Çin Ulusal Halk Kongresi toplanıyor
Xi'nin ismi Çin Anayasası'nda Mao ve Deng'in ardından yer alan 3. kişi olacak.
Çin’in en üst düzey yasama organı olan Ulusal Halk Kongresi (UHK) ve istişare organı Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı’nın (ÇHSDK) yarın başlayacak yıllık toplantılarında Çin’in önümüzdeki 5 yılına şekil verecek yönetim kadroları belirlenecek, yasa ve reformlar karara bağlanacak.
Başkent Pekin’deki Tiananmen Meydanı’nda bulunan Büyük Halk Salonu’nda yapılacak toplantılara Devlet Başkanı Xi Jinping ve Başbakan Li Keqiang’ın yanı sıra ülkedeki tüm bölge ve etnik unsurları temsil eden 2980 delege katılacak.
Çifte Toplantılar olarak adlandırılan toplantılar, 3 Mart’ta ÇHSDK ve 5 Mart’ta UHK toplantılarının açılış oturumlarıyla başlayacak. Eş zamanlı yapılacak toplantılar, yaklaşık iki hafta sürecek.
UHK ve ÇHSDK’nın 13. dönem 1. yıllık genel kurulu olan bu yılki toplantılarında, 2017 Ekim ayında yapılan Çin Komünist Partisi (ÇKP) 19. Kongresi’nde tekrar parti genel sekreterliğine seçilen Xi, ikinci 5 yıllık devlet başkanlığına resmen başlayacak.
Ana başlık anayasa değişikliği
Çin’de hükümetin göreve başlayacağı toplantılarda, bu yıl yasama ve reformların yanı sıra anayasa revizyonu tasarısı gündemin en önemli başlığı olarak öne çıkıyor.
Göreve başladığı 2013’ten bu yana yolsuzlukla mücadele, askeri reformlar ve uluslararası projeler başta olmak üzere çok sayıda alanda önemli kararlar alarak hayata geçiren ÇKP Genel Sekreteri ve Devlet Başkanı Xi, aynı zamanda Merkez Askeri Komisyon Başkanlığı görevini yürütüyor.
Kongrenin en önemli gündemini anayasada değiştirilmesi beklenen maddelerin oluşturması bekleniyor. Mevcut anayasaya göre ülkede göreve gelen devlet başkan ve yardımcıları beşer yıldan iki dönem görev yaptıktan sonra tekrar aday olamıyor.
Devlet başkanlığında yıl sınırlamasının kaldırılmasına yönelik anayasa deşiklik teklifi sonrası, UHK’nin “devlet başkanı ve yardımcıları iki dönemden fazla görev yapamaz” ifadesinin anayasadan çıkarılması bekleniyor.
UHK toplantılarında oylamaya sunularak yasalaşması beklenen taslak, “Yeni Dönem Çin için Çin Özellikleri Taşıyan Sosyalizm Üzerine Xi Jinping Düşüncesi” ifadesinin anayasaya eklenmesini de teklif ediyor.
Xi’nin ismi Çin Anayasası’nda Mao ve Deng’in ardından yer alan 3. kişi olacak.