Demirtaş'tan Erdoğan'a: Kobani talimatımı paylaşırsan senin lehine adaylıktan çekileceğim

HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Demirtaş, seçim meydanlarında kendisini 6-7 Ekim olaylarıyla ilgili olarak suçlayan Erdoğan’a yanıt verdi.

Demirtaş'tan Erdoğan'a: Kobani talimatımı paylaşırsan senin lehine adaylıktan çekileceğim

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, Twitter hesabından 6-7 Ekim 2014’te IŞİD saldırısına maruz kalan Kobani için yapılan eylemler nedeniyle kendisini suçlayıcı açıklamalarda bulunan AKP’li cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yanıt verdi.

“Erdoğan’ın Kobani Yalanları” başlıklı yaptığı açıklamasında “Kobani gösterilerinde şiddet ve provokasyonların başlama tarihi 5-6 Ekim değil, Erdoğan’ın ‘Kobani düştü düşecek’ açıklamasını yaptığı 7 Ekim ve bu açıklamadan hemen sonrasıdır. Bu açıklama sonrası ölümler yaşanmaya başlamıştır.” hatırlatmasında bulunan Demirtaş şu ifadeleri kullandı:

“Kobani olayları nedeniyle ne benim hakkımda ne de HDP yönetimi hakkında açılmış bir tek dava yoktur. Kobani olaylarında katledilen insan sayısı 53 değil, 43’tür. Bunların 6’sı HÜDAPAR’lı, 2’si suikaste uğrayan güvenlik görevlisi, 2’si Suriyeli mülteci, 33’ü de HDP’lidir. 6 HÜDAPAR’lı haricindeki kişilerin katledilmesi hakkında açılmış tek bir etkili dava ve soruşturma yoktur.

Kobani olayları Erdoğan’ın dediği gibi 7 Haziran 2015 seçimleri sonrasında değil, seçimlerden 8 ay önce, 7 Ekim 2014 tarihinde yaşanmıştır. Kobani olaylarından sonraki 5 ay boyunca da Erdoğan ve AKP ile çözüm süreci kapsamında görüşmelerimiz devam etmiştir. Yani Erdoğan, bugün ‘terörist’ diye ilan ettiği bizlerle 5 ay daha görüşme sürdürmüştür.

Ey Erdoğan! Sana siyasi tarihinin en büyük fırsatı: 24 Haziran’a kadar bu tweetimin altına, Selahattin Demirtaş olarak yaptığımı iddia ettiğin “53 kişinin katledilmesi sözde talimatımı” paylaşırsan söz veriyorum, senin lehine Cumhurbaşkanlığı adaylığından çekileceğim. Dört yıldır emrindeki savcıların arayıp da bulamadığı sözde çağrımı belki sen bulursun. 24 Haziran’a kadar bulamazsan da zaten halk senin çıkış belgeni verecek. Diploma niyetine kullanırsın artık.”