Reklam
Kategoriler: Dış AçıManşet

Chomsky ve arkadaşlarından emperyalizme çağrı

Reklam

ABD’de görev yapan imzacılar arasında Chomsky, Bookchin, David Harvey gibi isimlerin de bulunduğu bir grup akademisyen, “Rojava’yı savunmak” amacıyla bir mektup yayınlayarak “Rojava Acil Durum Komitesi” kurduklarını açıkladı. Mektupta, ABD yönetiminin Türkiye’ye yönelik yaptırım uygulaması yönünde çağrı yapıldı.

Yayınlanan mektupta, ÖSO’nun da destek verdiği TSK öncülüğünde yürütülen Afrin operasyonu sonrasında bölge “insani bir kriz” olduğu ifade edilirken, operasyon sebebiyle çok sayıda insanın bölgeden göç ederek temel gereksinimlerini karşılayamadıkları belirtildi. Aynı zamanda bölgeden göç etmeyen kişilerin ise “etnik ve cinsel şiddete” maruz kaldığı ifade edildi. Mektupta 15 genç kadının da kaçırıldığı ve ailelerinin bu kaçırılan kadınların “seks kölesi” olmaya zorlandığından korktuğu ifadeleri yer aldı.

Afrin operasyonunun “nedensiz” bir şekilde gerçekleştiği ifade edilen mektupta, Afrin’in operasyon öncesinde “binlerce göçmen için güvenli bölge” olduğu belirtildi. Mektupta Kürt hareketinin kontrol ettiği bölgelerin özyönetim, kadını hakları ve laik yönetim açısından bir “vaha” olduğu iddia edilirken, Rojava’yı kontrol eden Kürt unsurların “ABD’nin IŞİD’e karşı yürüttüğünü iddia ettiği savaşta baş müttefiği” olduğunun altı çizildi.

Mektupta Trump ve Erdoğan’a da Rojava’daki “demokratik deneyimi” yok etme suçlaması yapıldı. Operasyonun IŞİD’in işine yaradığı ifade edilen mektupta, TSK unsurlarının Afrin’den çekilene kadar Türkiye’nin ekonomik, diplomatik ve askeri olarak izole edilmesi gerektiği de ifade edildi.

Mektupta ABD yönetimine şu yaptırımları uygulaması çağrısı yapıldı:

· Türkiye liderliğine ekonomik ve siyasi yaptırımlar uygulanması

· NATO ülkelerinin Türkiye’ye silah satmasının ambargo edilmesi

· Suriye barış görüşmelerinde Rojava’nın temsil edilmesinde ısrar edilmesi

· Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDF) askeri desteğin sürmesi

Emperyalist işgal görmezden geliniyor

ABD emperyalizminin Suriye’de varlığına yönelik herhangi bir eleştiri getirmeyen bu çıkış “batı aydınlarının” bakışının nasıl tek yanlı olduğunu da yansıtıyor. Kaldı ki bugün Suriye’de cihatçı çetelerin arkasındaki güçlerin bizzat ABD emperyalizmi olduğu biliniyor. Aynı zamanda ABD emperyalizminin Suriye’yi bölme planlarına dönük tek bir itiraz getirmeyen bu mektup Suriye’ye emperyalist müdahaleyi meşru hale getirmiş oluyor.

Ancak bununla birlikte asıl mesele Suriye’ye müdahale gibi Türkiye’ye de emperyalist müdahale çağrısında bulunulması. Emperyalizme karşı çıkmak yerine müdahale çağrısı yapılması “liberal aydınların” niteliğini de göstermiş oluyor. Meseleye sadece Kürt sorunu üzerinden bakan ve “laik yönetim açısından vaha” değerlendirmesi yapan aydınlar Suriye yönetiminin cihatçılara karşı verdiği savaşı ise görmezden geliyor. Bugün laiklik söz konusu edilecekse her şeyden önce cihatçı terör ile mücadele yürüten Suriye yönetimine el uzatılması gerektiği gerçeğini gözardı eden bu mektup, liberal ikiyüzlülüğün yeni bir örneğini oluşturuyor.

ABD emperyalizminin böl-parçala-yönet politikasının somut karşılığı olan Suriye’nin kuzeyindeki PYD bölgelerinde ABD ve Fransız üslerini görmezden gelen bu çıkış, emperyalizmin işgal politikalarına destek vermek anlamına geliyor.

Bu haber en son değiştirildi 26 Nisan 2018 08:18 08:18

Reklam

Önceki Haberler

İliç’te yaşanan maden kazasıyla ilgili araştırma komisyonu toplandı

Erzincan İliç’te 9 işçiye mezar olan felaketin ardından kurulan Meclis Araştırma Komisyonu toplandı. Komisyon Başkanı…

30 Nisan 2024 17:19

Türk-İş raporu ortaya çıkardı: Açlık sınırı asgari ücreti geride bıraktı

Türk-İş'in araştırmasına göre açlık sınırı, 17 bin 2 TL olan asgari ücretin üzerine çıkarak 17…

30 Nisan 2024 17:14

Merkez Bankası Başkanı Karahan: Yıl sonu enflasyon beklentileri tahminlerimizin üzerinde

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, "Yıl sonu enflasyon beklentilerinin halen tahminlerimizin üzerinde olduğunu görmekteyiz" açıklamasını…

30 Nisan 2024 17:10

AKP’li Kurtulmuş yeni anayasa için Özgür Özel’le görüştü

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 'yeni anayasa'ya ilişkin partilere yapacağı ziyaretlere başladı. Kurtulmuş, CHP Genel Başkanı…

30 Nisan 2024 17:04

Netanyahu, Refah konusunda ısrarlı: Anlaşma olsa da olmasa da gireceğiz

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, "Yıl sonu enflasyon beklentilerinin halen tahminlerimizin üzerinde olduğunu görmekteyiz" açıklamasını…

30 Nisan 2024 17:00

Yandaş Cem Küçük servetine servet kattı

Yandaş Cem Küçük’ün, dört ortağı ile 2023’ün başında kurduğu ayakkabı şirketinin sermayesi yaklaşık dört katına…

30 Nisan 2024 16:57
Reklam