Almanya, Afrin’den sonra da Türkiye’ye silah satmaya devam etmiş
Almanya'nın Türkiye'ye milyonlarca avro değerindeki askeri malzemenin satışına Afrin operasyonun başlamasıyla onay verdiği ortaya çıktı.
Almanya ile Türkiye arasında yakın dönemde yaşanan siyasi gerginliğe ve Almanya’nın Türkiye politikasını değiştireceğini açıklamasına rağmen iki ülke arasında savunma ticaretinin durmadığı ortaya çıktı. Almanya’nın Türkiye’ye milyonlarca avro değerindeki askeri malzemenin satışına Afrin operasyonun başlamasıyla onay verdiği öğrenildi.
Türkiye’nin 20 Ocak’ta Afrin’e dönük operasyonu başlatmasıyla beraber Almanya hükümetinin Türkiye’ye milyonlarca euro değerinde askeri malzeme satışına izin verdiği belirtildi. Silah satışına dair bilgi, Almanya Ekonomi Bakanlığı’nın Yeşiller Partisi Milletvekili Omid Nouripour’un yazılı soru önergesine verdiği yanıtla ortaya çıktı.
DW Türkçe’nin haberine göre; operasyonun başlamasından sonra Türkiye’ye 4 milyon 400 bin euroluk askeri malzeme satışı için Almanya hükümetinden 20 ayrı izin alındı. Bir önceki yılın aynı zaman diliminde silah satışları için 14 izin çıkarılmış ve Türkiye’ye 3 milyon 600 bin Euro değerinde askeri malzeme satılmıştı.
Türkiye’ye hangi malzemenin sevk edildiği açıklanmazken; tüfek, tank ve roket gibi silahlar dışında silahsız askeri araçlar ve keşif teknolojisi de askeri malzeme sınıfına giriyor.
Bakanlığın önergeye yazılı yanıtında, “söz konusu izinlerin ya Almanya’nın NATO’lu müttefiklerine olan anlaşmalara bağlı yükümlülükleri çerçevesinde ya da NATO ittifakının savunulması ilkesi doğrultusunda” verildiği ifade edildi.
Gabriel, ‘Sevkiyat durduruldu’ demişti
Dışişleri Bakanlığı görevi Çarşamba günü sona eren Sigmar Gabriel ise Şubat ayında harekâtın başlamasıyla birlikte Türkiye’ye yapılan sevkiyatın durdurulduğunu söylemişti.
Gabriel, Gazeteci Deniz Yücel’in tahliye edildiği 16 Şubat’ta katıldığı televizyon programında, “Suriye’nin kuzeyindeki çarpışmalarla bağlantılı olarak hiçbir askeri malzeme sevkiyatında bulunmadık. NATO müttefiki Türkiye dahi söz konusu olsa böyle durumlarda Almanya’nın askeri malzeme vermesi yasaktır” demişti.
Gabriel sözlerini, “Harekâttan önce silah dışında askeri malzeme gönderebilirdik. Ancak harekât nedeniyle buna da son verdik. Bu uygulamayı değiştiremeyiz ve değiştirmek de istemiyoruz” şeklinde sürdürmüştü.