Reklam
Kategoriler: İç AçıManşet

Erdoğan ‘Kadın ve Adalet’ Zirvesi’nde: Madem eşitiz, erkekle bayan 100 metreyi koşsunlar bakalım….

Reklam

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ‘Kadın ve Adalet Zirvesi’nde sarfettiği sözlerle kadına yönelik çarpık bakışını bir kez daha ortaya koydu.

Erdoğan kızı Emine Erdoğan’ın da yönetiminde olduğu KADEM’in Aile Bakanlığı ile birlikte düzenlediği zirvede, kadın-erkek eşitliği ile ilgili konuşurken, “Adalet herkese hakkını vermektir. Büyük ile küçüğü aynı terazide tartamazsınız güçlü ile zayıfı aynı yarışa sokamazsınız. Madem eşitiz, erkekle bayan 100 metreyi koşsunlar; bu adalet olur mu?” diye sordu.

Erdoğan’ın konuşmasından bazı bölümler:

“Aile kurumunun güçlü olmadığı bir toplumun geleceği kadın ve erkek için aynı derecede karanlıktır. Medeniyetimizde rabbin emri üzerine rahmet, sevgi saygı nazarıyla bakma mecburiyeti vardır. Dikkat ederseniz bu iki taraflıdır.

“İnsan olarak cinsiyetimizden bağımsız sorumluluklarımız vardır. Erkek ve kadın olarak sahip olduğumuz kadın olarak ayrıyetten mesuliyetlerimiz vardır. Kadını ve erkeği insan sıfatı üzerinde yükümlülüklere tabii tutmak sonradan ortaya çıkmıştır. Kadına ayrımcılık yapmamız mümkün değildir. Çünkü fıtratın gereği tüm yaratılanlara aynı bakmaktır. Dikkatinizi çektiyse konuşmama başlarken hanımefendiler, beyefendiler diye başladım. Kadın ve erkeğin efendi denilerek anılması çok önemlidir. Bizde efendi kavramı hem unvan hem de isimdir.

“Bunları söylerken elbette tarihimizde yaşanmış, kültürümüzdeki aykırı örnekleri görmüyor değiliz. Batı ülkelerindeki insan, çocuk, kadın hatta hayvan hakları konusundaki tartışmaların gerisinde çok büyük acılar vardır. Kırılmalar keskin olunca tartışmalar ve bu doğrultuda atılan adımlar da büyük olur. Bizim tarihimizde böyle kırılmalar bulamazsınız. İnancımız da kültürümüz de buna imkân vermez.

Dün kadını en bayağısından bir meta olarak kullanan zihniyetin bugün kadını yine meta anlayışıyla ama bu defa eşitlik ambalajı içinde kullanıyor olması bizim için şaşırtıcı değildir.

Asırlar boyunca insanları boyunlarına, ayaklarına, kollarına zincir vurarak kitleler halinde mal gibi satan ve çalıştıran, bunlar için de kadınları ve çocukları daha da aşağılayan bir dünyanın kodları bize ait değildir. Cenneti annelerin ayakları altına seren kadına Sultan benzetmesi yapar. Onlara yumuşak davranmayı, tavsiye eden bir medeniyetin böyle bir referansı olamaz. Biz kendi hatalarımızı gerçeklerimiz içinde tartışarak bulacağız.

“KADEM doğru hassasiyetlerle işe başladığı için bu başarılara imza atabilmiştir. Kuruluşundan bugüne vakfımızda emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Şahsen siyasetin hangi kademesinde söz sahibi olmuşsam orada kadınlarımıza alan açmaktan onlarla birlikte yol yürümekten daima şeref duydum, onur duydum.

“Güvenlik güçlerimizden adalet teşkilatına kadar bu konuda herkesin duyarlı davranmasını temin ettik. Dul kalan kadınlarımızı da özellikle göz ettik. Hiçbir kadınımızın korunaksız kalmayacak tedbirleri aldık. Okullaşma oranında cinsiyet ayrımznı neredeyse sıfırladık. Bunun yanında ailenin korunmasıyla da ilgili çok önemli adımlar attık. Aile destek programlarını hayata geçirdik. Gençlerimizi evliliğe teşvik etmek için çeyiz ve konut yardımıyla onlara destek oluyoruz.

“Batı’da bugün bizim yaşlılarımıza verdiğimiz ülkeyi evren başak bir ülke yoktur. Biz bir numarayız.

“Adalet herkese hakkını vermektir. Büyük ile küçüğü aynı terazide tartamazsınız güçlü ile zayıfı aynı yarışa sokamazsınız. Maden eşitiz 100 metreyi bayan erkek aynı şekilde mi koşturacağız? Böyle adalet olur mu?”

Bu haber en son değiştirildi 23 Kasım 2018 13:17 13:17

Reklam

Önceki Haberler

Pek çok Avrupa ülkesi Filistin devletini resmi olarak tanıyacak iddiası

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, birçok Avrupa Birliği ülkesinin mayıs…

29 Nisan 2024 17:20

TKH, ülke genelindeki 1 Mayıs programını açıkladı

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) 1 Mayıs İşçi Bayramı ile alakalı bir açıklama yayımladı. Yapılan açıklamada…

29 Nisan 2024 16:39

Sosyalist partilerden ortak 1 Mayıs açıklaması: Sömürü düzenine karşı 1 Mayıs’a

SOL Parti, EMEP, TİP, Halkevleri ve TKH, 1 Mayıs’ta Taksim’e yürümek üzere saat 10.00’da Saraçhane’de…

29 Nisan 2024 15:07

DİSK’ten AYM kararını hatırlatan 1 Mayıs açıklaması

DİSK, Bakan Yerlikaya'nın 1 Mayıs açıklamasının ardından AYM kararının bir bölümünü hatırlatarak paylaşım yaptı. DİSK…

29 Nisan 2024 13:46

Sinan Ateş cinayetinin iddianamesi tamamlandı

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in, suikast sonucu öldürülmesine ilişkin soruşturma tamamlandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı,…

29 Nisan 2024 13:42

Yargıtay Başkanı 27’nci turda da seçilemedi

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle yapılmaya başlanan başkanlık seçimlerinin 27.…

29 Nisan 2024 13:39
Reklam