Nisan 2025 21:55

Emperyalizmin savaş aygıtı NATO 76 yıllık kanlı sicilini kutluyor

‘Komünizm tehlikesine karşı’ ABD öncülüğünde 4 Nisan 1949’da kurulan savaş örgütü NATO, 76 yıldır katliamlar,…

4 Nisan 2025 17:21

CHP standına saldıran şahıs tutuklandı!

Trabzon'da CHP Gençlik Kolları tarafından Ekrem İmamoğlu'na yönelik imza kampanyası için kurulan standa bıçaklı saldırı…

4 Nisan 2025 15:35
Reklam