Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) daimi temsilcisi Vassily Nebenzia’nın, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’ne (KDHC) karşı uygulanan BM yaptırımlarının delindiğine dair bulguların olduğu öne sürülen BM Güvenlik Konseyi (BMGK) raporunun, planlanan tarihte yayınlanmasını engellediği iddia edildi. Rusya’nın bu ertelemesinin ardından KDHC ile ilgili raporun, üzerinde istişareler sağlandıktan sonra, ileriki bir tarihte yayınlanması öngörülüyor.
Deutsche Welle Türkçe‘nin aktardığı habere göre, basın mensuplarına konuşan Rusya’nın BM daimi temsilcisi Nebenzia, “içeriğindeki kimi unsurlardaki anlaşmazlıklar” nedeniyle raporu beklettiklerini açıkladı. Nebenzia, anlaşmazlık yaratan unsurların ne olduğuna dair bir bilgi paylaşmadı ancak toplantıda bulunan ve isimlerinin saklı kalmasıyla Associated Press (AP) haber ajansına konuşan diplomatlar, Moskova’nın çekincelerinin, raporda Rus gemilerinin denizde yasa dışı bir şekilde KDHC gemilerine mal indirdikleri iddialarının yer almasından kaynaklandığını belirtti.
Nebenzia, Rusya’nın BMGK’dan ayrıca bu tip raporların sık sık KDHC basınına sızdırılması ile ilgili olarak da soruşturma başlatılmasını talep ettiği iddia edildi.
İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi ve BMGK’nın dönem başkanlığını yapan Karen Pierce ise, Rusya’nın çekincelerinin yer aldığı raporla ilgili gayri resmi görüşmelerin bugün gerçekleştirileceğini ve raporun en kısa zamanda tamamlanıp yayınlanmasını umduğunu söyledi. Rusya’nın çekinceleri ile ilgili olarak, uzmanların hazırladığı raporun bağımsız bir rapor olduğunu iddia eden Pierce, karşı çıkılmasının ilginç olduğunu söyledi ve en kısa zamanda BMGK’nın çözüm bulması yönünde ümitli olduğunu belirtti.
62 sayfalık rapordan şu ana kadar basına sızan bilgilere göre KDHC’nin nükleer silah programını durdurmadığı ve BM yaptırımlarını delecek şekilde yasa dışı olarak denizde gemiden gemiye petrol ürünleri ve kömür aktarımı yapmaya devam ettiği iddia ediliyor.
Ajanslara göre, raporda, Pyongyang yönetiminin BM yaptırımlarını ihlal edecek biçimde yabancı aracılar ile Yemen’deki Husiler ile Libya ve Sudan gibi ülkelerde bazı gruplara hafif silah ve mühimmat satışı gerçekleştirme girişiminde bulunduğu iddiaları da yer bulurken, KDHC’nin ‘Suriye rejimi ile sürmekte olan askeri işbirliğinin BM yaptırımlarını açık bir şekilde ihlal ettiği’ ifadeleri de yer alıyor.