Dicle Üniversitesi’nin 21 fakülte bünyesinde yer alan 60’ı aşkın bölümün çoğunluğunda ders işlenmediği halde oradaki personele maaş verildiği saptandı. 2017 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda ”Eğitim-öğretim faaliyeti olmayan birimlerde öğretim üyesi istihdam edilmesi ve maaşlarının bütçeden Ödenmesinin kaynakların etkili kullanımı ilkesine aykırı olduğu değerlendirilmektedir” denildi.
2017 Sayıştay Denetim Raporu’nda Dicle Üniversitesi’nde 21 fakülte bünyesinde yer alan 60’ı aşkın bölümün çoğunda eğitim-öğretim faaliyeti olmamasına rağmen bu bölümlerden personel istihdam edildiği ve bu personellere maaş ödendiği belirtildi.
2017 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda Dicle Üniversitesi’ne dair çarpıcı bilgiler yer aldı. Rapora göre Dicle Üniversitesi’nde 60’tan fazla bölümün büyük bir çoğunluğunda eğitim-öğretim olmamasına rağmen bu bölümlerden öğretim elemanı ve hizmetli personelin istihdam edildiği belirtildi. Raporda eğitim-öğretim faaliyeti olmayan birimlerde öğretim üyesi ve idari personel istihdam edilerek maaşlarının bütçeden ödenmesinin kaynakların verimli kullanılması ilkesine aykırı olduğu değerlendirmesi yapıldı.
Diyarbakır Yenigün gazetesinden Mehmet Uğur Çakıl’ın haberine göre, Diyarbakır’ın Silvan, Ergani, Bismil ve Kulp ilçelerinde de aynı durumun yaşandığı kaydedildi. Sayıştay Denetim Raporu’na göre Dicle Üniversitesi fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulları bünyesinde bulunan ve hiç eğitim-öğretim faaliyeti olmayan meslek yüksekokulu adı ve bölüm programı şöyle;
Dicle Üniversitesi bünyesinde yer alan Diyarbakır’ın ilçelerinde yer alan okullarda da eğitim-öğretim olmamasına rağmen okullara personel istihdam edilip maaş ödendiği vurgulandı. Raporda şöyle denildi;
“Yukarıdaki tablolarda belirtilen bölüm ve programların birçoğunda kurulduğundan itibaren hiçbir eğitim-öğretim faaliyeti olmadığı, bazılarında ise en son 2015/2016 eğitim öğretim döneminde öğrenci olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca;
01.10.1997 tarihinde kurulan Sivil Havacılık Yüksek Okulu,
11.12.2009 tarihinde kurulan Yabancı Diller Yüksek Okulu,
05.05.2011 tarihinde kurulan Kulp MYO,
05.11.2013 tarihinde kurulan Lice MYO’nda
bugüne kadar hiç eğitim öğretim faaliyeti olmadığı anlaşılmıştır. Hiçbir eğitim öğretim faaliyeti olmamasına rağmen aşağıdaki tabloda gösterilen personellere bu birim kadrolarından maaş ödenmektedir.”
Sivil Havacılık Yüksel Okulu; 1 Doçent, 1 Yrd. Doçent, 8 eğitim görevlisi ve 3 öğretim görevlisi
1 yüksekokul sekreteri, 2 bilgisayar işletmeni
Kulp Meslek Yüksel Okulu
1 öğretim görevlisi, 1 yüksekokul sekreteri,1 bilgisayar işletmeni ve 3 hizmetli
Raporda eğitim ve öğretim faaliyetleri olmayan birimlerde personellere maaş ödenmesine ilişkin şu ifadeler yer aldı;
“Yukarıda yer alan mevzuat hükümleri ve açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, fiilen öğrencisi olmayan birimlerin olması ve eğitim-öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmemesi 2547 sayılı kanunda belirtilen amaç, hedef ve ilkeler ile kalkınma plan ve programlarında belirtilen hedeflerle uyumlu olmamaktadır. Bunun yanında eğitim-öğretim faaliyeti olmayan birimlerde öğretim üyesi ve idari personel istihdam edilmesi ve maaşlarının bütçeden Ödenmesinin kaynakların etkili, ekonomik ve verimli kullanımı ilkesine aykırı olduğu değerlendirilmektedir.”
Raporda yer alan bilgilere göre Dicle Üniversitesi ise konuya ilişkin şu açıklaması yer aldı; “Üniversitemiz kayıtlarının tetkikinde; bulguya konu olan Dicle Üniversitesi fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokulları bünyesinde bulunan bölümlerin çoğunun ikili öğretim yapılan birimler olduğu, bu bölümlerin gece eğitim yapmaları nedeniyle bölgemizdeki terör olaylarından dolayı eğitimlerine geçici olarak Yükseköğretim Kurumu tarafından ara verildiği, bazı bölümlerin yeni açıldığı ve öğretim elamanlarının teminine çalışıldığı bu çalışmalar sonucunda öğrenci alımına başlanılacağı tespit edilmiştir.
Ayrıca çok eski yıllardan beri eğitim-öğretim faaliyeti yapmayan birimlerin de durumlarının değerlendirilmesi yapılmaktadır. Ayrıca; eğitim-öğretim faaliyeti bulunmayan birimlerdeki akademik personeller ders vermeleri ve idari görevlerde de görevlendirilmiştir. İdari personellerin ise Üniversitemizin diğer birimlerinde ders vermek, görevlendirildiğinden dolayı kaynakların etkili ekonomik ve verimli kullanımı ilkesine riayet edilmiştir.”
İzmir Konak'ta 2 üniversite öğrencisi, "boykot" yazılaması gerekçe gösterilerek, "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan tutuklandı.
Gaziantep Gaziantep 4. Organize sanayi bölgesinde Eruslu Global fabrikasında çalışan Cüneyt Tişkaya. 'nisan tarihinde yurt…
Türkiye Barolar Birliği'nin Ankara'daki genel merkezinde toplanan binlerce avukat 5 Nisan Avukatlar Günü'nde "Savunmanın Bağımsızlığı…
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yarından itibaren elektriğe konut aboneleri için yüzde 25 zam yapılacağını…
‘Komünizm tehlikesine karşı’ ABD öncülüğünde 4 Nisan 1949’da kurulan savaş örgütü NATO, 76 yıldır katliamlar,…
Trabzon'da CHP Gençlik Kolları tarafından Ekrem İmamoğlu'na yönelik imza kampanyası için kurulan standa bıçaklı saldırı…