Bakan Kurtulmuş: Çaykovski vesaire dinletirsek adam oluruz zannedildi
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, tarihin farklı bölmelerinden 'elitler' diye tarif ettiği kesimleri hedef alarak "Kültür-sanat alanını milletten kaçırdılar, milleti dönüştürmenin bir aracı olarak kullandılar" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, ülke genelindeki ‘kültür projeleri’ ile yeni turizm hedeflerini Antalya’da bir araya geldiği gazetecilere anlattı.
Kendi partisi ve geldiği geleneğin iktidarında tarihinin en büyük tahribatını göre İstanbul’a ilişkin, zaman zaman Erdoğan’ın yaptığı ‘özeleştiri’yi tekrarlayan Kurtulmuş, şunları söyledi: “Hâlâ Fatih’te oturan birisi olarak, İstanbullu olmaya direnen birisi olarak söylüyorum, durum çok iç açıcı değil, yani İstanbul’un yeniden diriltilmesi gerekiyor. Sadece oradaki tarihi eserleri restore etmek, çevreyi ışıklandırmak vesaire, bunlarla olacak şey değil. Bununla ilgili bir İstanbul Çalıştayı yapacağız. (İmar ruhsatlarını) Benim elimde olsa vermem, ben söyleyeyim. Burada bütüncül bir yaklaşıma ihtiyaç var.”
Kurtulmuş, konuşmasında yeni bir ‘tarih yazımı’ denemesi de yaparak şu tuhaf ifadeleri kullandı:
“Tanzimat elitleri, Meşrutiyet elitleri, Cumhuriyet elitleri kültür-sanat alanını milletten kaçırdılar, milleti dönüştürmenin bir aracı olarak kullandılar. Çaykovski vesaire dinletirsek millet adam oluruz zannedildi. Bizim Anadolu türküleri, ezgileri, Türk sanat musikisi, Münir Nurettin’ler, Safiye Ayla’lar çalınmadı, icra edilmedi. Ama şöyle bir şey yok: Biz devlet olarak bir karar alacağız ve insanların kültür-sanat alanındaki birikimlerini hemen bir kararnameyle, bir yasayla, bilmem genelgeyle değiştireceğiz, şunu yapın-bunu yapın diyeceğiz ve millet böyle düşünmeye başlayacak. Bu bir seferberlik ruhuyla olacak olan bir şey, iki asrın yanlışlıklarını düzeltmemiz gerekiyor”