Caddeler meydanlar kapatıldı, Çavuşoğlu 'Türkiye güvenli bir ülke' dedi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'Türkiye güvenli ülke' diyerek Alman turistlere tatillerini Türkiye'de yapma çağrısında bulundu.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya ile ilişkiler konusunda iki ülke hükümeti arasında yaşanan sorunlara ilişkin açıklamalarda bulundu.
DW Türkçe‘nin aktardığına göre, Ankara’da Alman haber ajansı dpa’ya konuşan Çavuşoğlu, hükümetler arasındaki sorunların halkları etkilememesi gerektiği mesajı verdi.
Alman turistlere Türkiye’de yeniden tatil yapmaları çağrısında bulunan Dışişleri Bakanı, “Türkiye güvenli bir ülke” dedi. Türklerin Almanları geleneksel anlamda “iyi dost” olarak gördüğünü belirten Çavuşoğlu, “Devletler ve hükümetler arasında görüş ayrılıkları hatta sorunlar yaşanabilir. Ancak bu halklarımız arasındaki ilişkileri etkilememelidir” dedi.
Çavuşoğlu’nun sözleri akıllara Türkiye’nin dün yeni yıla girdiği saatlerde İstanbul ve Ankara’nın bir çok meydan ve caddesinin ‘güvenlik’ gerekçesi ile kapatılmasını getirdi.
TURİSTLERE ÇAĞRI: TÜRKİYE’YE GELİN
Bakan, sözlerini “Ben Alman dostlarımıza ülkemize geri dönmeleri ve geçmiş yıllarda olduğu gibi tatillerinin tadını çıkarmaları çağrısında bulunmak istiyorum” şeklinde sürdürdü. Çavuşoğlu, Türkiye- Almanya ilişkileri ile ilgili olarak, “Her iki taraf da ilişkileri normalleştirmeye hazır” dedi. Bakan, 2018’in çok daha iyi bir yıl olacağı beklentisi içinde olduğunu vurguladı.
2016 yılında Türkiye’ye giden Alman turistlerin sayısında ciddi bir gerileme meydana gelmişti. 2015 yılında 5 milyondan fazla Alman turist Türkiye’ye giderken, bu sayı 2016 yılında 3 milyon 300 bine gerilemişti.
AB’YE GÜVENCE: RUSYA ALTERNATİF DEĞİL
Mülakatta Türkiye’nin AB ile yürüttüğü tam üyelik müzakereleri konusuna da değinen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Rusya ile işbirliğinin “Batı’ya alternatif” olmadığını söyledi.
Türkiye’nin tam üyelik hedefini koruduğunu belirten Dışişleri Bakanı, “AB içinde Almanya, Avusturya ve son dönemlerde de Danimarka olmak üzere bizim üyeliğimize karşı olan az sayıda ülke var” dedi. “Biz tam üye olmak için müzakerelere başladık. AB Türkiye’yi üye olarak kabul etmemeye karar verirse, bu AB’nin meselesidir. Ancak AB’de Türkiye’nin üyeliğini destekleyen çok sayıda ülke olduğunu da görüyorum” dedi.