Reklam
Kategoriler: Dış Açı

BM’den Türkiye’ye ‘OHAL derhal bitirilsin’ çağrısı

Reklam

Birleşmiş Milletler (BM),  insan hakları ihlallerine yol açtığını söylediği OHAL uygulamasının derhal sonlandırılması için Türkiye’ye çağrı yaptı. Türkiye’de hukuk devleti ve kurumların normal işlevlerinin yeniden tesis edilmesini talep etti.

15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi takiben yürürlüğe giren OHAL’le gelinen duruma dair hazırladığı 28 sayfalık raporu aktaran BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, ”OHAL’in rutin şekilde uzatılması yüz binlerce kişiye karşı çok geniş kapsamlı, derin çaplı insan hakları ihlallerine yol açtı” dedi.

Bu insan hakları ihlallerine keyfi gözaltı, işkence ve diğer kötü muamele, keyfi şekilde çalışma hakkı ve hareket serbestisinin elinden alınması, ifade ve toplanma haklarının saldırıya uğramasının dahil olduğunu belirtti.

Raporla ilgili açıklamayı yapan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin, 18 aylık OHAL’de yaklaşık 160 bin kişinin tutuklandığını, 152 bin devlet memurunun işten atıldığını, bunların çoğunun tümüyle keyfi şekilde yapıldığını aktardı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri, tutuklanan ve işten atılanların sayısının bu kadar yüksek olmasının ‘afallatıcı’ olduğunu ifade etti.

Öğretmenler, akademisyenler, yargıçlar ve avukatların işlerinden edildiğini ya da yargılandığını, gazetecilerin tutuklandığını, medya organlarının kapatıldığını, web sitelerine erişimin engellendiğini sıralayan Hüseyin, ”OHAL’in sürekli uzatılmasının, çok çok fazla sayıda kişinin insan haklarını kayfi şekilde ve vahim boyutta engellemek için kullanıldığı açıktır” dedi.

Çıkarılan 20’den fazla KHK’nın keyfi gözlatı, gözlatında işkence, bunu yapanların cezasız kalması ve yargının bağımsızlığına müdahale edilmesine yol açtığını vurguladı.

Raporda ”Çok sayıda ve çok sıklıkla çıkarılan KHK’ların herhangi bir ulusal tehditle bağlantısız olması, olağanüstü yetkilerin hükümete yönelik her türlü eleştiriyi ve muhalefeti bastırmak için kullanıldığına işarete eder gözüküyor” vurgusu yapıldı.

Reklam

Önceki Haberler

Röportaj | Dublin Trinity Üniversitesi’ndeki Filistin eylemlerinde yer alan öğrenciler anlatıyor

Geçtiğimiz günlerde İrlanda'nın Dublin şehrinde bulunan Trinity Üniverisitesi öğrencileri Filistin ile dayanışma gösterisi düzenlemişti. Yurtsever…

9 Mayıs 2024 17:53

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’tan hükümete Biden uyarısı

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, hükümet yetkililerine, Refah'a kapsamlı saldırı olması durumunda İsrail'e silah sevkiyatını durduracağını…

9 Mayıs 2024 16:09

Eğitim sendikalarından okul müdürünün öldürülmesine tepki

Eğitim sendikaları, İstanbul’da Eyüpsultan Final Akademi Anadolu Lisesi Müdürü İbrahim Oktugan’ın 5 ay önce okuldan…

9 Mayıs 2024 16:03

TTB’den okul müdürünün öldürülmesine tepki: Toplumsal yapıda onarımı zor etkiler bırakmaktadır

TTB, İstanbul Alibeyköy’de okul müdürü İbrahim Oktugan’ın okuldan uzaklaştırılan öğrencisi tarafından öldürülmesiyle ilgili “Hekimlik ve…

9 Mayıs 2024 14:01

Bakan Koca pazartesi günü başlayacak yeni randevu sistemini açıkladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'Onaylı Randevu Dönemi' ismi verilen yeni randevu sisteminin pazartesi günü başlayacağını…

9 Mayıs 2024 13:55

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini yükseltti!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın 2. Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı'nda açıklamalarda…

9 Mayıs 2024 13:49
Reklam