Cem Yılmaz'ın filmine dava açan isim, Hattat Holding'in 'bilirkişi'si çıktı!

‘Arif V 216’ filmine sigaraya özendirdiği gerekçesiyle dava açan Orhan Kural'ın Hattat Holding’in Amasra’daki termik santral projesiyle ilgili kritik davada bilirkişilik yaptığı ve projeyi onayladığı ortaya çıktı.

Cem Yılmaz'ın filmine dava açan isim, Hattat Holding'in 'bilirkişi'si çıktı!

İçki, sigara ve uyuşturucu konusundaki girişimleri ve açtığı davalarla gündeme gelen, son olaraksa Cem Yılmaz hakkında, ‘Arif V 216’ filmini gerekçe göstererek yaptığı suç duyurusuyla konuşulan ‘Çevreci Profesör’ Prof. Dr. Orhan Kural’ın, basın kampanyalarında görev aldığı ve çok iyi ilişkilere sahip olduğu Hattat Holding’in Amasra’daki termik santral projesi için kritik davada bilirkişilik yaptığı ortaya çıktı.

2015’te Amasra’daki proje için “Yer seçimi yanlış, burada termik santral kurulmamalı” diyen Kural, 2015’ten itibaren Hattat Holding’in işletme hakkı sahibi olduğu Amasra-B kömür madeninin basın kampanyalarında görev aldı ve yerin 600 metre altında nikah kıyma ‘rekor denemesi’ tertiplemeye çalıştı.

Diken’den Doğu Eroğlu’nun haberine göre; Kural daha önce karşı çıktığı termik santral projesi hakkında olumlu açıklamalar yaptı ve hatta Hattat Holding’e kurum içi konferanslar verdi. Tüm bunlara karşın bilirkişi olarak atandığı davadaysa, Hattat Holding lehine görüş bildirerek Amasra’da yapılması planlanan Hema Termik Santralı için en önemli yasal engellerden birinin şimdilik aşılmasını sağladı. Hattat Holding 2006’dan bu yana rödovans yoluyla işletme hakkı sahibi olduğu Amasra-B sahasından hiç kömür çıkarmamış olsa da, yerli kömürle enerji üreteceğini iddia ettiği Hema Termik Santralı için bu kömür sahasını ‘enerji kaynağı’ olarak işaret ediyor.

TERMİK SANTRALLE İLGİLİ ‘YER SEÇİMİ DOĞRU DEĞİL’ DEMİŞTİ

‘Çevreci Profesör’ Kural’ın Hema Termik Santralı projesiyle ilişkisi 2015’te başladı. Görev yaptığı İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Fakültesi’ndeki öğrencileriyle sık sık saha gezileri düzenleyen, bu geziler kapsamında Amasra’da TTK’nın işlettiği Amasra-A ile Hattat Holdingin işletme hakkına sahip olduğu Amasra-B sahalarına da giden Kural, Mayıs 2015’te bir muhabirin termik santral hakkındaki sorularıyla karşılaştı.

Amasra’da yaptığı bir mülakat sırasında Amasra’ya planlanan termik santral hakkındaki görüşleri sorulan Kural, termik santralları desteklediğini gizlememesine karşın Amasra’da planlanan santralın yer seçiminin yanlış olduğunu söyledi: “Buranın [Amasra] yok olmasına bir çevreci olarak, hayatını bu işe adamış bir kişi olarak benim ‘Evet’ demem mümkün değil. Ama termik santralların da Türkiye için lüzumlu olduğunu düşünüyorum. Kesinlikle termik santralın yerinin gerekirse bu dağların üzerinde. Etrafı çanak şeklinde olursa gazlar uzaklaşmaz. Termik santrala ‘Evet’ diyorum ama yerinin doğru seçilmesi, kimseye zararının olmaması, ağaçların bile kesilmemesi, deniz ekolojisini de bozuyor. Denizden alıyorlar suyu, orası ısınıyor, bütün oradaki yaşam sona eriyor. Ona da karşıyım. Termik santral olsun ama pahalıya mal etsinler ama kimseye zararı olmasın. [Yer seçimi hakkında] Doğru değil, aynı hatayı yapmasınlar. Burası Amasra, çok özel bir yer. Aynı şey [Soma-Yırca’da] Kolin şirketiyle de oldu zeytinliklerle ilgili. Baştan fedakarlık yapsınlar ve hiç kimseye zararı olmayacak bir bölgeye taşısınlar. Çıkan gazların da kontrol altında olması, çanak şeklinde değil, rüzgarın alıp uzaklaştırabileceği bir yerde olması lazım.”

BÖYLE ŞİKAYET ETMİŞTİ

Orhan Kural’ın film hakkında yaptığı suç duyurusunda, “Sayın Cumhurbaşkanımız ve hükümetin bağımlılıkları azaltma yönünde aldığı doğru karar ve çıkan yasalara rağmen son yıllarda genç ve çocuklarda başta sigara, bonzai ve diğer bağımlılıklar maalesef hızla artmaktadır. Bunda en büyük rolü, yasa boşluklarından muhtemelen ısrarla menfaat karşılığı sinema ve sosyal medyadan istifade eden Cem Yılmaz gibi şöhretli, gençlerin örnek aldığı insanların ısrarlı ve planlı algı yönetimi uygulamasıdır” ifadeleri yer almıştı.

http://gazetemanifesto.com/2018/01/09/cem-yilmazin-son-filmine-dava/