Reklam

En büyük grev: İngiltere’de akademisyenler iş bırakıyor

Reklam

İngiltere’deki üniversitelerdeki akademisyenler, 22 Şubat Perşembe gününden başlayarak toplamda 14 iş günü sürecek olan bir greve gitme kararı aldılar.

Muhafazakar hükümetin üniversite emekçilerinin emeklilik haklarına yönelik başlattığı saldırının ardından, Üniversite ve Kolej Çalışanları Sendikası’na (UCU) bağlı üniversite emekçileri grev seçeneğini masaya yatırdılar ve sendikaya üye emekçiler oy birliğiyle greve gitme kararı aldılar.

Yapılan yeni düzenlemeyle beraber ortalama bir akademisyenin emekli olduktan sonra yıllık 10,000 pound daha az emeklilik maaşı alacağı belirtiliyor. UCU, meslek hayatının başında olan genç akademisyenlerin ise emeklilik maaşlarının yarısını kaybedeceğini ve bu düzenlemeden en çok etkilenecek kesim olduğunu söylüyor.

Üniversite emekçilerinin grevi, İngiltere’de yükseköğretim kurumlarında şimdiye kadar gerçekleştirilmiş en büyük grev olma niteliği taşıyor.

65 ÜNİVERSİTE, 1 MİLYON ÖĞRENCİ

Üniversite emekçilerinin grevine, Britanya’nın en köklü okullarından Oxford, Cambridge, Bristol, Durham, Exeter, Imperial College London, Warwick ve York da dahil olmak üzere toplamda 65 okul katılacak. Bu okullarda okuyan 1 milyondan fazla öğrencinin grevden etkileneceği tahmin ediliyor.

UCU Genel Sekreteri Sally Hunt, hükümetle müzakere için iletişim kanallarının açık olduğunu belirtirken, hükümetten herhangi bir geri adım atma sinyalinin gelmediğini söyledi. Hunt, bir çözüm bulunana kadar grevin devam edeceğini vurguladı.

ÖĞRENCİLERDEN DESTEK

UCU olarak grevi öğrencilerin en yoğun oldukları sınav dönemine denk getirmek istemediklerini belirten Hunt, grevden etkilenen bazı öğrencilerin kayıp ders saatlerinin telafisi için üniversitelerine dava açmayı planladığını belirtti.

Öğrencilerin %51’inin üniversitedeki grevi desteklediği belirtilirken, 30 üniversitede yaklaşık 80.000’e yakın öğrenci, öğretmenlerine destek olmak için başlatılan imza kampanyasına katıldı.

Cambridge Üniversitesi öğrencileri, üniversite emekçileriyle dayanışma içerisinde.

King’s College London’da imza kampanyasını örgütleyen öğrencilerden biri olan Robert Liow, “Eğitim hakkının satılabilecek bir ürün olmadığını düşünüyorum ancak bizler birer müşteri gibi muamele görüyoruz” şeklinde konuştu.

Reklam

Önceki Haberler

Aralarında akademisyen Levent Dölek’in de bulunduğu 4 kişi için tahliye kararı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile çalışma arkadaşlarının gözaltına alınıp tutuklanması nedeniyle devam eden…

10 Nisan 2025 12:37

Fotoğraf sanatçısı Murat Germen gözaltına alındı

Fotoğraf sanatçısı ve mimar Murat Germen, yurt dışından ülkeye girerken havaalanında gözaltına alındı. Germen'e “Halkı…

10 Nisan 2025 11:46

Kartalkaya faciasında otel sahipleri ve yakınları kurtarılırken, diğer konuklar ölüme terk edilmiş

Bilirkişi raporuna göre katliam sırasında tahliye işlemleri adil yapılmadı. Kayıtlar, otel yöneticileri ile ailelerinin öncelikli…

10 Nisan 2025 11:08

“Diktatör Erdoğan” dövizi taşıyan 3 öğrenci tutuklandı

İstanbul’da protestolarda tutuklanan arkadaşlarına destek vermek için öğrencilerin düzenlediği "Gençlik Dayanışma Konseri"nde "Diktatör Erdoğan" dövizi…

10 Nisan 2025 10:49

TÜİK açıkladı: İnşaat maliyetleri bir yılda yüzde 23,94 arttı

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, inşaat maliyet endeksi şubat ayında yüzde 1,24, yıllık yüzde 23,94 arttı.…

10 Nisan 2025 10:38

ÇGD’den Murat Ağırel ve Timur Soykan’ın gözaltına alınmasına tepki!

Çağdaş Gazeteciler Derneği, gazetemiz yazarı gazeteci Murat Ağırel ile gazeteci Timur Soykan'ın gözaltına alınmasına tepki…

10 Nisan 2025 10:27
Reklam