Eğitimde gericileşme
AKP’nin iktidara geldiği günden bugüne en çok konuşulan başlıklardan biri de eğitim sistemi. Müfredatın gericileşmesi, İmam Hatip okulları sayısının her geçen gün daha da artması, 4+4+4 eğitim sistemi proje okulları derken eğitim sisteminin çökmesine tanık oluyoruz. Oysa ki bundan 78 yıl önce ülkemiz topraklarında ilericiliğin, aydınlanmanın, dayanışmanın ve üretimin sembolü olan, memleketimizi eğitim ve öğretim... View Article
AKP’nin iktidara geldiği günden bugüne en çok konuşulan başlıklardan biri de eğitim sistemi. Müfredatın gericileşmesi, İmam Hatip okulları sayısının her geçen gün daha da artması, 4+4+4 eğitim sistemi proje okulları derken eğitim sisteminin çökmesine tanık oluyoruz. Oysa ki bundan 78 yıl önce ülkemiz topraklarında ilericiliğin, aydınlanmanın, dayanışmanın ve üretimin sembolü olan, memleketimizi eğitim ve öğretim başlığında oldukça ileriye taşıyan bir deneyim yaşandı: Köy Enstitüleri…
Bu hafta PUSULA’mızın konusunu “Eğitimde Gericileşme” olarak belirledik. 78. kuruluş yıldönümünde Köy Enstitüleri deneyimini tekrar hatırlayarak Türkiye’nin eğitim sistemindeki dönüşümlerini tarihsel olarak ele aldık. İlk yazımız Aydan Güner imzalı “Geçmişten günümüze eğitim sistemi” başlığını taşıyor. İkinci yazımız ise Özlem Günkör imzası ile “Işığı sönmeyen deneyim: Köy Enstitüleri” . İmam Hatiplerin bugün geldiği durumu ise “İmam Hatiplerin öyküsü” başlığı ile Şirin Öztürkler kaleme aldı. Son yazı da ülkemizde eğitimin gericileşmesini yalın bir şekilde anlatan “Zorunlu din derslerinin öyküsü” başlığı ile Aytaç Ural tarafından kaleme alındı.