Nâzım Hikmet Kültür Merkezi (NHKM) Edirne’de açılışının üçüncü yılında Edirne Güzel Sanatlar Lisesi öğrencisi Umut Berke ÖZCAN’ın NHKM Edirne için yapmış olduğu komünist şair Nâzım Hikmet Ran’ın büstünün açılış etkinliği düzenlendi.
NHKM Edirne adına büstün açılış konuşmasını gerçekleştiren İrfan Tunca “Bugün Edirne’nin en genç heykeltıraşı Umut Berke Özcan kardeşimizin her santimetrekaresinde eşitliği, özgürlüğü, devrimciliği ve aydınlanma düşüncesini duyumsayarak ürettiği eserini paylaşmak için bir araya geldik. Ancak bizce bu günün anlamı bir büst açılışının ötesindedir. Öyle ki, bu eser, Nazım’ın inandığı ve mücadelesini yürüttüğü, düşünce ve değer sisteminin kendisini yeniden ve sürekli üretmesinin maddi bir kanıtı, somut bir sonucudur ve yaratıcısını da kapsamaktadır. Ve özellikle altını çizmek isterim ki eserin yaratıcısının, ömrünün baharında gencecik bir arkadaşımız olması ve paylaştığı fikir, bir tesadüf değil bilimsel materyalist perspektifin zorunlu bir sonucudur; çünkü açıkça her birimiz biliyoruz ki eşitlik ve özgürlük düşüncesi çağlar boyunca insanlığın ilerlemesinde rehber olmuş ve nesiller boyunca kendini aşarak gelişmiş ve bugün Umut Berke ÖZCAN’ın aklı ve elleri aracılığı ile bizlerle tekrar buluşmuştur.” dedi.
Tunca sözlerinin devamında da “Bizler için Nâzım ve Umut Berke ile bugün burada buluşmanın diğer bir anlamı da topluma dayatılan ve adına sanat dedikleri çürümüşlüğe olan isyanımızı ve mücadelemizi tekrar tekrar ilan etmektir” ifadelerini kullandı.
“NÂZIM’I HEYKELİNİ YAPARKEN TANIDIM…”
Genç heykeltraş Umut Berke ÖZCAN da NKHM Edirne adına kendisine teşekkür plaketinin verilmesinin ardından yaptığı konuşmada “Bu yaşımda böyle bir insanın heykelini yapmanın verdiği gururun yanında fark ettiğim önemli bir nokta daha var. Cumhuriyeti yaşatacak olan biz gençlerin okumaktan ve Nâzım Hikmet gibi büyük insanları tanımaktan yoksun kaldığımızı görüyorum. Dürüst olmak gerekirse, Nâzım Hikmet’i tam anlamıyla bu heykeli yaparken tanıdım ve şimdiye kadar ne kadar eksik kaldığımı fark ettim. Bana göre gerçek bir vatansever olan Nâzım bir şiirinde ‘Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine bu hasret bizim bu davet bizim’ diyor. Bundan dolayı yaşadığım bu güzel duyguya benimle birlikte ortak olduğunuz için teşekkür ederim.” dedi.
Edirne halkının da yoğun katılım gösterdiği etkinlikte söz alan şair Cengiz KILÇER ise, 17 yaşında genç bir sanatçıda neden başka bir insanın değil de Nâzım’ın heykelini yapma ihtiyacını duymasının üzerinde durarak, bunun tesadüf olmadığını, yarım asır sonra bile Nâzım dışında şiiriyle dünyaya açılan başka bir şairin olmamasının heykelin varlık nedenine de ışık tuttuğunu ifade etti.
Etkinlik Nazım şiirlerinin okunması ve müzik dinletisinin ardından son buldu.
Bu haber en son değiştirildi 25 Eylül 2019 12:34 12:34
Bebeklerinin sağlığıyla oynandığı iddiasıyla ilgili yeni suç duyuruları devam ederken, erişkinlerin tedavi süreçlerinde de ciddi…
İsrail basınına göre, İsrail Başbakanı Netanyahu, Lübnan'da ateşkese onay verdi. İsrailli kaynaklara göre, iki gün…
Kadınların, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında sokaklara ineceği gün İstanbul…
2025 yılı asgari ücreti için yıl sonu enflasyonu ile hedef enflasyonu gözeten bir “ara formül”ün…
Kara Harp Okulu'ndaki mezuniyet töreninde teğmenlerin kılıçlı yeminine ilişkin idari soruşturmada, Yüksek Disiplin Kurulu süreci…
İngiliz ekonomist Dr. Rodney Shakespeare, Sputnik'e verdiği demeçte, Kuzey Akım 2 hakkında yaptığı açıklamada hasarlı…