Diyanet: Gençliğimiz her geçen gün dinden uzaklaşıyor
Diyanet İşleri'nin "okullarda ve gençlerde deizm ve ateizmin yayılıp yayılmadığı"na ilişkin saha araştırmasına başladığı belirtilirken, "gençliğin dine bir tepki içinde olduğu ve her geçen gün dinden uzaklaştığı" endişesinin dile getirildiği öğrenildi.
AKP’nin ülkeyi dinselleştirme politikaları kapsamında gerici fetvaları ve sürekli genişletilen etkisiyle ‘komuta merkezi’ne oturttuğu Diyanet İşleri Başkanlığı’nın her ay düzenlendiği Güncel Dini Meseleler İstişare Toplantısı’nda ‘deizm, ateizm, nihilizm ve agnostisizm’ konusunu tartıştığı ortaya çıktı.
AKP’nin yayın organlarından Yeni Şafak’ın yazarı Kemal Öztürk, Diyanet İşleri Başkanlığı, ilahiyat fakülteleri, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan 70’e yakın uzmanın katıldığı toplantıda kendisinin davetli tek gazeteci olarak bulunduğunu belirtirken, burada tartışılanları aktardı.
DİYANET ÇALIŞMA BAŞLATTI
Diyanet’in imam-hatip ve ilahiyatlar başta olmak üzere “okullarda ve gençlerde deizm, ateizm, nihilizm ve benzeri akımlar var mı, yaygın mı, artıyor mu” diye bir saha araştırması başlattığını aktaran Öztürk, “Çok önemli ve çok faydalı bir alan araştırması bu. Zira tüm tartışmalarımızda bu akımların arttığına dair elimizde bilimsel bir verinin olmadığı söylendi.” dedi.
Toplantıya ilişkin “Gerçekten gençler arasında deizm gibi akımlar yayılıyor mu, yoksa başka bir sorunumuz mu var? Bunu tartıştı bu bilim insanları.” ifadelerini kullanan Öztürk, “Toplantıda sunum yapan ya da müzakerelere katılan bilim insanlarımızın neredeyse tamamı, gençler arasında deizm, ateizm gibi akımların olmadığı konusunda ittifak ettiler” dedi.
“GENÇLİK TEPKİLİ”
Öztürk, yazısının devamında “Yine toplantıdaki herkesin ittifak ettiği bir başka gerçek, gençlerimizin dine karşı bir tepki içinde olduğu ve her geçen gün dinden uzaklaşıyor olduğudur.” ifadelerini kullandı.
Öztürk, gençlerin bunu deizm ya da ateizm diye adlandırdığını ancak “bilimsel” olarak bu kavramın gençlerin durumuyla örtüşmediği öne sürüp, bunun yeniden kavramlaştırılması gerektiğini söyledi. AKP’li yazar, bu “yeni karşılaştığı” durum için, “post-deizm, protest Müslümanlık, neo-Müslümanlık” gibi kavramlarla bu durumu tanımlayabilir miyiz? Bilemiyorum.” diye sordu.