Bir tarihi yıkıma terk ettiler
İttihat Terakki'den Cumhuriyet Gazetesi'ne asırlık bir tarihe evsahipliği yapan Münif Paşa Konağı göz göre göre yıkıma terk edildi.
İstanbul Cağaloğlu’ndaki Türk Ocağı Caddesi’nde bulunan ve “Pembe Köşk” olarak da bilinen, İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin de kullandığı tarihi Münif Paşa Konağı yıkıma terk edildi.
1908’den itibaren İttihat ve Terakki Partisi’nin genel merkezi olarak kullanılan yapı, işgal yıllarında da İngiliz karakolu olarak kullanılmıştı. Tarihi yapı 1924 yılından 1971’e kadar Cumhuriyet Gazetesi’nin merkezi olarak işlev görmüştü.
Bina 2012 yılında 10 milyon dolara İpekyolu Kuyumculuk’un patronu İbrahim Kaygısız’a satılmıştı. Binayı otel yapacağını söyleyen Kaygısız, o dönem henüz kapanmamış olan Radikal Gazetesi’ne yaptığı açıklamada “Bazen derler ki burayı aslına uygun yapacağız. Biz aslına uygun değil, aynısını yapacağız” iddiasında bulunmuştu.
ÖNLEM YOK, OTOPARK ÇALIŞIYOR
Ancak aradan geçen 6 yıl boyunca binaya çivi dahi çakılmazken, gelinen durumda artık çökme tehlikesinin başladığı belirtiliyor. Geçtiğimiz Şubat ayında yerinde inceleme yapan İstanbul 4 Numaralı Koruma Kurulu heyeti, konakta insan kaynaklı tahribatın yaşandığını tespit etti. Savcılığa suç duyurusunda bulunan kurul, 321 ada 44 parselde bulunan konak bahçesindeki otoparkın kaldırılmasını ve güvenliğin sağlanması için tedbirlerin alınmasını istedi. Ancak yaklaşık 5 aydır, konak ve çevresinde hiçbir önlem alınmadı, konağı satın İpekyolu Kuyumculuk’un kiraya verdiği otopark da kullanılmaya devam ediyor.
“BURASI BİR TARİH, YIKILDI YIKILACAK”
DHA‘nın haberine göre, semt sakinleri de konağın kaderine terk edilmiş olmasından dolayı tepkilerini ve kaygılarını dile getirdi. 35 yıldır, konağın hemen yanı başında işletmesi bulunan Selahattin Yiğitoğlu, “Çoğu zaman kendi içinde göçmüştür. Anıtlar Kurulu neye dayanarak buraya gelip bu işi çözmüyorlar anlamıyorum doğrusu. Gerçekten yıkıldı, yıkılacak burası. Burası bir tarih. Yazık, günah. Bir an önce yapılması gerekiyor buranın. Daha önce buraya gelinip çıkılıyordu içine, ama zaman içinde yıkıldı gitti. Görüldüğü gibi de zaten bastığın gibi çöküyor. 2 sefer zaten göçme tehlikesi geçirdi. İlla ki birilerinin ölmesi mi gerekiyor? Turistler özellikle geliyor çekiyor. Onlar çekince ben üzülüyorum gerçekten. Göçmüş bina, tarih diye bir şey kalmadı. Tarihi yeniden canlandırsınlar” dedi.
İşte tarihi konağın dört karede yıkım süreci: