Reklam

En büyük grev: İngiltere’de akademisyenler iş bırakıyor

Reklam

İngiltere’deki üniversitelerdeki akademisyenler, 22 Şubat Perşembe gününden başlayarak toplamda 14 iş günü sürecek olan bir greve gitme kararı aldılar.

Muhafazakar hükümetin üniversite emekçilerinin emeklilik haklarına yönelik başlattığı saldırının ardından, Üniversite ve Kolej Çalışanları Sendikası’na (UCU) bağlı üniversite emekçileri grev seçeneğini masaya yatırdılar ve sendikaya üye emekçiler oy birliğiyle greve gitme kararı aldılar.

Yapılan yeni düzenlemeyle beraber ortalama bir akademisyenin emekli olduktan sonra yıllık 10,000 pound daha az emeklilik maaşı alacağı belirtiliyor. UCU, meslek hayatının başında olan genç akademisyenlerin ise emeklilik maaşlarının yarısını kaybedeceğini ve bu düzenlemeden en çok etkilenecek kesim olduğunu söylüyor.

Üniversite emekçilerinin grevi, İngiltere’de yükseköğretim kurumlarında şimdiye kadar gerçekleştirilmiş en büyük grev olma niteliği taşıyor.

65 ÜNİVERSİTE, 1 MİLYON ÖĞRENCİ

Üniversite emekçilerinin grevine, Britanya’nın en köklü okullarından Oxford, Cambridge, Bristol, Durham, Exeter, Imperial College London, Warwick ve York da dahil olmak üzere toplamda 65 okul katılacak. Bu okullarda okuyan 1 milyondan fazla öğrencinin grevden etkileneceği tahmin ediliyor.

UCU Genel Sekreteri Sally Hunt, hükümetle müzakere için iletişim kanallarının açık olduğunu belirtirken, hükümetten herhangi bir geri adım atma sinyalinin gelmediğini söyledi. Hunt, bir çözüm bulunana kadar grevin devam edeceğini vurguladı.

ÖĞRENCİLERDEN DESTEK

UCU olarak grevi öğrencilerin en yoğun oldukları sınav dönemine denk getirmek istemediklerini belirten Hunt, grevden etkilenen bazı öğrencilerin kayıp ders saatlerinin telafisi için üniversitelerine dava açmayı planladığını belirtti.

Öğrencilerin %51’inin üniversitedeki grevi desteklediği belirtilirken, 30 üniversitede yaklaşık 80.000’e yakın öğrenci, öğretmenlerine destek olmak için başlatılan imza kampanyasına katıldı.

Cambridge Üniversitesi öğrencileri, üniversite emekçileriyle dayanışma içerisinde.

King’s College London’da imza kampanyasını örgütleyen öğrencilerden biri olan Robert Liow, “Eğitim hakkının satılabilecek bir ürün olmadığını düşünüyorum ancak bizler birer müşteri gibi muamele görüyoruz” şeklinde konuştu.

Reklam

Önceki Haberler

Hafıza-i Beşer | 18 Mayıs 1973: İbrahim Kaypakkaya işkencede katledildi

Dört ay boyunca süren sorgulaması sırasında defalarca işkenceye maruz kaldı. Mahkemeye çıkartılmasına az bir zaman…

18 Mayıs 2024 14:47

Harkov’da yeni gelişme

Rusya Silahlı Kuvvetleri, son bir günde Harkov bölgesinde bir yerleşim yerini daha kontrol altına aldığı…

18 Mayıs 2024 14:14

Rusya, Deutsche Bank’ın mülklerine el koydu

Rusya, Deutsche Bank'ın varlıklarına, hesaplarına ve mülklerine el koydu.

18 Mayıs 2024 14:03

Cumartesi Anneleri, 999. haftada da adalet istedi

Cumartesi Anneleri 999. haftada da Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi.

18 Mayıs 2024 13:50

Katil İsrail’den Türkiye’ye misilleme: Serbest ticaret anlaşmasını feshedeceğiz

İsrail, Türkiye'nin ticareti durdurma kararına karşılık olarak serbest ticaret anlaşmasını kaldıracağını açıkladı. İki ülke arasındaki…

17 Mayıs 2024 17:56

Menzil’in Karasu’daki tatil köyü tartışmaların odağında: Neden yıkılmıyor?

Sakarya'nın Karasu ilçesi Denizköy sahilinde bulunan Menzil cemaatine ait olduğu iddia edilen 'tatilköyü' tartışmalara yol…

17 Mayıs 2024 17:47
Reklam