Bakan Kurum'dan 'gereksiz projeleri durduracağız' açıklaması
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bolu Abant Tabiat Parkı'ndaki bir otelde düzenlenen 'İmar Kanunu Kapsamında İmar Barışı ve Kentsel Dönüşüm' toplantısında AKP'nin projelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bolu Abant Tabiat Parkı’ndaki bir otelde düzenlenen ‘İmar Kanunu Kapsamında İmar Barışı ve Kentsel Dönüşüm’ toplantısında AKP’nin projelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Kurum, Erdoğan’ın ‘tasarruf amacıyla bazı ihalesi yapılmış projelerin erteleneceği’ne ilişkin sözlerine açıklık getirerek “Bizim olmazsa olmaz projelerimiz bir kere yapılacak ama gereksiz görülecek işler varsa bunları da durdurmasını bileceğiz” dedi.
Gereksiz projelere ilişkin olarak Kurum “Belediye başkanlarımızın da bu noktada işlerini gözden geçirmesinde fayda olduğunu düşünüyorum” ifadelerinde bulundu.
Toplantının amacının, tüm belediye başkanlarıyla milletvekilleriyle sivil toplum örgütleriyle akademisyenlerle şehircilik anlamındaki çalışmaları gözden geçirmek, sahadaki çalışmaları masaya yatırmak, hataları bir daha tekrarlamamak ve şehirlerin geleceğini istişare etmek olduğunu ifade eden kurum Erdoğan’ın açıkladığı 100 günlük eylem planına da değindi.
Kurum, “Bakanlık olarak 100 günlük eylem planımız içerisinde Kanal İstanbulProjesi bizim için en önemli proje. Bu manada taşınmazların devrini yapıp İstanbul’da, Marmara’yı Karadeniz’e bağlayan 43 kilometre uzunluğundaki Kanal İstanbul Projesi için 1/100.000 ölçekli planlar, akabinde alt ölçekli planları yapıp uygulamanın, ihale uygulamasının netleşmesine müteakip süreci Bakanlığımız, Ulaştırma Bakanlığı, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürütecek. Aslolan bizim buradaki görevimiz arazileri, TOKİ üzerinden uygulayıcı kuruluşa bir şekilde planlayıp sürecini yürütmek. Bu da İstanbul için önemli bir proje olacak.” ifadelerine yer verdi.
‘En önemli projelerden biri Millet Bahçeleri’
İkinci önemli projelerinin Millet Bahçeleri olduğunu ileri süre Kurum, çok hızlı bir şekilde bu projeyi de hayata geçireceklerini ifade etti.
Bakan Kurum, TOKİ Başkanlığı’nın şehirlerdeki stadyum projelerini yaptığını ifade ederek, stadyum projelerinin hemen hemen hepsinin Millet Bahçesi’ne dönüştüğünü söyledi.
Kentsel dönüşüm kapsamında 17 bin konut dönüştürülecek
Kentsel dönüşüm uygulamalarına da değinen Kurum “16 bin konutun temelini atacağız ve 18 bin 750 konut için de dönüşüm çalışmalarına başlayacağız. Diğer taraftan kamu konutlarının ekonomiye kazandırılması işi var. Bu da süreç için hem atıl diyeceğimiz, artık yıllardır konuştuğumuz lojmanların da satımını ilk etapta 5 bin, toplamda 50 bin olmak üzere lojmanların da satışını süreç içerisinde gerçekleştireceğiz.” dedi.
Hazine arazileri önce kiralanacak 10 yıl sonra da satılacak
Çiftçileri ilgilendiren projelerinden de bahseden Kurum, “Tarım arazileri, ecrimisil bedel üzerinden kiralanıyordu ve bu 218 bin çiftçimizi ilgilendiriyordu. 3 milyar 400 milyon metrekare hazine arazisini çiftçilerimize ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden kiralamaya ilişkin süreci başlattık. Buradan da yaklaşık 218 bin çiftçimiz faydalanacak ve 10 yıl kiralayabiliyorlar. 10 yıl sonrasında da satın almak istemeleri halinde bu arazileri satın alabiliyorlar. Bu da bilhassa Anadolu’daki illerimizde çiftçilerimizi ilgilendiriyor ve aileleriyle birlikte 1 milyon kişiyi ilgilendiren bu çalışmayı başlatmış bulunuyoruz.” sözlerine yer verdi.
Kamu binaları otopark yapılacak
Otopark sorununa ilişkin ise Kurum “Büyükşehirlerimizde meydan altlarında, idarelerden izin alınması kaydıyla kamu kurumlarının altında yine otopark yapabiliyoruz. Ticari teşekkül etmiş caddelerde imar planında konut dahi olsa yine bu binaların otoparka dönüşmesinin imkanını getiriyor. Bu İstanbul’daki birçok ilçede Ankara’da birçok bölgede en azından otopark ihtiyacını karşılayacak bir düzenleme olarak inşallah süreçte hepimize yardımcı olacak diye düşünüyorum.” dedi.