Reklam
Kategoriler: İç AçıManşet

Erdoğan: ABD ile müttefiklikten vazgeçmeyeceğiz

Reklam

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başkentray Açılış Töreni’ndeki konuşmasında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Suriye’yle ilgili gelişmelere değinen Erdoğan, “Suriye’nin bilek güreşi sahasına çevrilmesinden rahatsızız. Dün akşam Trump’la görüştük, bugün Putin’le görüşeceğim” dedi.

Erdoğan, Türkiye’nin son dönem dış politikasına ilişkin de ABD’ye bağlılıktan vazgeçmeyeceklerinin altını çizerek, “Ne ABD ile olan müttefiklikten, ne de Rusya ile enerjiden güvenliğe kurduğumuz ilişkilerden, ne İran ile ilişkilerimizden vazgeçmeye niyetimiz yoktur.” dedi.

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Kayaş-Sincan banliyo hattı oldukça eski bir hat. Toplam 156 kilometrelik yeni demiryolu döşeyerek alt ve üst geçitlerle güzergah güvenliğini sağlayarak Ankara’ya iftiharla anlatılacak bir banliyo hattı kazandırdık. İlk etapta 15 dakikada bir olacak trenlerin hareket aralığı gerekirse 5 dakikada bire indirilebilecek.

ANKARA: ÇAĞ ATLATTIK

Geçtiğimiz 15 yılda Ankara’ya da şehircilik bakımından çağ atlattık. Kentsel dönüşüm diyoruz, yerinden dönüşüm diyoruz inşallah görülen butün bu yerlerde yerinden dönüşümü gerçekleştireceğiz. Bugünün gençleri musluklardan haftalarca su akmamasının ne demek olduğunu bilmezler. Arıza veya bakım sebebiyle birkaç saatlik bir-iki günlük su kesintisi uygulandığında hayatımız nasıl felç oluyor değil mi? Uçağa binmek ancak rüyada görülebiliyordu. Şimdi hava yolunu halkın yolu haline getirdik. Gençler medeniyetimizi çok iyi öğrenin. Önümüzde 2019 var, gençler 2019’a iyi hazırlanmaya var mıyız?

Terör örgütleriyle yürüttüğümüz mücadele bir bedel ödemedir. Güney komşularımız Suriye ve Irak’ta yaşananlar nedeniyle üstlendiğimiz riskler bir bedel ödemedir. Fırat Kalkanı harekatını yaşadık, kısa sürede orayı hallettik. Zeytin Dalı Harekatı’nda 4 bin 123 teröristi etkisiz hale getirdik, Kuzey Irak’ta 337 teröristi etkisiz hale getirdik.

SURİYELİLER: KAŞIMAYA ÇALIŞIYORLAR

Şimdi FETÖ’cüleri toplamaya başladık. Kosova’dan 6 tanesini aldık, Gabon’dan 3 tane aldık. Birileri sürekli olarak ülkemizde yaşayan Suriyeliler üzerinden milletimizi tahrik etmeye çalışıyor. Anadolu’nun büyük bir bölümü bir başka coğrafyadan kopup gelmiş insanlardan oluşuyor. Asırlar boyu birlikte yaşadığımız insanlara sırtımızı dönmemiz mümkün mü? Kendi sınırlarımız içinde güven içinde yaşıyorsak bunda sınır dışında kalmış olanların da hakkı vardır.

Suriye’deki gelişmeler tüm dünya çapında bir güvenlik krizine yol açmıştır. Suriye’deki rejim bizim gözümüzde zaten kapkara bir sicile sahiptir. Suriye’nin bilek güreşi sahasına çevrilmesinden rahatsızız. Dün akşam Trump’la görüştük, bugün Putin’le görüşeceğim.Birlikte kimyasal katliamı nasıl durdururuz bunu konuşacağım.

Suriye’deki operasyonlarımızda amaç rejimin baskısındaki milyonlarca insana güvenlik sağlamaktır. Suriye’deki herkes için güvenlik sağlanana kadar orada olacağız. DEAŞ ile samimi tek mücadeleyi Türkiye yürütmüştür. Herkes farklı emellerini geliştirmek için DEAŞ’ı kullanmıştır. PYD gibi eli kanlı bir örgüt DEAŞ ile mücadele bahenesiyle bölgeye gönderilmiştir. Değerli kardeşlerim, birçok batılı dostların bayrakları bunların tanklarının yanında görülüyor. Kurtarabileceklerini sanıyorlarsa yanılıuyorlar. Öyle ya da böyle imha edeceğiz.

ABD İLE MÜTTEFİKLİK: VAZGEÇMEYİZ

Müttefik ülkelerin askerlerine silah doğrultacak değiliz. Ancak müttefik ülkelerin askerlerinin bunların yanında yine de çok durmamalarını tavsiye ediyoruz. Suriye’de herkesin maskelerinin indirmesini ve olduğu gibi görünmesini istiyoruz. Kimsenin Suriye topraklarını askeri mücadeleleri için yakmaya hakkı yoktur. Kimyasal silah kullanan rejimi korumak ne kadar yanlışsa, teröristleri korumak da o kadar yanlıştır. Ne ABD ile olan müttefiklikten, ne de Rusya ile enerjiden güvenliğe kurduğumuz ilişkilerden, ne İran ile ilişkilerimizden vazgeçmeye niyetimiz yoktur. Katil Esed’i destekleyenler yanlış yapıyorlar, PYD’yi destekleyenler de yanlış yapıyorlar. Bulunduğu ortama refah getiren tek ülke Türkiye’dir. Bizim dışındaki güçlerin bulunduğu yerlerde zulüm vardı, huzursuzluk vardır. Suriye’yi imar etmeye, gönülleri yapmaya gittik ve başarana dek kalacağız.” ifadelerini kullandı.

DÖVİZ KURU: İZAHI YOK

Dövizde görülen artışla ilgili konuşan Erdoğan, “Ekonomide aktif rol oynayanlar eğer Suriye’deki bu gelişmeleri kalkıp bahane ederek buradan ülkemize ekonomik terör estirmeye çalışıyorsanız yanlış yaparsınız. Yeri geldiğinde bunun hesabını verirsiniz, bedelini ödersiniz. Döviz kurlarındaki artışın makul, mantıklı, işin kitabına uygun hiçbir izahı yoktur” dedi.

KANAL İSTANBUL: OLMAZSA OLMAZ HALE GELDİ

Kanal İstanbul projesiyle ilgili çağrıda bulunan Erdoğan, “Artık Kanal İstanbul ihalesini yapmamız olmazsa olmaz hale geldi. Boğaz’daki kaza bunu ortaya koydu. Bu ihalenin süratle yapılması lazım” diye konuştu.

Bu haber en son değiştirildi 12 Nisan 2018 14:42 14:42

Reklam

Önceki Haberler

Kamudaki israfı itiraf ettiler: Tasarruf tedbirleri açıklandı

Ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele programı kapsamında uygulamaya aldığı "Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi" Cumhurbaşkanı Yardımcısı…

13 Mayıs 2024 12:53

TKH’den Soma açıklaması: Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok!

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Soma maden faciasının 10. yıl dönümünde yayımladığı açıklamada emekçilerin temel görevinin…

13 Mayıs 2024 12:24

Yargıtay’da başkanlık krizi sürüyor: 36’ncı turda da seçilemedi

Yargıtay başkanlık seçimlerinin 36. turunda da sonuç çıkmadı. 3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez 169…

13 Mayıs 2024 12:15

Zafer, direnen inşaat işçisinin oldu

İYİ-SEN tarafından yapılan açıklamada "Pazarcık TOKİ şantiyesinde sendikasıyla ilk kez buluşan ve yeni üye olan…

12 Mayıs 2024 21:17

MİT Başkanı Kalın, Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye ile Doha’da görüştü

MİT Başkanı İbrahim Kalın, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile Doha'da görüşme gerçekleştirdi.

12 Mayıs 2024 20:50

“Ukrayna, ilk F-16’sını önümüzdeki haftalarda alabilir”

Savaş uçaklarının haziran ya da temmuz ayına kadar Ukrayna'ya teslim edilmesi gerektiği belirtilirken, kaynağın jetlerin…

12 Mayıs 2024 17:30
Reklam